Social Icons

miercuri, 9 ianuarie 2019

PIB-ul pe cap de locuitor la paritatea de cumpărare din România a ajuns în 2018 la două treimi din media UE

Topul statelor UE după PIB-ul pe cap de locuitor la paritatea de cumpărare din 2018
   Anul trecut, dacă ținem cont de creșterile economice înregistrate în primele trei trimestre în statele comunitare, e foarte probabil ca PIB-ul pe cap de locuitor la paritatea de cumpărare din România să fi ajuns la 66% din media UE.

   Datele Eurostat din 2017 ne poziționau pe antepenultimul loc dintre cele 28 de state comunitare în privința PIB-ului pe cap de locuitor la paritatea de cumpărare standard din UE. Cu un PIB pe cap de locuitor echivalent cu 63% din media UE, România se situa doar înaintea Croației (62%) și Bulgariei (49% - vezi tabelul din imagine). Vecinii maghiari se situau în 2017 la un nivel de 68% din media UE a PIB-ului pe cap de locuitor la paritatea de cumpărare standard.

   Luând în calcul creșterile economice din primele trei trimestre ale anului ce tocmai s-a încheiat și acceptând ipoteza că ultimul trimestru va continua trendul din trimestrele anterioare, a rezultat că PIB-ul pe cap de locuitor la paritate de la noi din anul 2018 s-a situat în jurul procentului de 66% din media UE. Dacă economia românească nu a dat un rateu serios în ultimul trimestru al anului trecut, atunci putem spune că am ajuns la două treimi din media UE a PIB-ului pe locuitor. 
   La acest nivel suntem tot pe antepenultimul loc între cele 28 de state UE, în urma noastră fiind tot Croația (64% din media UE) și Bulgaria (51% - vezi tabelul din imagine). Vecinii maghiari vor atinge nivelul de 71% din media UE, înregistrând, datorită creșterii economice semnificative, un avans de 3 puncte procentuale față de anul 2017.

    La nivel comunitar, statele cu cel mai mare PIB pe cap de locuitor la paritatea de cumpărare standard în anul ce tocmai s-a încheiat erau Luxemburg (252% din media UE), Irlanda (181%), Danemarca (128%), Olanda (128%) și Austria (127%).
   Dintre statele ex-comuniste din UE, cele mai mari valori ale PIB-ului pe cap de locuitor s-au înregistrat în Cehia (90% din media UE), Slovenia (87%) și Estonia (80% -  vezi tabelul din imagine). Din estimarea pentru 2018 lipsește Slovacia, datele trimestriale ale acestei țări nefiind publicate.
   Repet, datele din 2018 sunt calculate pe baza evoluției economice din primele trei trimestre ale anului. E posibil ca ultimul trimestru să schimbe ierarhiile, mai ales în cazul statelor cu un nivel apropiat al PIB-ului pe cap de locuitor raportat la media UE.

   Dacă analizăm datele din ultimii cinci ani, observăm că cel mai impresionant avans al PIB-ului pe cap de locuitor la paritate raportat la media UE l-au înregistrat Irlanda (de la 136% la 181% din media UE), Malta (de la 82% la 102% din media UE) și România (de la 55% la 66%). 
   Malta e singurul stat care a aderat la spațiul comunitar după anul 2000 care a depășit media UE a PIB-ului pe cap de locuitor la paritatea de cumpărare. 
   Creșterea spectaculoasă a Irlandei e rezultatul unei înglobări statistice în PIB a exportului net realizat de mai multe multinaționale ce s-au localizat în acest stat după anul 2014, beneficiind de facilitățile fiscale. 
   România, pe baza acestor date, pare a fi vedeta statelor ex-comuniste în materie de recuperat decalaje. Putem discuta cum s-a făcut această recuperare, creșterea PIB-ului bazându-se în principal pe consum și nu pe investiții, dar chiar și așa, măcar am recuperat ceva, cedând astfel penultimul loc din UE Croației în materie de PIB pe locuitor la paritate. E foarte probabil ca, în următorul an, să depășim și Grecia în ceastă privință, nivelul estimat al acesteia în 2018 fiind la 68% din media UE (vezi tabelul din imagine). Cam atât putem spera să depășim în următorii ani, state precum Letonia și Ungaria situându-se peste pragul de 70% din media UE.

   

3 comentarii:

  1. Analizati va rog statele UE alaturi de SUA, Japonia, Turcia, Rusia, Elvetia si Norvegia GDP (PPP). A existat o analiza pe 2017.
    Cand apare una pe 2018? Multumesc...George R.

    RăspundețiȘtergere
  2. De la 63% la 66%? Cum naiba? O fi crescut economia cu 3% mai mult decat media europeana, dar inflatia? Cresterea respectiva nu e papata de inflatia foarte mare de anul trecut?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Creșterea economică ține cont de inflație, iar România a avut în primele trei trimestre o creștere mai mult decât dublă față de media UE.

      Ștergere