Social Icons

miercuri, 3 ianuarie 2018

Cu cât au crescut salariile și efectivele de salariați la nivel de județe în ultimul an

Unde au crescut cel mai mult salariile la nivel de județe în 2017
   Un plus de 136,4 mii de salariați și un avans cu 284 lei - acestea sunt creșterile în materie de efectiv de salariați și de salariu mediu net la nivel național între octombrie 2016 și octombrie anul trecut.

   Procentual, între octombrie 2016 și octombrie 2017, efectivul de salariați de la nivel național a crescut cu 2,7% (de la 5,05 mil. la 5,18 mil. salariați - vezi tabelul din imagine). Salariul mediu net a înregistrat, în aceeași perioadă, o creștere procentuală de 13,5% (de la 2.108 lei la 2.392 lei).
   La prima vedere, am fi tentați să credem că există o presiune pe creșterea salariilor a cărei cauză principală e lipsa forței de muncă, dar situația creșterilor salariale și a efectivelor de salariați de la nivel de județe nu susține această ipoteză.

    Unde au crescut cel mai mult efectivele de salariați în ultimul an?

   Ce e îngrijorător e faptul că, 49% din creșterea efectivului de salariați între octombrie 2016 și octombrie 2017 (66,2 mii din 136,4 mii) provine din creșterea efectivelor de salariați din capitală (53,9 mii salariați) și din județul Ilfov (12,3 mii). Dacă adăugăm și creșterile efectivelor de salariați din județele Cluj (10 mii), Timiș (7 mii), Argeș (6,7 mii), Brașov (6,7 mii) și Iași (5,3 mii), ne rezultă că aproape 75% din creșterea efectivului de salariați de la nivel de economie s-a înregistrat în regiunea capitalei și în aceste 5 județe

   Asta ne indică o cerere a forței de muncă inegal distribuită la nivel național. Deși patronii se plâng de lipsa forței de muncă în principalele centre economice ala României, vedem că tot în aceste centre se înregistrează  cele mai mari creșteri ale efectivelor de salariați, în timp ce, în restul județelor, creșterile efectivelor de salariați sunt modeste.

   Există cinci județe la nivel național care au înregistrat scăderi ale efectivelor de salariați între octombrie 2016 și octombrie 2017 (vezi tabelul din imagine).  În Călărași (-0,4 mii), Constanța (-1 mii), Buzău (-1 mii), Gorj (-1,3 mii) și Hunedoara (-1,4 mii) efectivele de salariați au scăzut față de luna octombrie 2016.
   Județul Prahova, care deține o pondere semnificativă în economia națională, a înregistrat o creștere a efectivului de salariați între octombrie 2016 și octombrie anul trecut (1,3 mii salariați) sub cele înregistrate în județe mai sărace precum Vrancea (2 mii salariați), Sălaj (1,6 mii), Covasna (1,5 mii).

    Unde au crescut cel mai mult salariile între octombrie 2016 și octombrie 2017?

   Creșterea salariilor de la nivel de județe nu e legată direct de creșterea efectivului de salariați
   Cea mai mare creștere a salariului mediu net s-a înregistrat în județul Mehedinți, aceasta fiind de 26,1% (+ 453 lei). În același județ, efectivul de salariați a crescut cu doar 1,6% în octombrie 2017 față de octombrie 2016. 
   Județul Olt e pe locul doi, cu o creștere a salariului de 412 lei (de la 1.735 lei la 2.147 lei - vezi tabelul din imagine), respectiv de 23,7%. Și în acest județ, creșterea efectivului de salariați a fost sub media națională (2,5% față de 2,7%).

  Totuși, pe locurile trei și patru în topul creșterii salariilor găsim două județe care au înregistrat și sporuri semnificative ale efectivelor de salariați. În Sibiu, efectivul de salariați a crescut cu 3,4% față de octombrie 2016, iar  salariul a crescut cu 17,4% (+368 lei). În Brașov, creșterea procentuală a salariului net a fost de 17,8% (+362 lei), iar cea a efectivului de salariați a fost de 3,8% (+6,6 mii salariați).

   În coada creșterilor salariale regăsim județul Ilfov, județ fruntaș în ceea ce privește creșterea efectivului de salariați. În Ilfov, salariul net a crescut cu 159 lei (+6,7%), iar efectivul de salariați a crescut cu 9,3%, cu mult peste media națională. Nici capitala, ocupanta primului loc în privința creșterii efectivului de salariați, n-a înregistrat o creștere impresionantă a salariului net (263 lei; 9,3%).

    Observăm că presiunea pe salarii nu urmează un tipar anume, de vreme ce, în topul creșterilor salariale găsim atât județe cu creșteri mici ale efectivelor de salariați (Olt și Mehedinți), dar și județe cu creșteri ale efectivelor peste media națională (Sibiu și Brașov), iar în coada creșterilor salariale sunt județe cu creșteri mari ale efectivelor de salariați (Ilfov și Alba - vezi tabelul din imagine), dar și județe în care au scăzut efectivele de salariați (Buzău și Constanța). Asta ne arată o piață a muncii ce e bulversată, mai ales, de măsurile guvernamentale de mărire a salariilor minime și a celor din sectorul public.

   
   

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu