Social Icons

joi, 7 martie 2019

România a depășit anul trecut pragul de 200 miliarde de euro PIB și de 10 mii euro PIB pe cap de locuitor

Cum se situează România în topurile statelor UE după PIB-ul total și PIB-ul pe cap de locuitor din 2018
   România, conform datelor Eurostat actualizate astăzi, a depășit pragul de 200 miliarde de euro PIB în prețuri curente. Dimineață, INS-ul nostru a dat datele provizorii privind evoluția PIB-ului, iar după amiază, Eurostatul a actualizat în statistica sa datele României.
   
   12 ani i-a luat economiei românești să crească de la puțin sub 100 miliarde de euro (în anul 2006 PIB-ul era de 98,4 mld. euro) la peste 200 miliarde de euro, 202,1 mai exact, la cât s-a ridicat anul trecut PIB-ul nostru. Datele aferente anului 2018 ne mai arătă că am trecut pentru prima dată de pragul de 10 mii euro PIB pe cap de locuitor (10,3 mii euro - vezi tabelul din imagine). 
   Până anul trecut, doar noi și vecinii bulgari eram sub acest prag între statele comunitare. Acum, cel mai probabil, au rămas doar vecinii bulgari, datele acestora pentru 2018 nefiind actualizate, dar chiar și așa, ținând cont de valoarea acestui indicator din 2017 (7,3 mii euro - vezi tabelul din imagine), PIB-ul pe cap de locuitor exprimat în euro al vecinilor de la sud de Dunăre s-a situat anul trecut în apropierea valorii de 8 mii de euro.

   Deși PIB-ul în prețuri curente e mai puțin relevant decât cel în prețuri comparabile, ale cărui date vor fi publicate pe la jumătatea anului, cifrele înaintate de Eurostat ne arată cum ne situăm față de celelalte state. 
   În prețuri curente, pe cifre provizorii, anul trecut, economia românească a depășit-o pe cea portugheză (202,1 față de 201,5 mld. euro - vezi tabelul din imagine), după ce, în 2017, am depășit economia Greciei  (187,5 față de 180,2 mld. euro). Pentru că vorbim de cifre provizorii, e posibil ca la final de an să cădem sub Portugalia, pentru că diferența între noi și ei e destul de mică.
   Datele actualizate până în prezent ne arată că am rămas pe locul trei între economiile ex-comuniste din UE în privința PIB-ului exprimat în prețuri curente, Polonia (496,6 mld. euro) și Cehia (207,4 mld. euro - vezi tabelul din imagine) fiind pe primele două locuri.

   La nivel de PIB pe cap de locuitor exprimat în prețuri curente, România, chiar dacă a depășit pragul de 10 mii euro, e în continuare pe penultimul loc în UE, înaintea Bulgariei. Totuși, dacă ar fi să ne ghidăm după PIB-ul pe cap de locuitor la paritatea de cumpărare din 2017, când am depășit Croația (63% față de 62% din media UE), cedând acestui stat penultimul loc din spațiul comunitar (vezi aici datele Eurostat din 2017), putem anticipa că anul acesta ecartul dintre noi și croați se va mări, pentru că avansul economiei noastre a fost mai mare decât cel al Croației (4,1% față de 2,6% - vezi aici datele Eurostat).
   La începutul anului, pe baza datelor din primele trei trimestre, estimam că anul acesta vom atinge nivelul de 65% - 66% din media UE a PIB-ului pe locuitor la paritatea de cumpărare. Datele dezamăgitoare ale creșterii economice românești din ultimul trimestru ne arată că nivelul de 64% din media UE e mult mai realist.

   În prețuri curente, e posibil ca, în următorii ani, să ajungem din urmă economiile Cehiei și Finlandei. În prețuri comparabile, economia noastră a depășit de mult aceste economii (vezi aici PIB-ul statelor în prețuri comparabile). Tot în prețuri comparabile, după creșterea spectaculoasă din 2017, părea posibil ca în câțiva ani să-i ajungem din urmă pe vecinii maghiari în privința PIB-ului pe locuitor la paritatea de cumpărare (63% față de 68% din media UE). Dacă ne uităm pe creșterea economică a Ungariei de anul trecut (4,9%), ne dăm seama că acest obiectiv mai are de așteptat, creșterea noastră fiind mai mică (4,1% - accesează aici datele Eurostat) și, în consecință, și creșterea PIB-ul pe locuitor la paritatea de cumpărare va fi mai mică.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu