Social Icons

marți, 17 iulie 2018

Cât de bine sunt plătiți bugetarii din administrația publică în economiile statelor ex-comuniste din UE

Cu cât e mai mare salariul din administrația publică față de cel de la nivelul economiei în statele ex-comuniste din UE   România își prețuiește bugetarii mult mai tare decât celelalte state comunitare din estul ex-comunist. Diferența de salarizare dintre administrația publică și media pe economie în cele 11 state ex-comuniste din UE e cea mai mare în cazul României, conform datelor INS din primele trei luni ale anului curent.

   Din datele adunate de la institutele/oficiile de statistică din cele 11 state ex-comuniste din UE, ne-a reieșit faptul că salariile medii brute din activitățile de administrație publică, apărare și asigurări sociale publice sunt mai mari decât salariile medii brute de la nivelul economiilor în toate cazurile (vezi tabelul din imagine). Asta invalidează percepția falsădoar în România salariații din sectorul bugetar sunt mai bine plătiți decât cei din mediul privat. Totuși, dintre cele 11 state incluse în analiză, România are cel mai mare ecart de salarizare dintre media de la nivel de economie și cea de la nivelul activităților de administrație, publică, apărare și asigurări sociale publice (64% - vezi tabelul din imagine).

   Cum arătau în primul trimestru al anului salariile medii brute din administrația publică în statele ex-comuniste din UE?

   Cel mai mare salariu mediu brut de la nivel de economie din primul trimestru al anului se înregistra în Slovenia (1.663 euro), conform datelor oficiului național de statistică din această țară. Pe locurile următoare se situau Estonia (1.242 euro) și Cehia (1.182 euro - vezi tabelul din imagine).
   România, cu un salariu mediu brut la nivel de economie de 914 euro, se situa pe locul 8 dintre cele 11 state ex-comuniste din UE. În urma noastră, cu salarii brute mai mici, se aflau Lituania (888 euro), Croația (841 euro) și Bulgaria (566 euro). Trebuie să ținem cont de faptul că, odată cu trecerea contribuțiilor la angajat, salariul brut de la noi a crescut statistic, iar diferența dintre brut și net s-a mărit. În cazul în care ne-am fi raportat la salariul mediu net, România, ca de obicei, ar fi depășit doar Bulgaria.

   Dacă în privința salariului brut de la nivel de economie ne situăm pe locul 8 între cele 11 state ex-comuniste din UE, în privința salariului brut din activitățile de administrație publică, apărare și asigurări sociale publice ne situăm pe locul trei (1.503 euro), după Slovenia (1.990 euro) și Estonia (1.517 euro - vezi tabelul din imagine). România își prețuiește bugetarii, iar diferența de salarizare dintre media de la nivelul întregii economii și cea din administrația publică, apărare și asigurări sociale publice arată acest lucru. 

   Cea mai mare diferență de salarizare dintre media de la nivelul întregii economii și cea din administrația publică, apărare și asigurări sociale se înregistra în primul trimestru al anului în România (64%). La mare distanță, urmează Polonia, cu un ecart de 34%, iar pe locul 3 se află Slovacia, cu un ecart de 29%.
   Cele mai mici diferențe dintre salariul mediu de la nivel de economie și cele din administrația publică, apărare și asigurări sociale se înregistrau în Slovenia (20%), Croația (16%) și Cehia (12% - vezi tabelul din imagine).

   Datele institutelor/oficiilor de statistică ne arată că în toate statele ex-comuniste salariile din administrația publică, apărare și asigurări sociale publice sunt mai mari decât cele de la nivelul întregii economii și, implicit, a celor din sectorul privat. Problema României e faptul că diferența e mult mai mare decât în cazul celorlalte state, iar perspectiva e ca în viitor această diferență să se mărească.



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu