Social Icons

joi, 6 iulie 2017

România are cele mai mici prețuri la carburanți din UE, dar nu mulțumită benzinarilor, ci statului

Topul statelor UE după prețurile la carburanți   Buletinul privind prețurile carburanților emis de Comisia Europeană pentru săptămâna aceasta poziționează România pe ultimul loc în UE, în privința prețului la benzină (Euro-super 95) și pe ultimile locuri, în privința prețului la motorină (vezi tabelul din imagine).

   Conform buletinului, prețul mediu final al litrului de benzină din România e de 0,99 euro, iar cel al motorinei e de 0,97 euro. Dacă în privința benzinei avem cel mai mic preț din UE, în cazul motorinei, cu prețuri mai mici decât cele înregistrate la noi sunt Lituania (aproape 0,97 euro/litru), Bulgaria (0,96 euro) și Luxemburg (0,94 euro - vezi tabelul din imagine).

   Cea mai scumpă benzină din UE se găsește la benzinăriile din Olanda (1,51 euro/litru), Italia (1,49 euro) și Grecia (1,46 euro). Motorina are cele mai ridicate prețuri finale în Suedia (1,36 euro), Italia (1,34 euro) și Marea Britanie (1,32 euro - vezi tabelul din imagine).

   România are cele mai mici taxe la carburanți și printre cei mai nesimțiți benzinari din UE 

   Prețurile din România sunt jos pentru că taxele aplicate carburanților sunt cele mai mici din spațiul comunitar și nu pentru că benzinarii noștri ar avea obrazul mai subțire decât de obicei. Statul român are, conform acestui buletin, cele mai mici taxe aplicate litrului de benzină sau de motorină din UE. În cazul benzinei, statul aplică taxe în valoare de 0,52 euro/litru, iar în cazul motorinei, taxele sunt în valoare de 0,49 euro/litru. Benzinarii noștri nu mai au scuza că statul e lacom.

   Datele buletinului ne arată că benzinarii noștri sunt printre cei mai lacomi din UE. Dau cu prețul în români cu nerușinare și tupeu, de vreme ce, salariile noastre sunt mult mai mici decât în statele bogate, și, în plus, noi avem încă petrol autohton.
   Prin urmare, prețul benzinei fără taxe din România (0,47 euro/litru), adică ceea ce își însușesc benzinarii noștri, ne poziționează pe locul 13 din cele 28 de state, în urma noastră, cu prețuri mai mici, fiind state precum Irlanda, Germania, Suedia, Danemarca, Belgia, Luxemburg, Finlanda. Vorbim de state, în general, fără rezerve de petrol și cu un niște venituri ale populației cu mult peste cele înregistrate la noi.

   În cazul prețului la litru de motorină fără taxe, stăm și mai prost. Cu un preț mediu al motorinei fără taxe de 0,48 euro/litru, România e pe locul 11 între cele 28 de state membre UE
   Italia, Germania, Austria, Franța, Marea Britanie, Olanda, Luxemburg, Irlanda, Belgia sunt statele mult mai bogate decât România, ce beneficiază de un preț fără taxe mai mic decât cel de la noi. Cel mai supărător e poate faptul că Austria, o țară bogată, dar fără resurse de petrol, sursă de proveniență a capitalului majoritar de la Petrom, beneficiază de un preț fără taxe mai mic decât al nostru (0,47 euro/litru - vezi tabelul din imagine). C-așa-i în tenis!

   Până la reducerea TVA-ului, benzinarii noștri ne explicau savant că nu pot scădea prețul pentru că statul e lacom. Acum vedem că ei sunt printre cei mai lacomi din UE, iar statul e cel mai ușor de mulțumit în materie de taxe aplicate carburanților. Dacă statul va realiza că e cel mai prost din curtea școlii, cel mai probabil, va aplica niște accize, iar acestea, binențeles, vor fi suportate de populație, pentru că benzinarii nu vor renunța niciodată la o bucată din felia lor de tort..

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu