Social Icons

joi, 12 aprilie 2018

Câți bugetari avem, cât produc și cu cât îi plătim față de restul statelor comunitare

Topurile statelor UE după valoarea adăugată în sectorul bugetar și salariile plătite bugetarilor în 2017
   Mulți au impresia că sectorul public nu produce valoare adăugată, această calitate fiind pusă exclusiv în sarcina sectorului privat. Fals. Sectorul public crează valoare adăugată în economie, doar că această valoare adăugată, ce intră în componența PIB-ului, depinde în bună parte de resursele alocate.

   Trebuie spus că Valoarea Adăugată Brută, alături de impozitele nete pe produsformează PIB-ul calculat prin metoda producției.

   Anul trecut, conform datelor Eurostat, la nivelul activităților de administrație publică, apărare, educație, sănătate și asigurări sociale publice, adică cea mai mare parte din sectorul public, s-a creat 13% din Valoarea Adăugată Brută (VAB) de la nivel național (21,3 din 169,3 mld. euro - vezi tabelul din imaginea 1). 
   Doar Irlanda, dar datele acestui stat sunt din 2016, cele de anul trecut nefiind complete, avea o pondere mai mică decât a noastră a valorii adăugate produse de bugetari în totalul VAB din economie (12%). 
   Am putea fi tentați să zicem că bugetarii noștri sunt aproape cei mai neproductivi din UE, de vreme ce reușesc să producă doar 13% din totalul valorii adăugate din economie, dar adevărul e exact invers, adică avem unii din cei mai productivi bugetari din UE. 
   Explicația pentru nivelul redus al productivității bugetarilor noștri e dată de faptul că România are cei mai puțini bugetari din UE raportat la numărul salariaților din economie.

   Câți bugetari aveam anul trecut și cum ne situam față de restul statelor din UE?

   Da, conform datelor Eurostat din primele trei trimestre din 2017, România avea o medie de 6,37 milioane salariați, aici intrând atât salariații cu normă întreagă, cei cu normă parțială și cei angajați la negru. Numărul salariaților din activitățile de administrație publică, apărare, educație, sănătate și asigurări sociale publice (cea mai mare parte din sectorul bugetar) era de 1,18 milioane. Asta înseamnă o pondere a bugetarilor în totalul salariaților de 19%

Câți bugetari avem, cât produc și cu cât îi plătim față de restul statelor comunitare   Doar Bulgaria mai are o pondere atât de scăzută, fiind totuși cu opt zecimale mai sus decât noi (procentele sunt rotunjite - vezi tabelul din imaginea 2). 
   Media în UE era de 28%, deci cu mult peste media de 19%, cât avea România.

   Noi, bulgarii și alte câteva state din est, precum Cipru (21%), Estonia (22%), Croația (23%) avem cele mici ponderi ale bugetarilor în totalul salariaților, iar la polul opus se află Suedia (36%), Belgia (36%), Danemarca (34%), Franța (33%) și Marea Britanie (33% - vezi tabelul din imaginea 2).

   Câtă valoare adăugată au produs bugetarii din statele UE în 2017?

   La nivelul UE, anul trecut, bugetarii au produs o Valoare Adăugată Brută de 2,55 mii de miliarde de euro, adică 19% din totalul VAB de la nivelul UE (13,7 mii de mld. euro - vezi tabelul din imaginea 1). Asta înseamnă că 28% din totalul salariaților din economiile UE au produs 19% din Valoarea Adăugată Brută comunitară. La noi, raportul de 19% la 13% și e puțin, nu foarte mult, mai bun decât cel de la nivelul UE. Asta înseamnă că nu avem o problemă cu productivitatea bugetarilor dacă o raportăm la media UE, ci, din contră, stăm puțin mai bine.

   La nivelul statelor UE, cele mai mari ponderi ale valorii adăugate din sectorul bugetar în totalul VAB se înregistrau în Franța (23% din VAB), Belgia (22%), Danemarca (22%) și Suedia (22%), deci în statele cu cei mai mulți bugetari raportat la numărul total de salariați.
   Cele mai mici ponderi ale valorii adăugate din sectorul bugetar în totalul VAB se înregistrau în Lituania (14%), Bulgaria (14%), România (13%) și Irlanda (12% - vezi tabelul din imaginea 1).

    Dacă raportăm procentul de bugetari în totalul salariaților la ponderea valorii adăugate a bugetarilor în totalul VAB ne rezultă că cel mai bun raport se înregistra în Cipru (21% la 20%), iar cel mai slab în Irlanda (28% la 12% - vezi tabelele din imaginile 1 și 2). România era, din acest punct de vedere, pe locul 9 în UE. Care va să zică, conform acestor date, avem bugetari ce se clasează în primele 10 state din UE în privința productivității. Surprinzător, nu?

    Cu cât îi plătim pe bugetari și cu cât îi plătesc restul statelor UE?

   Tot  din datele Eurostat, aflăm că totalul salariilor și beneficiile bugetarilor din România  s-a ridicat anul trecut la 12,9 miliarde de euro. Asta înseamnă că 61% din valoarea adăugată în sectorul bugetar se duce pe plata salariilor (vezi tabelul din imaginea 1).
   Datele se referă la salarii și nu la remunerarea salariaților, care cuprinde în plus și contribuțiile angajatorilor, plătite în contul angajaților.
   La nivelul UE, plata salariilor bugetarilor s-a ridicat la 59% din valoarea adăugată de sectorul bugetar. Suntem, așadar, cu două puncte procentuale peste media UE, dar, să nu uităm, și bugetarii noștri sunt puțin mai productivi decât media UE.

   România se află pe locul 14 în UE în privința ponderii salariilor bugetarilor în valoarea adăugată a sectorului bugetar. Așadar, suntem exact la mijloc. 
   Cele mai mari ponderi din VAB-ul creat în sectorul bugetar se duceau pentru plata salariilor bugetarilor din Danemarca (75%), Croația (73%), Malta (71%), Irlanda (70%), Luxemburg și Slovenia (ambele cu 68%).
   Cele mai mici ponderi se înregistrau în Franța (51%), Italia (50%) și Grecia (47% - vezi tabelul din imaginea 1).

   Datele Eurostat ne arată că suntem țara cu cei mai puțini bugetari raportat la numărul salariaților și nicidecum n-am avea prea mulți salariați publici, așa cum lasă să se înțeleagă mai mulți habarniști cu demagogia la purtător. Dacă avem prea puțini bugetari, nu e de mirare că avem o calitate slabă a serviciilor publice
   De asemenea, din aceste date, ne dăm seama că bugetarii noștri nu taie frunze la câini sau, dacă taie, atunci la nivelul UE se taie și mai abitir, de vreme ce, productivitatea raportată la număr de la noi e peste media UE (locul 9).  
   Nu avem cei mai bine plătiți bugetari, dacă ne raportăm la valoarea adăugată din sectorul bugetar. Suntem, așadar pe locul 14 din 28 de state comunitare și, de asemenea, suntem pe locul 9 în ceea ce privește productivitatea bugetarilor

   Toate aceste date sunt la îndemâna oricui ar vrea cu adevărat să vadă cum stăm în raport cu alte state în privința sectorului bugetar, și adevărul e că situația nu e nici pe departe atât de dezastruoasă pe cât vor unii să ne-o prezinte.

   

3 comentarii:

  1. Aşi dori să aflu cât produce justiţia şi asistaţii sociali şi din ce bani sunt plătiţi primarii în cazurile unde nu au niciun venit deşi au salarii şi pensii speciale ca parlamentarii şi mulţi alţii..

    RăspundețiȘtergere
  2. Ai fi la mijloc comparativ cu restul tarilor UE, este un Lux pe care nu ni-l permitem.
    Numai Ministerul Culturii are 300 de angajati, si avem 27 de Ministere!!

    RăspundețiȘtergere
  3. Intrebarea la care trebuie raspuns e CITI DINTRE ACESTI BUGETARI SINT CU ADEVARAT UTILI???

    RăspundețiȘtergere