Social Icons

duminică, 16 iulie 2017

Cu cât ar crește sau ar scădea PIB-ul național pe locuitor fără județul tău

Topul județelor după PIB-ul pe cap de locuitor
   România are estimat pentru anul acesta un PIB de peste 815 miliarde de lei. Mulți au fost sceptici față de această cifră, dar după cum arată creșterea economică din primul trimestru al anului (5,7% în serie brută), corelată cu inflația în creștere (0,9% în iunie 2017 față de iunie 2016), valoarea finală a PIB-ului s-ar putea să fie mai mare decât anticipează prognozele.

   Aproape un sfert din PIB-ul României e produs în capitală (205 mld. lei - vezi tabelul din imagine), conform ultimei prognoze a Comisiei Naționale de Prognoză. Capitala împreună cu Ilfovul contribuie cu 27,3% la formarea Produsului Intern Brut
   Există multe păreri neavizate care pun această pondere mare deținută de regiunea capitalei în PIB-ul național pe seama prezenței marilor companii. Fals. Trebuie spus că PIB-ul la nivel de județe se calculează ținând cont de ceea ce se produce în acele județe. Dacă o companie mare are sediul în București și sucursale în restul județelor, la PIB-ul din București va intra ceea ce se produce în capitală, plus activitatea de management de la nivelul sediului central, iar în restul județelor va intra ce se produce local de către acea companie. Același lucru e valabil pentru orice companie care are sediul într-un județ, dar desfășoară activități economice și în alte județe.

   Ce județe contribuie cel mai mult la PIB-ul național și care conduc în topul PIB-ului pe cap de locuitor?

   După capitală, cele mai mari contribuții la PIB-ul național le au județele: Constanța (40,6 mld. lei), Prahova (38,5 mld. lei), Cluj (37,3 mld. lei), Timiș (36,3 mld. lei), Brașov (27,2 mld. lei), Iași (25,3 mld. lei), Ilfov (22,1 mld. lei), Argeș (21 mld. lei) și Dolj (20,5 mld. lei - vezi tabelul din imagine).
   
   Când vine vorba de PIB-ul pe cap de locuitor, ierarhia județelor se schimbă. Capitala are un PIB pe locuitor de peste 2,6 ori mai mare decât media națională. Dacă PIB-ul pe cap de locuitor de la nivel național de anul acesta va ajunge la 41,3 mii de lei, în capitală, acest indicator va înregistra valoarea de 108,7 mii lei. Doar șapte județe în afara capitalei înregistrează valori ale acestui indicator peste media națională (vezi tabelul din imagine). Calculele PIB-ului pe cap de locuitor s-au făcut pe baza estimării CNP a PIB-ului de la nivel de județe și a datelor INS privind populația rezidentă.

   După capitală, la mare distanță, urmează județul Constanța, cu un PIB pe cap de locuitor de 59,6 mii lei (vezi tabelul din imagine). Podiumul e completat de județul Cluj, cu un  PIB pe cap de locuitor de 53,2 mii lei

   În topul PIB-ului pe cap de locuitor de anul acesta urmează, în ordine descrescătoare, județele: Timiș (52,1 mii lei), Prahova (52 mii lei), Ilfov (49,8 mii lei), Brașov (49,5 mii lei) și Sibiu (42,5 mii lei). Acestea sunt județele care depășesc media națională. 

   Cu cât ar crește sau ar scădea PIB-ul național pe locuitor dacă județul tău ar fi scos din calcule?

   Pentru a calcula cu cât crește PIB-ul pe locuitor de la nivel național dacă un județ e scos din calcule, s-a ținut cont de PIB-ul și populația  județului. Astfel, impactul asupra evoluției PIB-ului național în sensul creșterii sau descreșterii acestuia ține cont de ponderea reală a județului în economie. Dacă un județ are un PIB pe locuitor mic, dar are și o populație redusă, impactul asupra mediei naționale a PIB-ului pe cap de locuitor e mai redus decât cel al unui județ cu populație mare și valoare scăzută a PIB-ului. Județele cu impact negativ asupra PIB-ului pe cap de locuitor au o productivitate peste media națională, în cazul scoaterii lor din calcule, iar cele ce determină o creștere au o productivitate sub media națională (vezi harta din imagine).

   Capitala are cel mai mare impact negativ în cazul scoaterii din calcule. PIB-ul pe cap de locuitor al României ar scădea cu 16,8% dacă am scoate din calcule Bucureștiul (de la 41,3 mii la 34,3 mii lei - vezi tabelul și harta din imagine). 

   La polul opus e județul Suceava, PIB-ul pe cap de locuitor al României ar crește cu 1,41%, în cazul în care acest județ ar fi scos din calcule (de la 41,3 mii lei la 41,8 mii lei). Chiar dacă acest județ nu e pe ultimul loc în privința PIB-ului pe cap de locuitor, dar înregistrează o valoare mică a acestui indicator (23,5 mii lei), populația numeroasă rezidentă (629,5 mii locuitori - vezi tabelul și harta din imagine) conduce la o creștere semnificativă a PIB-ului pe cap de locuitor național.  

   După capitală, cele mai importante județe prin prisma impactului negativ asupra PIB-ului pe locuitor național în cazul scoaterii acestora din calcule sunt: Constanța (-1,58%), Cluj (-1,06%), Prahova (-1,02%), Timiș (-0,96%), Brașov (-0,57%), Ilfov (-0,48%) și Sibiu (-0,06% - vezi harta din imagine). Doar aceste județe și capitala ar avea un impact negativ asupra PIB-ului pe locuitor în cazul scoaterii lor din calcule.

   Județele care ar determina o creștere semnificativă a PIB-ului pe cap de locuitor de la nivel național în cazul scoaterii lor din calcule sunt toate din regiunea Nord-Est: Botoșani (+1,05%), Neamț (+1,07%), Vaslui (+1,09%), Bacău (+1,15%) și Suceava (+1,41%). Iată că, deși Suceava și Bacăul au un PIB pe cap de locuitor mai mare decât Botoșaniul sau Vasluiul, populația numeroasă determină un impact mai mare asupra PIB-ului pe cap de locuitor de la nivel național.

   Surprinde, de asemenea, clasarea slabă, în sensul impactului asupra creșterii PIB-ului pe locuitor de la nivel național în cazul scoaterii din calcule a județelor Arad (+0,08%), Argeș (+0,46%), Mureș (+0,59%), Bihor (+0,60%), Dolj (+0,76%) și Iași (+0,93% - vezi harta din imagine), pentru că aceste județe au o pondere însemnată în PIB-ul național.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu