Social Icons

luni, 19 martie 2018

Câți bugetari concentrează capitalele din UE

Topurile statelor și a capitalelor UE după ponderea bugetarilor în populația ocupată
   La nivelul UE, una din patru persoane ocupate activa în sectorul public. Din cele 256,6 milioane de persoane ocupate cu vârsta cuprinsă între 15 și 74 de ani, 56,7 milioane erau ocupate în administrație publică, apărare, educație, sănătate și asigurări sociale publice, deci în majoritatea activităților ce țin sectorul public.

  Am optat pentru segmentul de populație 15 - 74 de ani pentru că în multe state, inclusiv în România, o mică parte din populație e activă economic și după vârsta pensionării. Mai trebuie spus că activitățile de administrație publică, apărare, educație, sănătate și asigurări sociale publice concentrează în cele mai multe cazuri peste 90% din salariații publici de la nivelul statelor UE, deci ne putem face o idee despre ponderea bugetarilor în totalul populației ocupate. 

    Avem cea mai mică pondere a bugetarilor în populația ocupată din UE.

   Datele Eurostat, aferente anului 2016, ne arată că România are cea mai puțină populație ocupată în sectorul public, ponderea acesteia fiind de 14% din totalul populației ocupate (15-74 ani). Conform acestor date, România avea în 2016 un număr de 1,17 milioane persoane ocupate în administrație, apărare, educație, sănătate și asigurări sociale publice dintr-un total de 8,45 milioane de persoane ocupate (vezi tabelul din imagine). 

    Chiar dacă am scoate din calcule cele 1,7 milioane de persoane ocupate în agricultura românească, din care maxim o sută de mii chiar fac agricultură, ponderea bugetarilor s-ar situa la un nivel de 20% din totalul populației ocupate rămase, ceea ce ne-ar plasa tot pe ultimul loc în UE alături de Cehia, Italia și Polonia (vezi tabelul din imagine). Asta ne arată că visul demagogilor din politică s-a împlinit. Suntem un stat minimalist, cel mai minimalist din UE.

   Topul statelor UE după ponderea bugetarilor în populația ocupată

   Cele mai mari ponderi ale bugetarilor în totalul populației ocupate se înregistrau în Suedia (33%), Belgia (33%), Danemarca (32%), Franța (31%) și Marea Britanie (30% - vezi tabelul din imagine). Germania, țara pe care vrem s-o copiem în mai toate privințele, are o pondere a bugetarilor de 26% în totalul persoanelor ocupate. Deci, ne mai trebuie încă un milion și ceva de bugetari ca să-i ajungem din urmă pe nemți.

   Cum arată topul capitalelor din UE după ponderea bugetarilor în populația ocupată?

   Trebuie spus că statistica Eurostat în cazul unor state mici nu evidențiază regiunea capitalei. Acele state au fost separate de restul (vezi tabelul din imagine).

   Regiunea București-Ilfov alături de regiunea capitalei Sofia (Yugozapaden) sunt ultimele dintre cele 22 de capitale europene în cazul cărora dispunem de date privind numărul de bugetari și ponderea acestora în populația ocupată. În cele cele două regiuni, ponderea bugetarilor în totalul populației ocupate era de 19% în 2016 (vezi tabelul din imagine).

    Cele mai mari ponderi ale bugetarilor în totalul populației ocupate se înregistrau în regiunile capitalei Danemarcei (Hovedstaden  - 33%), a capitalei Olandei (Noord-Nederland - 31%) și ale capitalelor Suediei și Germaniei (29% - vezi tabelul din imagine).

   Datele ne arată că nu suntem nici pe departe țara cu sectorul bugetar cel mai umflat din UE, ci, din contră, suntem în coada topului după ponderea bugetarilor. Totuși, de fiecare dată când există o jenă financiară la buget, demagogii de serviciu de la putere vin cu planuri de reducere a sectorului bugetar.

   

Un comentariu:

  1. Ar fi interesant sa vedem care e raportul intre castigul mediu al unui bugetar versus privat in fiecare din tarile respective

    RăspundețiȘtergere