Social Icons

duminică, 29 aprilie 2018

Câți bani au dat și cât au primit înapoi statele de la bugetul UE anul trecut

   Datele provizorii ale Eurostat privind balanța de plăți a Comisiei Europene din 2017 ne arată că România e al treilea beneficiar net după sumele primite de la bugetul acesteia

   Trebuie precizat faptul că bugetul administrat de Comisia Europeană e mai mare cu 5% - 6% decât tot bugetul UE, pentru că, pe lângă sumele ce se repartizează statelor, de la CE se finanțează și alte instituții ale UE.

   Anul trecut, conform datelor Eurostat, România a contribuit cu 2 miliarde de euro la bugetul CE, în timp ce, sumele primite înapoi, prin programele de dezvoltare sau prin sume directe, s-au ridicat la valoarea de 5,36 miliarde de euro. Rezultă, așadar, un beneficiu net pentru România de 3,36 miliarde de euro, sumă ce ne poziționează pe locul 3 între cele 28 de state, după Portugalia (3,37 mld. euro) și Polonia (8,01 miliarde de euro - vezi tabelul din imagine). Dată fiind relația dintre bugetul CE și tot bugetul UE, putem aprecia că valorile finale ale contribuțiilor și sumelor primite înapoi de state de la bugetul UE nu vor fi diferi semnificativ.

   Datele Eurostat ne arată că, anul trecut, cel mai mare contributor net la bugetul CE a fost Marea Britanie (18,5 mld. euro - contribuția netă) și nu Germania (13,6 mld. euro). Chiar dacă Marea Britanie va primi o parte din contribuția netă înapoi pe parcursul anului în curs, ca urmare a prevederilor acordului negociat cu UE, absorbția slabă de pe parcursul anului trecut s-ar putea să o facă, cel puțin pentru un an, cel mai mare contributor net la bugetul CE și, implicit, al UE.

   Care au fost cei mai mari contribuitori și beneficiari neți în relația cu bugetul administrat de Comisia Europeană?

   Germania (25,96 mld. euro), Marea Britanie (20,45 mld. euro), Franța (19,14 mld. euro), Italia (15,96 mld. euro) și Spania (10,95 mld. euro - vezi tabelul din imagine) au fost cei mai mari contributori la bugetul CE în 2017.

   Când vine vorba de contributorii neți la bugetul CE, situația de anul trecut ne arată că Marea Britanie a avut cea mai mare contribuție netă (18,49 mld. euro), dar anul acesta va primi o parte din contribuția netă înapoi
   În 2016, când a avut o contribuție netă de aproape 11 miliarde de euro, a primit înapoi puțin peste 6 miliarde, ceea ce i-a coborât contribuția netă la sub 5 miliarde de euro. Diferența dintre contribuția netă de anul trecut și cea din anul anterior e  mare și vine ca urmare a sumelor mici primite înapoi (1,96 mld. euro). Probabil, negocierile pentru ieșirea din spațiul comunitar sunt o explicație pentru sumele mici primite înapoi.

   Germania, care era tradițional cel mai mare contributor net la bugetul CE și, implicit, al UE, e pe locul doi în 2017, cu o contribuție netă de 13,6 miliarde de euro.
   Topul contributorilor neți la bugetul CE din 2017 e continuat de Italia (4,84 mld. euro), Franța (4,62 mld. euro) și Olanda (4,22 mld. euro - vezi tabelul din imagine).

   Cei mai mari beneficiari neți în relația cu bugetul CE din 2017 au fost Polonia (8,01 mld. euro), Portugalia (3,37 mld. euro), România (3,36 mld. euro), Grecia (3,18 mld. euro) și Ungaria (3,11 mld. euro - vezi tabelul din imagine).

   Repartizarea contribuțiilor și a sumelor primite înapoi de la bugetul CE ne arată că 18 state erau beneficiari neți și 10 state erau contributori neți. Impactul net al Brexitul asupra bugetului UE va fi în jurul a 5 miliarde de euro anual și nicidecum de ordinul a cifrelor vehiculate care luau în calcul doar partea de contribuții a Marii Britanii, omițând sumele primite înapoi.

   

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu