Social Icons

marți, 22 ianuarie 2019

Cât cheltuie europenii pe vacanțe și călătorii

Topul statelor UE după cheltuielile turistice
   Un român cheltuie în medie 59 de euro pe zi petrecută în vacanțele sau călătoriile din străinătate. Suma e aproape dublă decât cea cheltuită pentru vacanțele din țară (32 euro).
   
  Asta reiese dacă analizăm datele Eurostatului privind cheltuielile turistice și numărul de înnoptări ale turiștilor în anul 2017. Suma medie zilnică cheltuită de români în călătoriile din afara țării ne plasează pe locul 26 din cele 27 de state ce au transmis astfel de date Eurostatului (datele Marii Britanii lipsesc), în urma noastră situându-se doar polonezii (56 euro - vezi tabelul din imagine).

   La cât se ridicau cheltuielile turistice în funcție de stat în 2017?

   Datele Eurostat aferente anului 2017 ne arată că, la nivel comunitar, cele mai mari cheltuieli turistice în străinătate le-au înregistrat germanii, totalul sumelor ridicându-se la valoarea de 86,6 miliarde de euro. 
   Surprinzător, pe poziția secundă nu se află un stat cu o populație numeroasă dintre cele ce și-au publicat datele, precum Franța, Italia sau Spania, ci se află Suedia, cu un total al cheltuielilor turistice realizate de suedezi în străinătate în valoare de 31,7 miliarde de euro.
   Top 5 după totalul cheltuielilor turistice efectuate în străinătate e completat de Franța (28,4 mld. euro), Olanda (17,9 mld. euro) și Spania (12,8 mld. euro - vezi tabelul din imagine). 
   E foarte probabil ca în top 5 să se situeze Marea Britanie, dar datele acesteia din ultimii ani lipsesc din statistica Eurostat.
   Românii au chetuit în 2017 pentru călătoriile în străinătate o sumă totală 506,2 milioane de euro, ceea ce ne plasa pe locul 24 din cele 27 de state ce și-au făcut publice datele.

   La nivel de cheltuieli turistice totale, aici intrând și cheltuielile turistice făcute de rezidenți în interiorul țărilor, tot Germania conduce, cu o sumă totală de 128,9 miliarde de euro. Podiumul cheltuielilor totale turistice e completat de Franța (82,1 mld euro) și Suedia (42,6 mld. euro - vezi tabelul din imagine).
   România, în 2017, a înregistrat un total al cheltuielilor turistice în valoare de 2,42 miliarde euro, ocupând locul 17 între cele 27 de state incluse în statistică.
   
   Cei mai patrioți turiști, dacă e să ne ghidăm după cheltuielile realizate de rezidenți în propriile state, erau francezii, cu o sumă totală cheltuită în valoare de 53,7 miliarde de euro. Pe locurile doi și trei în privința cheltuielilor turistice efectuate de rezidenți în interiorul granițelor se situau germanii (42,3 mld. euro) și spaniolii (25,3 mld. euro - vezi tabelul din imagine).
   Românii au cheltuit în 2017 pentru vacanțele și călătoriile din interiorul țării 1,92 miliarde de euro, sumă ce ne plasa pe locul 12 între cele 27 de state incluse în statistică.

   Cât cheltuie zilnic în medie europenii pe vacanțe și călătorii?

   Danezii au cheltuit zilnic cel mai mult în medie pentru vacanțe și călătorii (164 euro). Mă refer la totalul călătoriilor, atât cele interne, cât și cele externe. În topul celor mai cheltuitori europeni în materie de vacanțe și călătorii mai intră suedezii (156 euro), austriecii (132 euro), maltezii (128 euro) și irlandezii (112 euro - vezi tabelul din imagine).
   Noi, cu o sumă medie cheltuită zilnic de 35 de euro, ne situam pe locul 25 din 27, doar cehii (34 euro) și grecii (31 euro) fiind în urma noastră.

   La nivel de călătorii efectuate în afara granițelor, cele mai mari cheltuieli medii zilnice le-au înregistrat turiștii danezi (186 euro), urmați de cei suedezi (180 euro), finlandezi (148 euro), maltezi (143 euro) și austrieci (142 euro). 
   Turiștii români, așa cum am precizat, se situau din acest punct de vedere pe locul 26 din 27, cu o sumă medie zilnică cheltuită în călătoriile și vacanțele din afara granițelor în valoare de 59 de euro.

   În ceea ce privește cheltuielile medii zilnice ale rezidenților în propriile țări, topul e condus tot de danezi (140 euro), urmați de suedezi (125 euro), austrieci (112 euro), irlandezi (80 euro) și germani (77 euro - vezi tabelul din imagine).
   Turiștii români au cheltuit zilnic în medie pentru călătoriile și vacanțele din interiorul țării o sumă echivalentă cu 32 de euro. Din acest punct de vedere, ne situam pe locul 19 din cele 27 de state incluse în statistică. În urma noastră, cu cheltuieli zilnice mai mici, se situau majoritatea statelor ex-comuniste plus Grecia.  

   Datele ne arată că românii cheltuie zilnic puțin în călătoriile în afara granițelor, cazarea la rudele aflate în străinătate fiind de natură să justifice acest nivel scăzut al cheltuielilor. Același lucru e valabil și pentru polonezi, care se situează în urma noastră în această privință. 
   În țară însă, românii cheltuie zilnic mai mult decât majoritatea turiștilor din statele ex-comuniste. Acest lucru se întâmplă și din cauza costului ridicat al serviciilor turistice comparativ cu țările din jur.



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu