Social Icons

joi, 31 ianuarie 2019

Cum arată PIB-ul la nivel statelor UE și al statelor componente ale SUA

Topul statelor componente ale UE și ale SUA după PIB
   Cea mai mare economie a lumii, SUA, avea anul trecut un PIB total echivalent în euro cu 11% mai mare decât economia UE (17,05 mii față de 15,33 mii mld. euro), în condițiile în care populația totală a Uniunii Europene era cu 57% mai mare decât populația SUA (511,52 față de 325,72 mil. locuitori). 

   Asta înseamnă că avem o diferență mare de productivitate medie pe locuitor, aceasta fiind în favoarea Statelor Unite ale Americii
   Datele statistice ale Biroului de Analize Economice și cele ale Eurostat ne arată că, anul trecut, PIB-ul pe cap de locuitor din SUA era echivalent cu 52,4 mii de euro, cu 75% mai mare decât cel înregistrat în UE (29,9 mii euro - vezi tabelele din imaginea 2). Doar două state din UE (Luxemburg și Irlanda) înregistrau anul trecut un PIB pe cap de locuitor mai mare decât media acestui indicator înregistrată la nivelul SUA
   Uniunea Europeană e cu mult în urma SUA în privința productivității medii pe locuitor, iar situația la nivelul statelor componente ne arată discrepanțe și mai mari de productivitate.

   Care erau anul trecut cele mai importante economii statale din SUA și UE?

   La nivelul SUA, anul trecut, cea mai mare economie statală era cea a Californiei (14,3% din PIB-ul SUA). Economia acestui stat (2.432 mld. euro) e mai mare decât cele ale Marii Britanii (2.324 mld. euro) și Franței (2.292 mld. euro), dar e la distanță mare față de cea a Germaniei (3.263 mld. euro - vezi tabelele din imaginea 2).
   După California, cele mai mari economii statale din SUA erau cele ale Texasului (8,8% din PIB-ul SUA; 1.501 mld. euro), New York-ului (8% din PIB; 1.369 mld. euro), Floridei (5% din PIB; 856 mld. euro) și Illinoisului (4,3% din PIB; 726 mil. euro).

   Cele mai mari economii din spațiul comunitar, conform datelor din 2017, erau cele ale Germaniei (21,3% din PIB-ul UE; 3.263 mld. euro), Marii Britanii (15,2% din PIB; 2.324 mld. euro), Franței (14,9% din PIB; 2.292 mld. euro), Italiei (11,2% din PIB, 1.717 mld. euro) și Spaniei (7,6% din PIB; 1.164 mld. euro).
Cum arată PIB-ul la nivel statelor UE și al statelor componente ale SUA   Ieșirea din UE a Marii Britanii va duce la o scădere semnificativă a PIB-ului comunitar, dar și la o scădere a mediei PIB-ului pe cap de locuitor.

   România, cu un PIB total de 188 miliarde euro (1,2% din PIB-ul UE), ar fi echivalentul statului Alabama din SUA (1,1% din PIB-ul SUA; 187 mld. euro), dar populația acestui stat american e de patru ori mai mică decât cea de la noi (4,87 fața de 19,64 mil. locuitori).


   Cum arată PIB-ul pe cap de locuitor exprimat în euro la nivelul statelor americane și celor comunitare?

   Cea mai mare valoare a PIB-ului pe cap de locuitor în prețuri curente exprimat în euro din SUA se înregistra în Districtul Columbia, acolo unde e și capitala Washington (167,1 mii euro - vezi tabelul din imaginea 2). Locul doi e ocupat de statul New York (69 mii euro), iar podiumul e completat de statul Massachusetts (68,1 mii euro).
   Locurile 4 și 5 sunt ocupate de statele Delaware și Dakota de Nord, cu valori ale PIB-ului pe cap de locuitor de 67,7, respectiv 65 mii euro.

   Cele mai mici valori ale PIB-ului pe cap de locuitor din SUA se înregistrau în statele Alabama (38,3 mii euro), Virginia de Vest (37,4 mii euro), Idaho (37,1 mii euro), Arkansas (36,8 mii euro), Mississippi (33,1 mii euro).
   De remarcat faptul că Mississippi, cel mai sărac stat american după PIB-ul pe cap de locuitor în prețuri curente, e apropiat de nivelul Franței (34,2 mii euro) și peste Italia (28,4 mii euro), Spania (25 mii euro) și alte 15 state din UE (vezi tabelele din imaginea 2).

