Social Icons

marți, 29 martie 2016

Dormi liniștit, ANAF-ul doarme și el, doar că în papucii statului!

Dormi liniștit, ANAF-ul doarme și el, doar că în papucii statului!
   +7,8 % venituri în plus față de 2014, venituri bugetare cu 0,5  puncte procentuale avans în PIB față de anul 2014, + 12% TVA mai mult, + 13% impozit pe profit mai mult decât în același 2014 - cam așa sună „Raportul de performanță” al ANAF-ului pe anul trecut, prezentat astăzi de șeful instituției, Dragoș Doroș, în prezența premierului.
E o performanță să fii cel mai slab Fisc din UE, de vreme ce veniturile bugetare raportate la PIB ne vor plasa și anul acesta pe deloc onorabilul ultim loc din UE.

   Imaginați-vă că aveți un cireș cu o sută de cireșe. Vecinul bugar are la fel, vecinul ungur, de asemenea. Vine vremea culesului și știi că cireșele din vârf n-o să le poți culege, iar unele cireșe vor fi mâncate de păsări până să apuci să le culegi, și, chiar și așa, dacă ești mediocru la cules de cireșe, vei reuși să culegi cam 45 cireșe din cele 100. Auzi vecinii vorbind cu invidie că danezul culege 57 de cireșe, finlandezul culege 55, francezul 54. Îți freci mâinile de nerăbdare și-ți zici că tu poți mai mult. Se termină culesul și te așezi să numeri cireșele. Auzi că bulgarul a cules 36 de cireșe și ungurul 47. Amatori. Începi sa numeri. Mai numeri odată. Și mai încerci să numeri odată, dar te oprești. Îți zici că vecinii te-au furat, de vreme ce ai doar 33 de cireșe!!! Realizezi apoi că Janos și Boiko n-au trecut gardul la tine în grădină, deci nu aveau cum să-ți fure ei cireșele culese. Îți spui că la tine păsările au fost mai lacome, cireșul e mai înalt și n-ai ajuns tu la vârfuri, că cireșele de anul ăsta sunt, parcă, cu 7,8% mai mari decât cele de anul trecut, îți spui orice ca să te simți bine și să poți amâna până la o dată ulterioară acceptarea adevărului că ești un leneș.

    De ce zic că ANAF-ul doarme în papuci?

   După șeful ANAF, trăim vremuri de grație. Comparând cu cât se colectează din PIB în celelalte state UE, realizezi că ANAF-ul doarme în papuci. Media EU de colectare a veniturilor la buget e de 45,2% din PIB (conform statisticilor Eurostat). Deci, din 10 lei PIB, bugetul încasează venituri de 4,52 lei. Noi încasăm 32,9 lei, dacă ținem cont de ultima revizurie a PIB-ului făcută de INS (de la 704,5 miliarde lei la 710,2 miliarde lei - vezi tabelul din imagine). Ghinion. 

   Dacă am avea și noi un ANAF mai performant, nu foarte, ci la media statelor UE, bugetul centralizat pe anul trecut ar fi fost de 321 miliarde de lei (45,2% din PIB). Așa, cu performantul nostru Fisc, am avut venituri totale la buget de 233,5 miliarde lei (conform execuției bugetare din decembrie 2015, deci 32,9% din PIB - vezi tabelul din imagine). Dintre cele 233,5 miliarde, doar 196,8 miliarde au fost colectate de ANAF, adică 27,7% din PIB și nu 27,9% din PIB cum ne spune șeful ANAF, el raportând veniturile colectate la PIB-ul estimat, cel de 704,5 miliarde de lei și nu la cel recalculat de INS de 710,2 miliarde lei. Restul, de 36,7 miliarde de lei, ce reprezintă de diferența între ce a colectat ANAF-ul și veniturile totale la bugetul centralizat, e rezultatul sumele venite de la UE, a redevențelor și a altor surse.

   Cioloș laudă ANAF-ul pentru performanța de a colecta mai mult TVA (+12%) în condițiile scăderii acestei taxe. În ultimii trei ani, ANAF-ul a colectat TVA de 51,4 miliarde lei (în 2013), 50,9 miliarde lei (în 2014) și 57,1 miliarde lei (în 2015). Asta înseamnă în procente 29%, 27,9%, respectiv 29,7% din veniturile colectate de ANAF. Anul trecut, consumul a crescut cu 6,4% față de anul 2014, adică, de la 501 miliarde lei la 533 miliarde lei (conform datelor INS). Scăderea TVA-ului presupune un mai mare grad de conformare, iar dacă ținem cont de creșterea consumului, surplusul de 6,2 miliarde lei în contul TVA-ului e chiar mic. Dacă ANAF-ul va continua în stilul „performant” de anul trecut, în condițiile scăderilor de TVA de la începutul anului curent, ne vom trezi cu câteva miliarde în minus TVA-ul colectat de ANAF în 2016. Deja semnele din execuția bugetară pe primele două luni nu sunt îmbucurătoare. Cioloș va trebui să-i strângă cu ușa pe cei de la ANAF, nu să-i laude, altfel va deveni premierul „N-am”. N-am bani de mărit salarii la medici, n-am bani de mărit indemnizațiile pentru mame, dar am pentru avioanele lui Iohannis, ce nu vor fi amortizate niciodată (vezi aici cât de opurtună e achiziția de avioane prezidențiale).

   Tragem o linie și vedem cum performantul nostru ANAF, ce se încorda și-i lua la bani mărunți pe chioșcari vara trecută, de credeai c-or să se rupă balamalele bugetului de câți bani au strâns, a colectat de fapt, în vremuri de creștere economică alimentată de consum, deci cu mai mult TVA și accize la dispoziție, cu doar 7,8 % mai mult ca în anul anterior. Șeful ANAF ne spune că veniturile colectate au avansat cu 0,5 puncte procentuale în PIB față de 2014. În realitate, au avansat cu 0,38 puncte pentru că noile cifre de la INS ne arată un PIB mai mare. În ritmul acesta, de avans cu 0,38 puncte procentuale pe an, vom atinge media UE de 45,2% din PIB în exact 32 de ani și 4 luni de zile!!! Chiar dacă am lua avansul de 0,5 puncte procentuale, comunicat de șeful ANAF, tot ne-ar trebui încă 24 de ani și jumătate !!!


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu