Social Icons

sâmbătă, 15 iulie 2017

Nu doar în România salariile din sectorul public sunt mai mari decât cele din privat

Statele UE unde salariul din mediul public e mai mare decât cel din mediul privat
   De ani de zile ni se repetă la reportajele de știri că salariile din sectorul public sunt mai mari decât cele din sectorul privat. Unii așa-ziși analiști chiar plusau și emiteau sentințe idioate, conform cărora, România e singura țară din lume aflată în această situație.

   Fals. Dacă ar fi făcut un minim efort să consulte statisticile naționale ale unor state din UE, ar fi realizat că România nu e un caz izolat în privința decalajului salarial dintre public și privat. Eurostatul nu face statistici în care sunt cuprinse explicit date privind salariile din sectorul public și din cel privat de la nivelul economiilor comunitare. Ele pot fi deduse din salariile de la nivel de activități, dar nu reprezintă măsurători exacte. Dacă vrei să vezi cât de bine sunt plătiți angajații din sectorul public față de cei din sectorul privat sau invers, trebuie să accesezi statisticile naționale

   Asta am și făcut și, din opt site-uri ale instituțiilor de statistică naționale din statele ex-comuniste sau componente ale unor state ex-comuniste ale UE, în cazul a șapte state am găsit date privind salariile din sectorul public și din sectorul privat (în cazul Croației nu am găsit date). Cele trei state baltice (Estonia, Letonia și Lituania) n-au fost incluse în analiză
   Cele șapte state sunt: România, Bulgaria, Slovenia, Slovacia, Ungaria, Polonia și Cehia
   Datele salariilor sunt din perioade diferite (din ultimii trei ani - vezi tabelul din imagine) pentru că data publicării lor diferă de la un stat la altul. În cazul României și Bulgariei, de exemplu, sunt aferente anului 2015. Publicarea datelor pentru anul 2016, în cazul României, va avea loc în trimestrul III al anului.

   În cele 5 din cele 7 state ex-comuniste din centrul și sud-estul Uniunii Europene (vezi tabelul din imagine), pe care le-am supus analizei, salariul mediu brut lunar din sectorul public e mai mare decât cel din sectorul privat. Iată că România nu e singura țară din lume, și nici măcar din UE, unde salariul din mediul public e mai mare decât cel din mediul privat.

   În ce state ex-comuniste salariul din sectorul public e mai mare decât cel din sectorul privat?

  Slovenia, Cehia, Polonia, Bulgaria și România sunt statele în care salariul din sectorul public e mai mare decât cel din sectorul privat. Slovacia și Ungaria sunt statele unde salariul din sectorul privat e mai mare decât cel din sectorul public.

   Slovenia nu numai că are cel mai mare salariu mediu brut dintre statele ex-comuniste (1.581 euro), dar are și cel mai mare ecart procentual (26%) între salariile din sectorul public (1.834 euro) și cele din privat (1.454 euro - vezi tabelul din imagine). Datele pentru acest stat sunt aferente lunii februarie a anului curent.

   România e statul cu al doilea ecart procentual (21%) între salariul brut din sectorul public (658 euro)  și cel din privat (545 euro - vezi tabelul din imagine). Datele sunt aferente anului 2015 și e probabil ca acestă diferență să se fi atenuat pe fondul majorării salariului minim, pentru că în privat ponderea salariilor minime e mult mai mare decât în sectorul public.

   Polonia avea în trimestrul III al anului trecut un salariul brut în sectorul public (1.048 euro) mai mare cu 17% față de cel din sectorul privat (894 euro) vezi tabelul din imagine).
   În Cehia și Bulgaria,  salariile din sectorul public erau mai mari decât cele din privat cu 7% în anul 2016, respectiv anul 2015 (vezi tabelul din imagine).

   În Ungaria, salariul brut lunar din sectorul public (763 euro) era anul trecut mai mic decât cel din privat (889 euro) cu 17%. Lucrurile n-au stat mereu așa, pentru că, până în 2009, salariile din mediul privat erau mai mici decât cele din sectorul public.

   În Slovacia, salariul brut din mediul privat (1.063 euro) era anul trecut mai mare cu aproape 7% decât cel din sectorul public (996 euro - vezi tabelul din imagine).

   Vedem, așadar, că România nu e un caz unic în care salariul din mediul public îl depășeste pe cel din mediul privat. Nu suntem un caz unic în UE și e foarte probabil ca acest fenomen să se înregistreze și la case mai mari. Așa că, voi reveni în viitor cu o analiză la nivelul mai multor state comunitare, ale căror instituții naționale de statistică publică datele privind salarizarea în sectoarele public și privat.

Un comentariu:

  1. Cu cat un stat este mai eficient in a scoate la suprafata evaziunea si "salariul in mana", cu atat se vede adevarul-la privat se castiga mult mai bine decat la stat.Si asa e si normal sa fie!

    RăspundețiȘtergere