   În UE, discrepanța dintre state în privința PIB-ului pe cap de locuitor în prețuri curente din 2017 e mult mai mare decât în SUA
   Luxemburg (92,8 mii euro) avea anul trecut un PIB pe locuitor în prețuri curente de 13 ori mai mare decât cel din Bulgaria (7,1 mii euro). În SUA, diferența între Districtul Columbia și Mississippi e de 5 ori
   Dacă ne raportăm la ocupanții locului doi și ultimului loc din UE și SUA, pentru că, atât Luxemburgul (590,6 mii locuitori), cât și DC-ul (693,9 mii locuitori) au o populație mică, atunci diferența de PIB pe cap de locuitor în prețuri curente dintre Irlanda (61,7 mii euro) și Bulgaria e de 8,7 ori, iar cea dintre New York și Mississippi e de doar 2,1 ori. E clar că la nivel de UE avem discrepanțe de PIB pe cap de locuitor mai mari decât în SUA, iar aceste discrepanțe se vad chiar dacă ne-am focaliza pe țările vestice din UE, cum e cazul comparației dintre Irlanda și Portugalia (61,7 și 18,7 mii euro - vezi tabelul din imaginea 2).

   După Luxemburg și după Irlanda, în topul statelor comunitare după PIB-ul pe locuitor în prețuri curente din 2017 urmau Danemarca (50 mii euro), Suedia (47,4 mii euro) și Olanda (42,8 mii euro).
   În coada topului statelor comunitare se situau Ungaria (12,6 mii euro), Polonia (12,1 mii euro), Croația (11,7 mii euro), România (9,6 mii euro) și Bulgaria (7,1 mii euro - vezi tabelul din imaginea 2).
Cum arată PIB-ul la nivel statelor UE și al statelor componente ale SUA
   Cum arată topul statelor americane și comunitare după PIB-ul pe cap de locuitor la paritatea de cumpărare?

   Datele statistice existente la momentul acesta mi-au permis să calculez PIB-ul pe cap de locuitor la puterea de cumpărare standard din UE (PPS UE) din anul 2017.

   În 2017, PIB-ul pe cap de locuitor la paritatea puterii de cumpărare din SUA reprezenta 145% din media UE (vezi datele din imaginea 3). Plecând de la acest raport, am calculat PIB-ul pe cap de locuitor la paritate de la nivel de state americane. Din cauza faptului că prețurile din SUA sunt în medie mai mari decât cele din UE, PIB-ul pe locuitor în prețuri curente e mai mare decât cel la paritate (175% față de 145% din media UE).

   Districtul Columbia din SUA înregistra cel mai mare PIB pe cap de locuitor la puterea standard din UE (466% din media UE). La nivel comunitar, Luxemburgul înregistra cel mai mare PIB pe locuitor PPS UE în anul 2016 (253% din media UE - vezi hărțile din imaginea 3). Locurile doi din SUA și UE erau ocupate de New York (192% din media UE) și Irlanda (184%), iar locurile trei reveneau statelor Delaware (189%) și Olanda (128%).

   Cele mai mici valori ale PIB-ului pe locuitor PPS UE din SUA se înregistrau în urma cu doi ani în Arkansas (103% din media UE), Virginia de Vest (101%) și Mississippi (93%). În UE, codașele acestui top erau România (63% din media UE), Croația (61%),  și Bulgaria (49% - vezi harta din imaginea 3).
   Discrepanțele dintre statele din UE sunt ceva mai atenuate în cazul PIB-ului pe locuitor la paritatea de cumpărare, dar, totuși, se situează peste cele dintre statele SUA.

   UE e privită adesea ca un rival economic al SUA. Deocamdată, la nivel de productivitate medie nu prea putem rivaliza, PIB-ul pe locuitor în prețuri curente fiind cu 75% mai mare în SUA, iar cel în prețuri comparabile fiind cu 45% mai mare. Mai grav e faptul că diferențele de dezvoltare dintre statele europene sunt mult mai mari decât cele existente între statele americane. 
   Mulți trăiesc cu impresia că între cele două coaste ale Americii există doar Bulgarii și Românii. Datele ne arată că lucrurile nu stau chiar așa (vezi harta din imaginea 3). În UE, diferențele dintre statele vestice și cele estice sunt și vor fi greu de surmontat doar cu fondurile de dezvoltare. E nevoie de mai multă coeziune și, evident, mai mulți bani pentru a reduce decalajele de dezvoltare.

   

Un comentariu:

  1. Foarte interesant. Asteptam si analiza pentru 2018. la care sa includeti (daca puteti!) si Sud-Coreea, Australia, Japonia, Canada, Rusia si Turcia... Cand te gandesti ca Trump a declarat ca "visul American a murit"!

    RăspundețiȘtergere