Social Icons

miercuri, 4 iulie 2018

Cum a afectat „revoluția fiscală” numărul asiguraților din județul tău

Topul județelor după scăderile numărului de asigurați în martie 2018 față de martie 2017
   România avea în luna martie cu 211 mii asigurați mai puțin decât în martie 2017. Asta reiese din statistica privind numărul de asigurați la nivel de județe a Casei Naționale de Pensii Publice. Prin asigurați înțelegem asigurați cu normă întreagă, normă parțială, asigurați fără contract de muncă, beneficiari de ajutor de șomaj și asigurați individuali
    
   Revoluția fiscală a măturat aproape trei sute de mii de asigurați cu normă parțială între martie anul curent și martie anul trecut, numărul acestora scăzând de la 762 de mii la 465 de mii. Multe din aceste joburi part time au devenit, probabil, joburi cu normă întreagă, numărul asiguraților cu normă întreagă crescând cu 246 de mii față de martie 2017 (de la 4,883 la 5,129 milioane asigurați). 
   Ceea ce pentru bugetul de asigurări sociale reprezintă un câștig, în sensul că mai multe joburi full time înseamnă mai mulți bani la buget, pentru piața munciipentru flexibilitatea acesteia în general, reprezintă o apocalipsă.

   România, alături de alte state din est, se situa în 2016 în a doua jumătate a clasamentului după ponderea joburilor part time în populația ocupată (8,6% - accesează datele aici), acest fapt semnalizând o rigiditate crescută a pieței muncii
   În Olanda, campioana part time-ului, ponderea era de peste 50%. Nu putem spune că Olanda nu e productivă, dar putem spune că statele estice comunitare suferă de un decalaj față de cele vestice în privința productivității. Poate și rigiditatea pieței de muncă e un factor care frânează cursa de recuperare a acestui decalaj.

   Câți asigurați s-au pierdut în fiecare județ între martie anul trecut și martie anul acesta?

   Doar în patru județe numărul asiguraților a crescut, în capitală și celelalte 37 de județe înregistrându-se scăderi (vezi tabelul din imagine). În Giurgiu (16 asigurați), Timiș (326), Sibiu (601) și Brașov (1.907 - vezi tabelul din imagine) s-au înregistrat creșteri ale numărului de asigurați între martie anul trecut și martie anul acesta.
   Trebuie precizat faptul că o persoană asigurată poate avea mai multe tipuri de asigurare (normă întreagă, parțială, fără contract, etc), din acest motiv, numărul de persoane asigurate e mai mic decât numărul de asigurați, iar situația statistică de la nivelul județelor surprinde numărul asiguraților și nu al persoanelor asigurate.

   Cea mai mare scădere a numărului de asigurați s-a înregistrat în capitală, numărul acestora scăzând între martie 2017 și martie 2018 cu 100 de mii. 47% din scăderea numărului de asigurați de la nivel național (211 mii) s-a înregistrat în capitală.
   Pe locul doi în topul județelor după scăderea numărului de asigurați din ultimul an e județul Constanța, cu o diminuare de 9,47 mii. Pe locul trei se află județul Prahova, numărul asiguraților diminuându-se cu 8,29 miii (vezi tabelul din imagine).

   Diminuări mari ale numărului de asigurați s-au mai înregistrat în Bihor (8,03 mii), Iași (7,71 mii), Caraș-Severin (7,20 mii), Hunedoara (6,32 mii) și Mureș (6,05 mii - vezi tabelul din imagine).
  
   Revoluția fiscală pornită la 1 ianuarie a avut ca efect rigidizarea pieței muncii prin diminuarea drastică a locurilor de muncă part time și a redus per ansamblul numărul de asigurați. Părțile bune ale acestei revoluții, pentru că există și părți bune în haosul creat, sunt reprezentate de creșterea numărului de asigurați cu normă întreagă și de creșterea contribuțiilor sociale de la 4,067 miliarde de lei în martie 2017, la 5,389 miliarde de lei în martie anul curent.

   

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu