Social Icons

marți, 29 ianuarie 2019

Cum a evoluat productivitatea medie a angajaților în primul deceniu de la aderarea la UE

Topul statelor comunitare după productivitatea medie pe angajat
   În primul deceniu de la aderarea la UE, România a înregistrat cea mai mare creștere a productivității angajaților raportat la media Uniunii.

   Prin angajați, statistica Eurostat se referă la persoanele ocupate în economie. Statistica noastră folosește terminologia de persoană ocupată, în această categorie intrând salariații (normă întreagă și parțială), lucrătorii pe cont propriu și patronii. 
   Cum se calculează productivitatea medie pe angajat/persoană ocupată? 
    Metodologia Eurostat obține acest indicator din împărțirea PIB-ului statelor la paritatea de cumpărare standard din UE la numărul de angajați sau persoane ocupate din economiile comunitare. Raportarea rezultatului obținut la media UE ne arată productivitatea medie a angajaților. 

   Conform datelor Eurostat, în 2017, productivitatea medie pe persoană ocuapată sau angajat din România era echivalentă cu 65,1% din media UE, procent ce ne plasa, binențeles, pe penultimul loc în UE, înaintea vecinilor bulgari, care înregistrau o productivitate medie pe angajat echivalentă cu 47% din media UE (vezi tabelul din imagine).
   Deși pare că România înregistrează o valoare scăzută a productivității medii pe angajat/persoană ocupată, realitatea dincolo de statistică ne arată altceva. România e țara din UE cu cea mai are populație ocupată în agricultură (2,16 mil. în 2018 - vezi datele aici). Nu vorbesc procentual, ci în cifre absolute. A doua țară comunitară după noi ca număr de populație ocupată în agricultură e Polonia (1,58 mil.), dar care are o populație ocupată totală aproape dublă decât a noastră (16,47 față de 8,84 mil.).
   Deci, dacă ținem cont de faptul că ponderea populației noastre ocupate în agricultură e mult mai mare decât în cazul celorlalte state UE și că, de fapt, vorbim de o agricultură de subzistență, deci cei prinși în acest sector, în cazul României, sunt în mare măsură subocupați, atunci productivitatea reală a persoanelor cu adevărat ocupate în economia noastră e ceva mai mare.

   Lăsând aceste considerente ce țin de specificul nostru economic la o parte, pe baza datelor Eurostat aferente anilor 2007 și 2017, putem spune că suntem țara cu cea mai mare creștere a productivității medii pe angajat din UE. 
   Dacă în anul aderării la spațiul comunitar, productivitatea medie pe angajat/persoană ocupată era echivalentă cu 44,3% din media UE, în 2017, aceasta ajunsese la 65,1%. Asta înseamnă un avans de 47%, procent ce ne situează pe primul loc între cele 28 de state comunitare (vezi tabelul din imagine). 
   Avansuri mari ale productivității medii pe angajat în aceeași perioadă au mai înregistrat Irlanda (34,4%), Letonia (23,7%), Polonia (23,5%) și Lituania (21,5%).
   La polul opus, cele mai mari scăderi ale productivității medii raportată la media UE între 2007 și 2017 le-au înregistrat Marea Britanie (-6,5%), Olanda (-6,6%), Luxemburg (-8,4%), Cipru (-10,6%) și Grecia (-18% - vezi tabelul din imagine).

    Dacă România s-ar fi înscris în rândul celorlalte state ex-comuniste în privința populației ocupate în agricultură, atunci, cel mai probabil, productivitatea medie pe persoană ocupată ar fi depășit pragul de 70% din media UE, fapt ce ne-ar fi plasat înaintea unor state precum Ungaria și Letonia (ambele cu 67,3% din media UE).


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu