În ianuarie, la nivel național, salariul mediu net pe economie era de 2.484 lei, cu 8% mai mare decât cel din aceeași lună din 2017 (2.300 lei).
Creșterea salariului net din prima lună a anului față de aceeași lună din anul anterior e semnificativ mai modestă decât cea din ianuarie 2017, când s-a înregistrat o creștere de 18% față de salariul net din ianuarie 2016.
Creșterile salariilor nete de la nivel de județe între ianuarie anul trecut și ianuarie anul curent sunt cuprinse între 1% în capitală și 34% în Covasna (vezi harta din imagine).
Am putea fi tentați să credem că majorările salariale din sectorul public au determinat o creștere mai mare a salariilor în județele cu o pondere însemnată a bugetarilor în numărul de salariați (vezi aici topul județelor după numărul de bugetari).
Totuși, Covasna, deși a înregistrat cea mai mare creștere a salariului mediu net (de la 1.674 lei la 2.242 lei), în ceea ce privește ponderea bugetarilor în numărul de salariați, se situează sub media națională (23,2% față de 23,4%). Pe de altă parte, Mehedinți, județ în care ponderea bugetarilor e mult mai ridicată (33,4%) a înregistrat o creștere a salariului mediu modestă, egală cu cea de la nivel național (8% - vezi harta din imagine).
Așadar, creșterile salariale de la nivelul județelor nu sunt strâns legate de salarizarea bugetarilor.
Cum arată topul județelor cu cele mai mari creșteri salariale între ianuarie 2017 și ianuarie anul curent?
Cele mai mari salarii nete din luna ianuarie a anului curent se înregistrau în capitală (3.228 lei), Cluj (2.750 lei), Ilfov (2.682 lei), Timiș (2.604 lei) și Sibiu (2.516 lei - vezi harta din imagine). Acestea erau județele în care se depășea salariul mediu net de la nivel național (2.484 lei) în urmă cu două luni.
Cele mai mici salarii se înregistrau în Harghita (1.957 lei), Botoșani (1.948 lei), Caraș-Severin (1.935 lei), Suceava (1.934 lei) și Neamț (1.932 lei).
După Covasna, județul cu cea mai mare creștere procentuală a salariului net din ianuarie anul acesta față de ianuarie anul trecut, în topul creșterilor procentuale a salariilor urmează Brăila (26%), Ialomița (23%), Sălaj (21%), Giurgiu (21%) și Călărași (20% - vezi harta din imagine).
În cifre absolute, cele mai creșteri ale salariilor nete s-au înregistrat în Covasna (568 lei), Brăila (394 lei), Giurgiu (376 lei), Ialomița (373 lei) și Sălaj (373 lei).
Cele mai modeste creșteri ale salariilor nete s-au înregistrat în Brașov (6%), Mureș (4%), Ilfov (2%) și București (1%). În afară de aceste județe, alte patru (Arad, Caraș-Severin, Mehedinți și Sibiu) au înregistrat o creștere a salariilor nete egală cu cea de la nivel național (8%). Celelalte 34 de județe au înregistrat creșteri peste media națională, 33 dintre ele situându-se peste procentul de 10%.
Asta ne arată că ponderea mare a capitalei în masa salarială și creșterea modestă a salariului a influențat negativ creșterea de la nivel național.
E încă prea devreme să ne dăm seama cum vor evolua salariile pe parcursul anului, dar, după cum sunt semnele, e foarte probabil ca anul acesta să asistăm la o creștere mai lentă decât în ceilalți ani, pentru că și la nivel național creșterea e mai lentă.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu