Social Icons

joi, 5 aprilie 2018

Liniște! Ionuț Mișa s-a prins abia acum cât ar trebui să se colecteze de la marile companii

Șeful ANAF s-a prins că se colectează prea puțin de la Marile Companii
   Ionuț Mișa, actualul șef ANAF, fostul ministru de finanțe și fostul șef al Direcției Generale a Marilor Contribuabili timp de aproape patru ani,a  avut o revelație: colectăm prea puțin de la marii contribuabili. Oau! După patru ani de șefie peste direcția ce se ocupă cu marii contribuabili, ca să vii și să tragi această concluzie, îți trebuie tupeu, nu glumă.

   Într-un interviu dat Ziarului Financiar, individul din fruntea ANAF-ului ne anunță70% din cifra de afaceri din economie, adică marii contribuabili, aduc doar 43% din ceea ce colectează ANAF-ul
   În Franța, Marea Britanie și Germania, contribuția marilor companii la taxele colectate de Fiscurile din aceste state e cuprinsă între 65% și 75%.

   Cât se colecta de la marile companii în 2013, când Mișa cel cu lacrimi la purtător a devenit șef al Direcției Generale a Marilor Contribuabili? 
   Tot cam atât ca anul trecut, adică ceva între 41% și 45% din toate taxele adunate de ANAF. 
    Cât se colecta anul  trecut, când Mișa a plecat de la această direcție pentru a ocupa o funcție mai înaltă? O să fiți surprinși, dar tot cam atât. Deci personajul n-a mișcat nimic în această direcție pe care a condus-o din februarie 2013 până în ianuarie 2017, deci aproape patru ani fără o lună.

   În 2016, un expert al FMI a făcut un audit al managementului în Direcția Generală a Marilor Contribuabili din ANAF, a cărui director general de mai mult de trei ani era nimeni altul decât Ionuț Mișa (accesează aici raportul). Probabil, până și cei de la FMI au rămas mască de cât de puțin se colectează la noi de la marii contribuabili și au pus întrebarea ANAF-ului, iar șeful ANAF-ului, de voie sau de nevoie, a cerut un raport. 

   Din raport aflăm că Mișa era The Boss, adică nimic nu mișca în materie de control dacă nu aviza el. Putem presupune că Mișa da toată ziua avize de control la marile companii, având în vedere să nu deranjeze ceva interese care l-ar putea costa scaunul.
   Inspectorii acestei direcții căutau fraude legate de TVA, deși acest tip de fraudă în cazul marilor companii e redus. Tot inspectorii, care se ocupau de controalele dirijate de Mișa, habar n-aveau care sunt metodele de fraudare dintr-un domeniu, nefiind specializați pe o piață anume, cum ar fi cele ale carburanților, țigaretelor, etc. Direcția acționa bezmetic sub întreaga autoritate a lui Mișa.
    Raportul e îndulcit, fiind comandat chiar de ANAF, și propune niște recomandări generale din care se poate citi printre rânduri că Mișa e un habarnist.

   Din raportul Curții de Conturi pentru anul 2016, aflăm de mai multe năzdrăvănii ale lui Mișa. 
   Mișa nu valorifica bunurile sechestrate și, nu numai atât, dar nici nu-l interesau ce valoare au acestea.
   Mișa nu era interesat de prețurile de transfer din marile companii, deși așa se fură în marile companii și nu prin fraudarea legată de TVA. Astfel, exista riscul să intervină prescripția în cazul expirării termenului de stabilirea a obligațiilor fiscale.
   Mișa nu era interesat de recuperarea unei mari părți din taxele neplătite în valoare de 96 miliarde de lei, adică aproape jumătate din ce a colectat ANAF-ul în anul 2016 (199 mld. lei), deși taxele respective erau recunoscute de de plătitori
   Toate aceste date ne construiesc o imagine destul de edificatoare despre profesionalismul acestui individ ce se îngrijește de bugetul României. 

   Mai nou, zilele trecute, Mișa ne-a avertizat deja că va fi foarte greu să se poată ține de programul de încasări pentru anul în curs. Adică, nu vă faceți mari planuri cu Mișa la frâiele ANAF.
   Oare de ce n-au primit pensionarii pensiile înainte de Paște? 
   Viorica-Vasilica ne spune că statul are grijă ca pensionarii să nu rămână după Paște fără bani, după ce și-ar fi cheltuit toate pensiile pe ofertele din supermarketuri. 
   Mișa ne spune că e greu să se țină de programul de încasări și, prin urmare, înțelegem noi, e posibil să apară sincope la plata pensiilor și salariilor. 
   Atâta timp cât de buget se ocupă un personaj ca Mișa, iar de guvern o agramată ca Viorica - Vasilica, e clar că nu există nicio șansă ca lucrurile să meargă ca unse.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu