Social Icons

luni, 16 iulie 2018

Economia României a ajuns pe locul nouă în UE

În 2017, PIB-ul României în prețuri comparabile ne poziționa pe locul 9 între cele 28 state comunitare
   Avem a noua economie comunitară. Asta reiese din datele PIB-ului la paritatea de cumpărare standard din UE pentru anul trecut.

   În 2017, conform datelor Eurostat, PIB-ul României la paritatea de cumpărare a ajuns la 368,3 miliarde de euro pps ( euro la paritatea de cumpărare standard), depășind la mustață Suedia (367,7 mld. euro pps) și urcând un loc în topul statelor UE față de anul 2016. 
   PIB-ul României în prețuri curente e aproape la jumătate din cel în prețuri comparabile (187,9 mld. euro față de 368,3 mld. euro pps - vezi tabelul din imagine), ceea ce ne poziționează pe locul 16 între economiile comunitare. Și în cazul PIB-ului în prețuri curente am urcat un loc față de anul trecut, depășind Grecia (177,7 mld. euro - vezi tabelul din imagine).

   Care PIB e mai relevant? 

   Dacă întrebați un economist cu ceva habar despre macroeconomie și statistică, acesta va răspunde că PIB-ul la paritatea de cumpărare e cel mai relevant. Dacă întrebați pe oricine altcineva fără pregătire în economie, atunci ai șanse ca, în 95% din cazuri, să ți se răspundă că PIB-ul în prețuri curente e cel ce contează. 
   Adevărul e că economistul are dreptate și asta pentru că PIB-ul la paritatea de cumpărare anulează diferențele de prețuri existente între țări, făcând astfel posibilă o comparație reală și nu una bazată pe un curs de schimb la un moment dat, în care o monedă poate fi supraevaluată sau, dimpotrivă, subevaluată, după cum vrea corespondentul lui Isărescu din țara respectivă.

   Ce perspective are România să mai depășească alte state comunitare în privința PIB-ului?

   În 2016, PIB-ul României la paritatea de cumpărare standard din UE era de 334,2 miliarde euro, cifră ce ne poziționa pe locul 10 între economiile comunitare (vezi tabelul din imagine). Datele aferente anului trecut ne arată că am mai urcat un loc în topul statelor, depășind la limită Suedia (367,7 miliarde euro pps). 
   E drept, vorbim de date parțiale și provizorii, valorile putând suferi modificări pe parcursul anului, așa cum, de altfel, au suferit modificări datele din 2016 pe parcursul anului trecut, când ne trezisem la jumătate de an cu un PIB pe cap de locuitor la paritatea de cumpărare egal cu cel al Croației (59% din media UE), iar spre toamnă Eurostatul s-a răzgândit și ne-a departajat la două puncte procentuale (58% pentru noi și 60% pentru croați).
   Trebuie precizat faptul că Eurostatul a publicat datele privind PIB-ul statelor în prețuri comparabile, dar acestea se pot modifica pe parcursul anului. Conform ultimelor date publicate a reieșit că economia României în prețuri comparabile e pe locul 9 în UE, iar de la anul, odată cu ieșirea Marii Britanii din UE, va ajunge pe locul 8

   Dacă anul acesta și anul viitor vom avea parte de creșteri economice mai mari de 4%, e posibil ca în 2020 să depășim și Belgia în ceea ce privește PIB-ul la paritatea puterii de cumpărare (395,7 mld. euro pps în 2017 - vezi tabelul din imaginea). 
   Și cam atât, pentru că în fața Belgiei, la distanță mare,  e Olanda, al cărei PIB la paritate a ajuns anul acesta la 657,7 miliarde euro pps. E prea departe ca s-o putem egala în următorul deceniu
   Deci, după PIB-ul total la paritatea de cumpărare, cea mai bună clasare în interiorul UE la care putem spera e locul 7, și asta după ieșirea Marii Britanii și depășirea Belgiei.

   În prețuri curente, lucrurile stau mult mai prost. Cu un PIB de 187,9 miliarde de euro, România era anul trecut pe locul 16 în UE (vezi tabelul din imagine). Cu un an înainte eram pe locul 17, Grecia devansându-ne. La cum arată topul statelor UE după PIB-ul în prețuri curente, România poate depăși în următorii ani economiile Cehiei (191,6 mld. euro) și Portugaliei (193,1 mld. euro). Dacă ținem cont și de ieșirea din UE a Marii Britanii, atunci România poate să urce maxim pe locul 13 în topul după PIB-ul în prețuri curente.

    Cu a noua economie din UE și, probabil, a șaptea în câțiva ani, România se apropie de locul deținut în UE în privința populației (locul 6 după ieșirea Marii Britanii). Ca să ajungem pe locul 6 în privința PIB-ului la paritatea de cumpărare trebuie să depășim Olanda. Cum acest scenariu nu e realizabil în următorul deceniu, ne mai rămâne alternativa ca Olanda să ne depășească în privința numărului populației, scenariu ce e foarte probabil a se îndeplini în următorul deceniu, dacă ținem de evoluția dezastruoasă a populației României din ultimul deceniu.


3 comentarii:

  1. Pe cand un PIB (/PIB pps) pe regiuni (judete) updatat cu datele din 2017?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Există analiza, am publicat-o joia trecută.
      http://www.analizeeconomice.ro/2018/07/capitala-si-13-judete-depasesc-jumatate.html

      Ștergere