Social Icons

miercuri, 21 martie 2018

România are cel mai ieftin teren arabil din UE

Topul statelor UE după prețul terenului arabil   În 2016, România se situa pe ultimul loc dintre statele UE care au transmis date Eurostatului în privința prețului mediu al hectarului de teren arabil (1.958 euro/ha).

   Statistica Eurostat cuprinde prețurile medii ale terenului arabil de la nivelul a 22 de state din UE, statistica oficială din Germania, Belgia, Cipru, Malta, Austria și Portugalia necalculând astfel de date
    Putem afirma cu siguranță că am fi fost pe ultimul loc în UE, chiar și dacă aceste state ar fi calculat astfel de date și le-ar fi transmis Eurostatului, pentru că e greu de crezut că, în aceste state, prețul hectarului de teren arabil ar fi mai mic decât cel de la noi.

   Unde se găsesc cele mai scumpe terenuri arabile din UE?

   Olanda e țara în care prețul mediu pentru un hectar de teren arabil înregistra cea mai mare valoare în 2016 (62.972 euro/ha - vezi tabelul din imagine). E de înțeles prețul atât de ridicat al terenului din această țară, atâta timp cât  o treime din suprafața ei a fost câștigată din lupta cu marea.
   Pe locul doi se afla Italia (40.153 euro/ha), datele acestei țări fiind însă din 2015. Totuși, dacă ținem cont de distanța ce o separa de ocupanta locului trei, Luxemburg (26.030 euro/ha), e clar că și în 2016 ocupa locul secund în topul celor 22 de state comunitare ce transmit date Eurostatului privind prețul mediu al terenului arabil.
   Peste pragul de 20 de mii de euro pe hectarul de teren arabil se încadrau terenurile din Marea Britanie (25.732 euro/ha), Irlanda (21.257 euro/ha) și Danemarca (21.202 euro/ha - vezi tabelul din imagine)

   Cele mai mici prețuri pentru hectarul de teren arabil se înregistrau în Lituania (3.516 euro/ha), Letonia (2.917 euro/ha), Croația (2.089 euro/ha), Estonia (2.735 euro/ha) și România (1.958 euro/ha - vezi tabelul din imagine).

    Cum sunt prețurile terenului arabil la nivelul regiunilor noastre și ale vecinilor bulgari și maghiari?

    Vecinii bulgari (3.937 euro/ha) și maghiari (4.182 euro/ha) aveau prețuri mai mari decât noi (1.958 euro/ha) la hectarul de teren arabil în 2016. 

   La nivelul regiunilor din România, cele mai mari prețuri ale terenului arabil se înregistrau în Nord-Est (2.033 euro/ha), Sud-Muntenia (2.059 euro/ha) și Vest (2.036 euro/ha).
   Cele mai ieftine terenuri arabile se înregistrau în regiunile Nord-Vest (1.906 euro/ha), Centru (1.870 euro/ha) și Sud-Est (1.863 euro/ha - vezi tabelul din imagine).

   La vecinii bulgari, cele mai scumpe terenuri arabile se înregistrau în cele trei regiuni de la granița cu RomâniaSeveroiztochen (6.008 euro/ha), Severen tsentralen (4.643 euro/ha), Severozapaden (3.850 euro/ha), iar în regiunile din sud, de la granița cu Grecia și Turcia, erau cele mai mici prețuri (vezi tabelul din imagine).
   Iată că, la sud de cea mai ieftină regiune a noastră în privința prețului mediu pe hectar de teren arabil, adică regiunea Sud-Est, se află cea mai scumpă regiune a Bulgariei Severoiztochen, cu un preț pe hectar de peste trei ori mai mare decât cel din regiunea noastră.

    În Ungaria, cele mai scumpe terenuri arabile se înregistrau în regiunile de la granița cu Austria (Nyugat-Dunántúl - 4.856 euro/ha) și de la granița cu România, în dreptul regiunii Vest de la noi (Dél-Alföld - 4.483 euro/ha). 
   Cele mai ieftine terenuri arabile de la vecinii maghiare se vindeau în regiunea Észak-Alföld (4.095 euro/ha) de la granița cu România (în dreptul regiunii Nord-Vest) și regiunea Észak-Magyarország (2.786 euro/ha) de la granița de est a Slovaciei.

    România se vinde foarte ieftin față de celelalte state din UE. Mulți fermieri români presează pentru mai multe interdicții impuse străinilor la achiziționarea de terenuri. Aceste presiuni venite din partea fermierilor români vizează achiziția la prețuri cât mai mici, pentru că, de regulă, străinii plătesc mai bine. Cert e că proprietarului de teren care vrea să vândă nu-i prea pasă cui vinde terenul, atâta timp cât primește prețul cerut.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu