Social Icons

duminică, 27 martie 2016

Cioloș rămâne încet, dar sigur, cu buzunarele goale

ANAF este cel mai slab Fisc din UE
   Execuția bugetară din februarie ne arată că schimbările de la ANAF nu fac bine bugetului. Veniturile la buget sunt mai mari ca anul trecut, dar sunt mai mici raportat la PIB-ul estimat pentru anul acesta. Cu alte cuvinte, avem un grad de colectare mai mic, dacă așa ceva e posibil. Nu numai că suntem pe ultimul loc în UE în privința gradului de colectare, dar vom fi și mai jos decât am fost anul trecut.

   
   ANAF-ul nu și-a publicat rezultatele pe anul trecut și nici nu prea comunică ce-a făcut anul acesta. De ce? Eu cred că se simt jenați. Anul trecut, conform execuției bugetare pe luna decembrie, la buget s-a colectat cu un procent din PIB mai mult decât în 2014. Situația de la final de an a fost destul de dezamăgitoare, ținând cont de iureșul făcut de ANAF pe tot parcursul anului. Mult zgomot pentru nimic, dacă se observă și aportul destul de ridicat al sumelor venite de la UE. Deci avem un Fisc slab, cel mai slab din UE, care se agită mult pe ecranele televizoarelor și prea puțin atunci când vine vorba de colectare.
   
   Anul acesta, după ce în ianuarie s-a înregistrat un excedent de 4,7 miliarde de lei, la sfârșitul lui februarie, excedentul e de 788 milioane lei (vezi datele din imagine). 4 miliarde de lei, cât reprezenta excedentul la sfârșitul lui ianuarie, s-au evaporat în februarie. Cheltuielile totale pe primele două luni au crescut cu 9,9% față de primele două luni din 2014, în vreme ce veniturile totale au crescut cu doar 4,6%. Nasol. În ritmul acesta, sfârșitul de an va prinde noul guvern cu un deficit mult mai mare decât cel planificat.
   
   Dacă în timpuri de creștere a consumului ANAF-ul nu reușește să colecteze mai mult, în momentul unei ajustări a consumului va trebui să stăm iar cu mâna întinsă la FMI. ANAF-ul a colectat TVA în primele două luni ale anului cam tot atât cât anul trecut (10,4 miliarde lei - vezi datele din imagine). Dacă vor să se împăuneze, vor zice că e bine pentru că TVA-ul a scăzut. Adevărat, dar a crescut consumul. Românii consumă mai mult, chiar dacă plătesc un TVA mai mic, și se presupune că prin scăderea acestei taxe crește gradul de conformare fiscală. Atât creșterea gradului de conformare, cât și creșterea consumului nu se văd în rezultatul muncii ANAF-ului. Se vede, în schimb, că aceste amănunte nu pot știrbi nimic din modul inficient, și pe alocuri idiot, de operare al acestei instituții.
   
   Cel mai slab Fisc din UE a făcut lista rușinii persoanelor fizice ce datorează bani statului. Nu s-au putut abține și până la urmă au dat drumul acestei idioțenii. Ceva peste 3% din datoriile la Fisc sunt făcute de persoanele fizice, restul, sunt făcute de companii, multe dintre acestea fiind în proprietatea statului. Cel mai mare datornic la Fisc e chiar Fiscul însuși, de vreme ce e incapabil să se apropie măcar de media UE de colectare (33,1% din PIB față 45,2% din PIB, cât e media în UE). Gândiți-vă că nevolnicii noștri sunt cu 87 de miliarde de lei pe minus, atât reprezintă diferența între ce-a colectat anul trecut și cât ar fi însemnat dacă ar colecta cât media celorlalte Fiscuri din UE. Cu 87 de miliarde de lei în plus, peste 19 miliarde de euro, România ar arăta altfel. Așa arată precum ANAF-ul, adică submediocră.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu