Social Icons

duminică, 29 iulie 2018

Cum arată topul statelor europene după investițiile străine directe

Ce țări din UE atrag cele mai multe investiții străine
    România avea, la finalul primului trimestru al anului, o poziție netă a investițiilor directe de - 75,3 miliarde de euro. Asta înseamnă că investițiile străine directe realizate în România (81,8 mld. euro) depășeau cu 75,3 miliarde de euro investițiile directe realizate de companiile românești în străinătate (6,6 mld. euro - vezi tabelul din imagine).

   România nu e o economie expansionistă, companiile românești investind în străinătate o sumă puțin mai mare (active 6,6 mld. euro) decât cea a investitorilor bulgari (5,5 mld. euro), lituanieni (5,6 mld. euro) și croați (6 mld. euro), investitori ce provin din economii mult mai mici ca dimensiuni decât economia noastră. De altfel, România împreună cu aceste trei state și Letonia (3 mld. euro) sunt codașele din UE în materie de investiții directe realizate în afara granițelor.

   La un PIB de 188 miliarde de euro, investițiile directe ale companiilor românești în străinătate sunt doar de 6,6 miliarde de euro, pe când companiile din Ungaria, țară cu un PIB de 123 miliarde de euro, au investiții în străinătate de 216 miliarde de euro. Din acest punct de vedere, economia Ungariei stă cel mai bine dintre toate statele ex-comuniste din UE, fiind cea mai expansionistă dintre toate (vezi tabelul din imagine). 

   Cum arată topul statelor comunitare după investițiile realizate în afara granițelor?

   Dintre cele 26 de state comunitare, ale căror date din primul trimestru al anului sunt actualizate (datele Irlandei și Olandei nu sunt actualizate de ani), cele mai mari investiții directe în alte state sunt realizate de companiile din Luxemburg (4.903 mld. euro), Germania (1.950 mld. euro), Marea Britanie (1.814 mld. euro), Franța (1.564 mld. euro) și Belgia (933 mld. euro - vezi tabelul din imagine). 

   Țara natală a lui Jean-Claude Juncker e centru de comandă al investițiilor în UE, multe companii preferând să-și mute sediile în acest paradis fiscal fără plaje datorită condițiilor fiscale. 
   Situația e valabilă și pentru Olanda și Irlanda, în ultimul deceniu aceste state amenințând serios poziția Luxemburgului în ceea ce privește localizarea marilor corporații mânate de condițiile fiscale avantajoase. Din păcate, nu putem ști exact cum e situația în aceste state, pentru că datele cele mai recente ale Irlandei sunt din 2016, iar cele ale Olandei din 2014. Totuși, chiar și cu aceste date mai vechi, cele două state ar intra în top 5 al celor mai mari investitori dintre statele comunitare.

   Datele Eurostat ne arată situația și din câteva state din afara spațiului comunitar. Astfel, dintre cele 7 state extra-comunitare incluse în statistica Eurostat, Elveția e țara cu cea mai mare sumă investită de companii în afara țării (1.418 mld. euro - vezi tabelul din imagine). La mare distanță, pe locurile doi și trei se situează Norvegia (194 mld. euro) și Islanda (5,7 mld. euro).

   Care sunt destinațiile favorite ale investitorilor?

   Cele mai mari investiții directe atrase din străinătate se înregistrau în primul trimestru al anului curent în Luxemburg (4.306 mld. euro). 
   Pentru a beneficia de condițiile oferite de acest paradis fiscal din inima spațiului comunitar, marile companii au trebuit să se localizeze în acest stat și mai apoi să-și proiecteze investițiile în alte state din noul centru de comandă. Așa că cifra mare a investițiilor directe din acest stat de doar 600 mii de locuitori reprezintă în cea mai mare parte o acțiune de relocare a companiilor. 

   Alta e situația în economiile mari, unde investițiile directe înseamnă preponderent capacități de producție. După Luxemburg, în topul statelor comunitare după investițiile străine atrase la nivelul primului trimestru al anului, urma Marea Britanie (1.881 mld. euro), Germania (1.402 mld. euro) și Franța (1.070 mld. euro - vezi tabelul din imagine).

   România, cu un nivel al investițiilor străine directe de 81,8 miliarde de euro, se situa pe locul 18 din cele 26 de state ce au datele actualizate. Locul real al economiei noastre, dacă ține cont de datele mai vechi ale Irlandei și Olandei, e 20 din 28 de state. Ce e îngrijorător e faptul că în urma noastră, cu un nivel al investițiilor directe mai scăzut, sunt doar economii mai mici decât a noastră. 
   Dacă ne raportăm din nou la vecinii maghiari, atunci suntem mult în urmă, Ungaria înregistrând un nivel al investițiilor directe atrase de 261,5 miliarde de euro, de peste trei ori mai mult decât am atras noi.

   La nivelul statelor extra-UE, cele mai mari investiții directe atrase se înregistrau în primul trimestru al anului în Elveția (1.222 mld. euro), Norvegia (158 mld. euro) și Islanda (32 mld. euro - vezi tabelul din imagine).

   Cum arată topul statelor comunitare după soldul (poziția netă) investițiilor directe?

   Diferența dintre investițiile directe în străinătate ale companiilor dintr-o țară (active) și ce au investit companiile din alte țări în acea țară (pasive) reprezintă poziția netă sau soldul investițiilor directe. În cazul României, acest sold e cu minus, adică investițiile străine directe de la noi depășesc cu 75,3 miliarde de euro ceea ce au investit companiile noastre în afara țării.

   Doar 9 din cele 26 de state, ce aveau datele actualizate, erau pe plus în primul trimestru al anului curent în privința soldului investițiilor directe. Noi și restul de 16 state eram pe minus, economiile noastre bazându-se pe atragerea de investiții.

   La nivelul UE, statele cu o poziție netă pozitivă a investițiilor directe erau Luxemburg (598 mld. euro), Germania (548 mld. euro), Franța (494 mld. euro), Italia (99 mld. euro) și Belgia (87 mld. euro - vezi tabelul din imagine).
   Statele cu cele mai mici valori ale poziției nete a investițiilor directe erau Malta (-110 mld. euro), Cehia (-110 mld. euro) și Polonia (-173 mld. euro).

   În statele extra-comunitare incluse în statistică, cele mai mari valori a soldului investițiilor directe erau Elveția (196 mld. euro) și Norvegia (36 mld. euro), iar cele mai mici valori s-au înregistrat în Albania (-6 mld. euro) și Serbia (-29 mld. euro - vezi tabelul din imagine).

   Datele investițiilor directe ne arată că statele cu sisteme fiscale mai prietenoase (Luxemburg, Olanda) atrag investiții directe străine și apoi devin centre de comandă ale investițiilor realizate în alte state într-o mai mare măsură decât economiile mari comunitare. De asemenea, din aceste date realizăm cât de dependente sunt economiile statelor ex-comuniste comunitare de investițiile străine

   Capitalul românesc e cotonogit în țară de tratamentul preferențial acordat companiilor străine. Asta e poezia ce ne-o recită investitorii români, atunci când iau o pauză din a se plânge de majorarea salariului minim sau de faptul că nu vine nimeni să muncească tot pe același salariu minim. Vedem că vajnicii noștri capitaliști sunt la fel de cuceritori ai piețelor străine ca bulgarii, croații, lituanienii, ale căror economii sunt de patru sau cinci ori mai mici decât a noastră. E clar că avem o problemă mare de competitivitate a capitalului românesc, dar mai ales de curaj
   
   

Un comentariu:

  1. Luxemburg si comisarul lor comunist, pardon socialist(Fankfurt school) una predica, alta fac. Toate capitalurile sunt importate si reexportate sub "culorile" luxemburgheze.
    Taxe zero/mici si anonimitatea fondurilor sunt secretul lor, la altii "recomanda" taxe cat mai mari (100% daca se poate) si puterea statului de a uramri/bloca orice tranzactie.
    In timp ce comisarul lor vrea cat mai multa birocratie la ei lucrurile sunt extrem de simple si la obiect.
    Pana si Ungaria atrage capital strain(ex. WizzAir) ce este "re-exportat" sub culorile lor.

    Index of Economic Freedom si Ease of Doing Business arata ca suntem cel mult "mediocri".F
    Facem parte din clubul celor mai prosperi si puternci (NATO/UE) NU stim sa profitam, alegem politruci ce promit pomeni (salarii,pensii, contracte cu statul).

    Romanii inca judeca dupa dictonul "nu ne vindem tara, o furam noi", nu sunt prietenosi cu capitalul strain (le este frica ca se "imbogatesc altii pe spatele lor").
    Capitalul Romanesc, este inexistent, cel facut de pe urma furtului numit taxe sta (culmea) in Luxemburg iar restu' nu exista, cum poti sa ai capitalism cand taxarea muncii este 47% (cui sa vinzi? care clienti?) SI ai sansa sa pierzi procese ce dureaza ani din cauza ca justitia este cotrolata politic, cand dreptul la propietate aproape nu exista (dureaza ani si costa enorm numai sa faci o simpla mostenire)..etc....
    PS: "Lies, damned lies and statistics".

    RăspundețiȘtergere