Social Icons

luni, 4 martie 2019

Cum arată raportul salariați / pensionari la nivelul statelor UE

Topul statelor UE după raportul salariați / pensionari
   România are unul dintre cele mai mici raporturi dintre salariați și pensionari din UE, conform datelor Eurostat.
   
   La finalul anului 2016, numărul total de pensionari din România era de 5,25 milioane. În totalul pensionarilor intrau, conform metodologiei Eurostat, pensionarii cu stagiu complet, incomplet, pensionarii anticipați, cei cu pensie de urmaș și cei cu diferite grade de handicap. În cazul pensionarilor, datele Eurostat sunt actualizate mai greu, cele din anul 2017 vor apărea la anul. Din acest motiv, datele analizate sunt din anul 2016 și, în unele cazuri, din anul 2015. Se pare că, atunci când vine vorba de pensionari, statistica Eurostat se mișcă ceva mai greu.

   Celor 5,25 de milioane de pensionari din România le corespundeau 6,29 milioane de salariați (vezi tabelul din imagine). În totalul salariaților din economie, conform metodologiei Eurostat, intră atât cei cu normă întreagă, cât și cei cu normă parțială, dar și salariații din economia informală, adică cei ce muncesc la negru. E drept că, în cazul salariaților la negru sau gri, raportul salariați/pensionari nu își prea are sensul, pentru că contribuțiile sociale plătite de salariați sunt greu de comensurat. Totuși, dacă acestea sunt datele, lucrăm cu ele pentru că altele nu avem.
   Deci, raportul dintre totalul salariaților și totalul pensionarilor din economia României în anul 2016 era 120%, adică 1,2 salariați la 1 pensionar. Doar patru state din cele 28 aveau raporturi mai mici decât noi, acestea fiind Bulgaria (118%), Italia (117%), Croația (111%) și Grecia (104% - vezi tabelul din imagine).

   Patru state din spațiul comunitar aveau un raport dintre salariați și pensionari mai mare de 2 la 1, iar trei din cele patru state aflate în această situație erau de mici dimensiuni (Cipru, Luxemburg și Malta - vezi tabelul din imagine). Olanda era singurul stat comiunitar cu un număr al populației mai ridicat ce înregistra un raport mai mare de doi salariați la un pensionar, iar datele acestui stat erau aferente anului 2015.
   Dintre marile economii comunitare, Marea Britanie (173%), Spania (173%) și Germania (169%) punctau cel mai bine la raportul dintre salariați și pensionari. Franța, cu un raport de 129% sau de 1,29 salariați la 1 pensionar, era puțin în fața noastră, iar Italia, cu un raport de 117%, era în urma noastră.
   Dintre statele comunitare ex-comuniste, cel mai bine se situa Ungaria, raportul dintre salariați și pensionari fiind de 1,85 la 1 (185%) în anul 2016. Mult în spatele Ungariei se situau Cehia (153%) și Slovacia (139% - vezi tabelul din imagine).

   Datele Eurostatului ne arată că majoritatea statelor comunitare se confruntă cu probleme în privința sustenabilității pe termen mediu și lung a sistemului de pensii. 15 din cele 28 de state comunitare aveau în 2016 un raport între salariați și pensionari mai mic de 1,5 la 1. Dacă ținem cont de faptul că vorbim de un an în care majoritatea statelor comunitare au înregistrat creșteri economice și, implicit, ale numărului de salariați die la nivelul economiilor, ne dăm seama că, în viitoarea recesiune, situația raportului va arăta mult mai rău. Cert e faptul că viitorul pentru pensionari în majoritatea statelor comunitare nu sună bine.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu