Social Icons

marți, 26 martie 2019

Cât de mult sunt influențează salariile bugetarilor nivelul general de salarizare din fiecare județ

Topul județelor după ponderea salariilor bugetarilor în totalul salariilor
   În 2017, conform datelor INS, salariul mediu brut lunar din sectorul public a fost cu 51% mai mare decât cel din mediul privat (3.949 lei față de 2.609 lei).
   În ciuda opiniei unor „specialiști”, România nu e singura țară din UE în care salariile din sectorul public le depășesc pe cele din mediu privat (vezi aici datele de la nivelul UE). De fapt, în cele mai multe state comunitare, salariile din sectorul public sunt mai mari decât cele din mediul privat, dar situația de la noi ne pune pe primele poziții în UE în privința diferenței mari de salarizare dintre cele două sectoare.

   Ca să vedem cât le influențează salariile din sectorul public pe cele de la nivelul județelor, m-am oprit la principalele categorii de bugetari, aici intrând salariații din administrația publică, apărare, asigurări publice, învățământ, sănătate și asistență socială. Aceste categorii de bugetari reprezentau în 2017 un număr mediu de 919,4 mii de salariați, adică 18,6% din numărul mediu de salariați de la nivelul întregii economii. Tot sectorul public avea anul trecut 1,204 milioane de salariați, deci categoriile de salariați sus-enumerate reprezentau 76% din numărul salariaților publici. 
   Putem numi aceste categorii ca fiind nucleul dur al bugetarilor, restul de aproape trei sute de mii de bugetari activând în societăți deținute majoritar sau în totalitate de stat și de administrația publică, finanțate integral sau parțial din resurse proprii. Prin urmare, o mare parte din acești bugetari activează în economia reală și nu au aceleași caracteristici precum nucleul dur al bugetarilor, care e finanțat integral de la bugetul de stat. Oricum, statistica INS de la nivelul județelor ne permite doar identificarea precisă a categoriilor din nucleul dur de bugetari și a câștigurilor aferente acestora.
   Trebuie precizat faptul că datele INS aferente anului 2018 pivind salarizarea și numărul salariaților de la nivel de activități economice  și de la nivel regional, nu sunt încă publicate. Cel mai probabil vor fi actualizate de statistica INS în a doua parte a anului curent.

   Cât de mult influențează salariile bugetarilor nivelul general de salarizare din fiecare județ?

   Pe baza datelor INS, am calculat pentru fiecare județ în parte totalul salariilor brute plătite în 2017 și salariile brute plătite categoriilor de bugetari ce intră în nucleul dur (administrație, apărare, asigurări sociale, învățământ, sănătate și sistență socială).
  După prelucrarea datelor, ne-a rezultat că, în 2017, totalul salariilor brute la nivel național s-a ridicat la 191,3 miliarde de lei, din care 43,3 miliarde (22,6% - vezi tabelul din imagine) reprezintă salariile plătite categoriilor ce alcătuiesc nucleul dur al bugetarilor. Deci 18,6% din numărul mediu de salariați primesc 22,6% din totalul salariilor brute.

   La nivel de județe, situația ne arată discrepanțe mari. Astfel, în județul Vaslui, 43,6% din totalul salariilor plătite ține de categoriile de bugetari din nucleul dur. Ponderi mari ale salariilor plătite bugetarilor s-au mai înregistrat în județele Botoșani (40,2%), Mehedinți (36,9%), Vrancea (35,0%) și Giurgiu (34,4% - vezi tabelul din imagine). Așadar, în aceste județe putem spune că se înregistrează cea mai mare influență a salarizării principalelor categorii de bugetari asupra nivelului general de salarizare.

   La polul opus, cele mai mici ponderi ale salariilor plătite bugetarilor (nucleul dur) în totalul salariilor plătite pe parcursul anului trecut s-au înregistrat în București (17% din totalul salariilor), Brașov (17%), Sibiu (16,6%), Arad (16,2%) și Ilfov (7,7% - vezi tabelul din imagine). Putem aprecia că, în aceste județe, salarizarea bugetarilor are cea mai mică influență asupra nivelului general de salarizare. 

   Desigur, analiza ar fi fost mai completă dacă am fi identificat fiecare categorie de salariați publici la nivelul județelor și nivelul de salarizare al acestorat. Dar, cum o mare parte din salariații publici neincluși în analiză activează în economia reală, chiar dacă unii țin de companii de stat cu probleme, aceste categorii au mai multe în comun cu sectorul privat, unele chiar aflându-se în proprietatea privată a statului, decât cu sectorul public.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu