Social Icons

sâmbătă, 14 iulie 2018

Politica lui FUCK YOU, PAY ME!

Din jandarmul planetei, America a devenit interlopul ei
   Din jandarmul planetei, America a devenit interlopul ei. Acum cere taxă de protecție. Nu ai să-i dai, își ia măciuca și pleacă acasă. Descurcă-te cum poți cu rușii.

   America lui Trump zidește ziduri cu materiale made doar în US. Un zid în sud la granița cu Mexicul, un zid în nord la granița cu Trudeau (i-o fi tras Melania prea multe ocheade?), un zid pe riftul Atlanticului, la granița cu Merkel și a veșnicului mahmur de sciatică, Juncker, și un zid pe Pacific, la granița cu China.
   Între patru ziduri, cei mai mulți ar spune că ești la închisoare sau ospiciu, dar Trump crede că e într-o cazemată burdușită cu arme tocmai bune de vânzare la idioței. Din cazemata-închisoare, în foarte scurt timp doar el va mai putea ieși cu Air Force One, compatrioții săi fiind prea preocupați să-și păzească țara de mexicani, prim-miniștri canadieni, chinezării și BMW-uri, cum altfel, decât cu arma în mână. 

   Economia lui Trump e pe cale să devină un tub digestiv perfect ineficient, unde cantitatea îngurgitată e egală cu cea defecată. Nimic nu se asimilează, iar dacă se asimilează, nu înseamnă că organismul are nevoie, ci că e pe deficit. Faptul că America consumă mai mult decât orice stat, și nu de azi de ieri, ci de vreo patru decenii, iar acest consum trebuie să se alimenteze de undeva, pentru că producția internă nu face față, nu e vina ei, e vina celor ce alimentează acest consum. 
   E ca și cum un obez ar da vina pentru kilogramele în plus pe raioanele de produse alimentare din supermaketuri. Cum pui obezul la slăbit? Închizi supermarketurile sau pui taxă de intrare la supermarket. Logic, nu?

  Trump o ține langa cu deficitul comercial pe partea de bunuri și nu amintește nimic de partea de servicii din contul curent, acolo unde America e pe plus cu vreo 255 miliarde de dolari, pentru că restul țărilor cumpără softurile americane. Nu, el vede doar partea de bunuri. 
   De asemenea, nu vede partea de venituri primare din contul curent, adică banii trimiși în țară de multinaționalele ca Bechtel, Microsoft, Starbucks și alte companii renumite pentru comportamentul „etic” în afara granițelor. Și din aceste venituri America a mai câștigat anul trecut 222 miliarde de dolari (vezi aici Unde pierde și unde câștigă America din relațiile cu partenerii economici).

   America a scos de două ori Europa din rahat. America a reconstruit Europa prin planul Marshall. America era măreață, bună și dreaptă. 
  Acum, America e made man-ul care îți cere taxă de protecție, întâi de 2%, iar mai încolo, de 4% sau chiar mai mult, dacă se găsesc prostuți rupți în fund precum România, cărora să nu li se pară anormal să cumpere rebuturi americane la preț de arme noi, cheltuindu-și toți banii alocați investițiilor. 
   Trump și-a pus în gând să distrugă NATO și o va face, pentru că nimeni nu-și permite să cumpere în viitor pușcoace americane de 4% din PIB, asta însemnând peste 12% din buget în cazul nostru. Ce n-a reușit URSS-ul în patru decenii, reușește Trump în patru ani. 
   UE trebuie să-și facă armată proprie cât mai rapid, pentru că pretențiile lui Trump nu se vor opri nici măcar la 4%. El nu urmărește o echilibrare a cheltuielilor în cadrul alianței, ci o rupere a acesteia.

   Europa trebuie să spună adio copilului ajuns mare și tare și să se împace cu gândul că acesta s-a mutat la casa lui, s-a înconjurat de ziduri, nu doar fizice, ci și mentale. Putem să le spunem închisoare, ospiciu, cazemată, oricum ele continuă să se înalțe asemenea monstruozității arhitecturale numită Trump Tower. Când vor fi gata, vor fi îmbrăcate în termopane și inscripționate cu căcăniu - Trump`s Property.

   

Un comentariu:

  1. Am distribuit pe facebook multe dintre articolele dumneavoastra.
    Acesta este primul la care mi s-a facut sila cand l-am distribuit. America, zic eu, colapseaza. Pe mai multe planuri, simultan.
    Sper sa isi revina. Altfel, suntem morti.

    RăspundețiȘtergere