Social Icons

duminică, 1 aprilie 2018

În ce județe a crescut cel mai mult averea locuitorilor în 2017

Topul județelor după creșterea averii populației în 2017
  Ilfovul a fost și în 2017 județul cu cea mai mare creștere a averii locuitorilor, conform celor trei indicatori utilizați pentru comensurarea averii populației.
   
   Ca și anul trecut (vezi aici topul din 2016)pentru a măsura evoluția averii populației la nivel de județe am apelat la trei indicatorilocuințele terminate la mia de locuitoriautoturismele înmatriculate la mia de locuitori și economisirea netă pe persoană
   În funcție de acești indicatori, județele au primit un punctaj de la 1 la 421 fiind cel mai bun. Media punctelor obținute a stabilit locul în topul creșterii averii populației în 2017. Cel mai mic punctaj corespunde celui mai bine plasat județ, iar Ilfovul a obținut o medie de 2,3 puncte, fiind de departe cel mai bine plasat județ (vezi tabelele din imaginile 1 și 2).

   În ce județe s-au finalizat cele mai multe case raportat la mia de locuitori în 2017?

   La nivel naționalanul trecut, s-au finalizat 53,3 mii de locuințe, asta însemnând 2,7 locuințe la mia de locuitori
   Cele mai mari valori s-au înregistrat în Ilfov (12,7 locuințe la mia de locuitori), Cluj (8,3 locuințe), Sibiu (7,2 locuințe), Timiș (5,8 locuințe) și Constanța (5,1 locuințe - vezi tabelul din imaginea 2). Evident, aceste județe au primit cele mai bune punctaje la acest capitol. 
În ce județe a crescut cel mai mult averea locuitorilor în 2017   Cele mai puține locuințe terminate la mia de locuitori s-au înregistrat în Covasna (0,64 locuințe), Teleorman (0,42 locuințe) și Caraș-Severin (0,41 locuințe).


   Cum arată topul județelor după numărul de autoturisme înmatriculate la mia de locuitori în 2017?

   La nivel național, s-au înmatriculat 525,8 mii de autoturisme pe parcursul anului trecut, conform datelor Direcției Regim Permise și Înmatriculare a Vehiculelor. Asta înseamnă o medie de 26,8 autoturisme la mia de locuitori
   Tot județul Ilfov e pe primul loc, cu o medie de 37,7 autoturisme la mia de locuitori (vezi tabelul din imagine). Următoarele locuri sunt ocupate de județele Constanța (34,1 autoturisme la mia de locuitori), Mehedinți (32,9 autoturisme ), Timiș (32 autoturisme) și Maramureș (31,5 autoturisme - vezi tabelul din imaginea 2).

   Botoșani (20 autoturisme), Vaslui (18,3 autoturisme) și Iași (17,2 autoturisme) sunt județele codașe la capitolul înmatriculărilor de autoturisme la mia de locuitori.

    În ce județe a crescut cel mai mult economisirea netă a populației?

   Din datele preluate din statistica BNR-ului ne-a rezultat că, anul trecut, economisirea netă a populației (diferența dintre depozitele și creditele populației) a fost de 5,67 miliarde de lei, adică 289 lei pe persoană. Trebuie precizat faptul că, în statistica BNR privind creditele și depozitele populație la nivel de județe, capitala și Ilfovul sunt luate împreună. Din acest motiv cele două entități administrative au aceeași economisire medie pe locuitor.

   Harghitenii au fost cei mai economi români în 2017, economisirea netă pe locuitor din acest județe fiind de 528 lei, aproape dublu față de media națională. În topul economisirii nete urmează locuitorii din Tulcea (523 lei), Sălaj (509 lei), Brașov (493 lei), Ilfov și capitala (436 lei - vezi tabelul din imaginea 2). 
   Locuitorii din Arad (62 lei pe locuitor), Prahova (52 lei) și Timiș (38 lei) au economisit cele mai mici sume anul trecut.

   În ce județe a crescut cel mai mult averea locuitorilor în 2017?

   Ilfovul, așa cum am mai precizat, a fost județul unde s-a înregistrat cea mai mare creștere a averii populației în 2017. Două locuri 1 și un loc 5 i-au adus un punctaj mediu de 2,3 puncte, iar ordinea județelor s-a stabilit în funcție de punctajul obținut de la mic la mare (vezi tabelul din imaginea 1). Trebuie precizat faptul că mai multe judeţe au obținut același punctaj și din acest motiv ocupă aceleași locuri în top.
   Locul doi în topul creșterii averii populației din 2017 e ocupat de județul Constanța, cu un punctaj mediu de 5,7 puncte. 
   Podiumul e completat de capitală, punctajul obținut fiind de 10,7. După capitală urmează județele Sibiu (11 puncte) și Brașov (12 puncte).

   Cele mai mici creșteri ale averii populației s-au înregistrat în județele Olt (32,3 puncte), Călărași (33 puncte) și Teleorman (36 puncte -  vezi tabelul din imaginea 1).

   Cei trei indicatori utilizați pentru a măsura evoluția averii populației ne arată că, între acumularea de avere a populației la nivel de județe și productivitate, adică PIB-ul pe cap de locuitor, nu există o relație foarte puternică. Astfel, un județ precum Timișul stă mai prost la capitolul creșterii averii populației pe parcursul anului trecut decât județul Suceava, deși diferența de PIB dintre cele două județe e semnificativă.
   

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu