Social Icons

miercuri, 25 aprilie 2018

Cât se cheltuie în statele UE cu deținuții

Topul statelor UE după cheltuiala medie lunară alocată pe deținut   În UE se cheltuie anual circa 25 de miliarde de euro pentru funcționarea sistemului penitenciar. Cele mai noi date privind cheltuielile alocate sistemului penitenciar erau din anul 2016 și, conform acestora, statele comunitare au alocat 24,89 miliarde de euro pentru susținerea sistemului penitenciar.

   Datele privind numărul de deținuți de la nivelul statelor UE sunt ceva mai vechi, cele mai recente fiind din anul 2015. Acum trei ani, numărul total de deținuți din statele comunitare era de 585,46 mii, cei mai mulți înregistrându-se în Marea Britanie (93,6 mii), Franța (66,7 mii), Germania (63 mii) și Spania (61,6 mii - vezi tabelul din imagine). 

   Cât alocă anual România pentru sistemul penitenciar și cum ne situăm față de media UE? 

   Conform Eurostat, în 2015, România avea 28,33 mii deținuți, iar cheltuielile pentru sistemul penitenciar se ridicau la valoarea de 251,1 milioane euro. Asta înseamnă că suma cheltuită de la buget pentru întreținerea lunară a unui deținut se ridica în anul 2015 la valoarea de 739 euro, aceasta fiind cea mai mică sumă alocată de la nivelul statelor UE.  În această sumă intră paza, cazarea, masa și restul de cheltuieli aferente unui deținut. Asta înseamnă că România aloca lunar pentru întreținerea unui deținut o sumă de 4,85 de ori mai mică decât suma alocată la nivelul UE (739 față de 3.578 euro - vezi tabelul din imagine).

   Am fi tentați să credem că alocarea pe deținut din România îi îndreptățește pe aceștia să se plângă de condițiile de detenție, doar că, atunci când o comparăm cu câștigul salarial mediu lunar net (427 euro în 2015) ne dăm seama că ne situăm aproape de media UE. Raportul dintre cheltuiala lunară alocată pe un deținut de la noi și salariul mediu net lunar pe economie în 2015 era de 173%, apropiat de media UE, care era de 178%
   Din acest punct de vedere, România alocă în medie pentru un deținut o sumă apropiată de media UE, 12 state comunitare alocând mai puțin decât noi, dacă ne raportăm la salariul net lunar din fiecare stat (vezi tabelul din imagine).

   Ce state alocă cele mai mari sume lunare pe pe deținut?

    Olanda e statul cu cele mai mari sume pe deținut alocate lunar. În 2015, conform datelor Eurostat, în acest stat se alocau aproape 17 mii de euro lunar pe deținut, de 5,9 ori mai mult decât valoarea câștigului salarial mediu net lunar din această țară (vezi tabelul din imagine).
   În topul alocărilor lunare pe deținut urmează Suedia (14 mii euro - 495% din salariu mediu net lunar) și Danemarca (13 mii euro - 449% din salariul net).

   După aceste trei țări, în topul sumelor efective alocate lunar pentru întreținerea unui deținut urmează la mare distanță Luxemburg (7,1 mii euro), Finlanda (5,6 mii euro) și Italia (5,2 mii euro).
   Dacă ne raportăm la suma alocată în funcție de salariul mediu net lunar, atunci în top, după Olanda, Suedia și Danemarca, urmează Italia (294% din salariul net), Bulgaria (245%) și Finlanda (222% - vezi tabelul din imagine). Vecinii de la sud de Dunăre sunt mai grijulii decât noi cu deținuții.
   Malta, Estonia și Grecia alocau cele mai mici sume pe deținut raportat la salariile medii nete din aceste țări.

   Nivelul sumelor alocate pe deținut din România trebuie să țină cont de veniturile populației, iar salariul mediu net e un indicator bun în acest sens. 
   Dacă am aloca o cheltuială pe deținut precum Olanda, atunci suma ar fi aproape 2.500 de euro lunar
   Dacă mergem către extrema cealaltă a alocărilor raportate la salariile nete și aloc[m precum Grecia, atunci suma ar ajunge 444 euro, cu aproape 300 de euro mai puțin decât alocam în 2015
   Dacă ar fi să ne încadrăm în media UE, atunci suma lunară alocată pe deținut ar crește cu doar 18 de euro (de la 739 la 757 euro).


   

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu