Social Icons

marți, 10 iulie 2018

Ce exporturi și ce importuri s-au înregistrat la nivel de județe în primul trimestru al anului

Topurile județelor după exporturile și importurile din primul trimestru din 2018
   În primul trimestru al anului, exporturile de bunuri ale României au ajuns la valoarea de 16,99 miliarde de euro, în creștere cu 9,8% față de aceeași perioadă din anul precedent. Importurile de bunuri din primul trimestru al anului s-au ridicat la valoarea de 19,70 miliarde de euro (cu 10,8% mai mari decât cele din primul trimestru din 2017).

   Ca de obicei, importurile de bunuri au avut un ritm de creștere superior exporturilor, ceea ce a condus și la o creștere a deficitului comercial de la 2,30 miliarde de euro în primul trimestru din 2017 la 2,72 miliarde de euro în primul trimestru al anului curent (vezi tabelul din imagine). 

   Cum arată topul județelor după exporturile din primul trimestru al anului?

   Capitala (2,68 mld. euro), Timișul (1,67 mld. euro), Argeșul (1,64 mld. euro), Aradul (935 mil. euro) și Brașovul (889 mil. euro) sunt cei mai mari exportatori de bunuri ai României după datele din primul trimestru al anului. Aceeași ierarhie era și în primul trimestru de anul trecut.
   În top 10 exportatori din primul trimestru al anului mai intră județele Sibiu (797 mil. euro), Dolj (695 mil. euro), Ilfov (660 mil. euro), Alba (647 mil. euro) și Prahova (626 mil. euro - vezi tabelul din imagine).
   Cele nouă județe și capitala concentrau două treimi din totalul exporturilor de bunuri ale României din primul trimestru al anului.

   Județele cu cele mai mici exporturi din primul trimestru al anului erau Ialomița (42 mil. euro), Teleorman (39 mil. euro), Mehedinți (31 mil. euro), Giurgiu (21 mil. euro) și Gorj (14 mil. euro).

   Care sunt județele cu cele mai mari importuri din primul trimestru al anului?

   Capitala domină topul importatorilor, cu o valoare a importurilor de bunuri de 5,78 mld. euro (29,4% din totalul importurilor). La distanță considerabilă, în topul importatorilor din primul trimestru urmează județele Ilfov (1,64 mld. euro), Timiș (1,43 mld. euro), Argeș (1,21 mld. euro) și Prahova (926 mil. euro - vezi tabelul din imagine). Aceste patru județe plus capitala concentrau 56% din importurile României din primul trimestru.
   Cu excepția Prahovei, județ ce a urcat un loc în topul importatorilor, ierarhia primilor importatori din primul trimestru al anului s-a păstrat față de aceeași perioadă din 2017.

   Cele mai mici importuri din primul trimestru s-au înregistrat în Ialomița (42 mil. euro), Teleorman (41 mil. euro), Vaslui (36 mil. euro), Mehedinți (25 mil. euro) și Gorj (9 mil. euro).

   Care județe sunt pe plus și care sunt pe minus în ceea ce privește balanța comercială din primul trimestru?

   Bucureștiul are un deficit comercial mai mare decât deficitul României din primul trimestru (3,11 mld. euro față de 2,72 mld. euro). Deficitul comercial mare din capitală își are explicația în faptul că aici își au sediul central majoritatea retailerilor care importă și pentru restul țării.
    În topul deficitelor comerciale din primul trimestrul al anului urmează județele Ilfov (978 mil. euro), Prahova (300 mil. euro), Cluj (234 mil. euro) și Constanța (222 mil. euro - vezi tabelul din imagine). 

   La polul opus se află județele care au înregistrat excedente ale balanței comerciale în primul trimestru. Județul Argeș e cel mai mare exportator net din primul trimestru al anului, cu un excedent de 431 milioane euro, în scădere față de trimestrul I din 2017, când excedentul era de 475 milioane euro.
   După Argeș, în topul județelor ce au înregistrat excedente ale balanței comerciale, urmează Alba (274 mil. euro), Timiș (241 mil. euro), Olt (186 mil. euro) și Sibiu (169 mil. euro - vezi tabelul din imagine).

   La cum arată datele din primul trimestru al anului, e de așteptat ca deficitul comercial al României să crească față de cel înregistrat în 2017. Deja datele estimate de la nivel național ale INS privind comerțul exterior din primele cinci luni ale anului ne arată un deficit comercial ce a trecut de 5 miliarde de euro, asta însemnând o creștere de aproape 2,3 miliarde de lei în două luni. Suntem pe cale să atingem un record al deficitului comercial din 2009 încoace, cele 12,56 miliarde de euro deficit din 2017 vor fi probabil depășite cu câteva miliarde bune.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu