Social Icons

marți, 12 martie 2019

Cum a evoluat profitabilitatea companiilor din statele UE în ultimul deceniu

Topul statelor UE după profitabilitatea companiilor
   Companiile nefinanciare din România au una din cele mai mari profitabilități dintre statele comunitare. Asta ne arată datele  recent actualizate pentru anul 2017 ale Eurostatului.
   Înaintea României, cu valori ale profitabilității companiilor mai mari (54,4% din VAB), se aflau două state, Irlanda (72,6%) și Malta (61,2% - vezi tabelul din imagine), state care, în ultimii ani, își asumă tot mai mult statutul de paradis fiscal.

   Cum calculează Eurostatul profitabilitatea companiilor nefinanciare? 

   Pentru a vedea cum e remunerat capitalul în raport cu munca, statistica Eurostat raportează excedentul brut de exploatare (EBE) la valoarea adăugată brută din economie (VAB). Excedentul brut de exploatare înseamnă ceea ce le rămâne companiilor (capitalului) după remunerarea salariaților și plata impozitului pe producție. Astfel, a reieșit că în 2017, la nivelul UE, profitabilitatea companiilor nefinanciare a ajuns la 40,3% din valoarea adăugată. La noi era 54,4%, în ușoară creștere față de anul 2016, când se situa la nivelul de 54,2% (vezi tabelul din imagine).

   Cum stau companiile noastre la capitolul productivitate față de cele din economiile dezvoltate comunitare?

   În Franța, capitalul își însușea în 2017 doar 31,9% din valoarea adăugată brută din economie. E de înțeles că cea mai mare parte din restul de 69,1% mergea către remunerarea muncii. De altfel, această țară e pe penultimul loc în privința profitabilității companiilor. 
   În Germania, profitabilitatea companiilor ajungea în 2017 la 41,5% din VAB, deci puțin peste media UE de 40,3%. În Marea Britanie, profitabilitatea companiilor nefinanciare era de 36,3%, iar în Italia de 42,6%. 

   Observăm că, în economiile mari din vest, capitalul nu e remunerat mai mult decât munca. În est, în schimb, situația este alta. Pe lângă România, care e proasta plutonului estic (numai la noi soarta profitabilității capitalului e spaima tuturor), profitabilități ridicate ale companiilor se mai înregistrau în Grecia (53,3% din VAB), Lituania (50,4%), Polonia (49,7% - date din 2016), Cehia (49,3%) și Slovacia (48,2% - vezi tabelul din imagine).
    Dintre statele estice, Slovenia avea cea mai mică profitabilitate a companiilor în 2017 (36%). Poate nu întâmplător, acest stat avea cel mai ridicat PIB pe cap de locuitor dintre statele ex-comuniste în 2018.

    Cum a evoluat situația față de anul 2017?

   În 2007, anul aderării noastre la spațiul comunitar, România era pe primul loc în privința profitabilității companiilor nefinanciare (58,9% din VAB). Am putea fi mulțumiți că am căzut pe locul trei, dar trebuie să ținem cont că atât Irlanda, cât și Malta, state aflate în 2017 înaintea noastră, au devenit în ultimii ani ținta localizărilor unor mari companii, climatul fiscal din aceste state concurând cu cele din paradisurile fiscale.
   Datele Eurostatului din 2007 până în 2017 ne arată că, în plină criză financiară, în 2009, atunci când Băsescu ne spunea că trebuie să intrăm la regim forțat, companiile nefinanciare de la noi atingeau o profitabilitate de 62,1% din VAB, cel mai mare nivel din această perioadă. În nici un alt stat comunitar din acel an capitalul nu era atât de bine remunerat (vezi tabelul din imagine).

   Spaima că ne pleacă investitorii, cultivată de mai bine de două decenii încoace, ne arată cât de grijulii sunt politicienii noștri cu principala sursă de șpagă. Munca poate să aștepte atunci când vine vorba de remunerare, capitalul trebuie să își ia cu adevărat partea leului în România. La fiecare mărire de salariu minim, răsar în ecranele televizoarelor prorocii apocalipsei investitorilor plecați către alte teritorii mai profitabile. Unde sunt aceste teritorii mai profitabile? Sigur nu în UE, pentru că Malta și Irlanda, chiar dacă recompensează mai bine decât noi capitalul, reprezintă împreună o piață de doar 5,3 milioane de locuitori.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu