Social Icons

vineri, 27 ianuarie 2017

Analize economice a avut dreptate. Dezastrul colectării, anticipat încă de la începutul anului trecut, e confirmat oficial

Execuția bugetului 2016
   La începutul anului trecut, prin luna aprilie, o luam în vizor pe dna Dragu și puneam sub semnul întrebării capacitățile acesteia de finanțist. Semne de întrebare aveam încă din luna martie, când spuneam că Cioloș va rămâne cu buzunarele goale. În mai eram deja lămurit de capacitățile dnei Dragu și ale dlui Doroș de la ANAF și avertizam că va fi un an dezastruos pentru colectarea la buget. La vremea respectivă, mai toată presa economică părea prea optimistă ca să n-o bănuiești de interese. 

   Vezi articolul din martie:


    Vezi articolul din aprilie:


   Vezi articolul din mai:



   Vezi aici articolul din luna iunie:


   Nimeni, dar absolut nimeni, dintre cei ce se ocupă cu domeniul economic în presă nu a zis nimic despre faptul cătehnocrații nu știu, nu vor sau nu pot să facă ceva pentru a aduce bani la buget,  fie că vorbim de taxe, fie că ne referim la fondurile europene (vezi sumele atrase de la UE în imaginea 2). Toată lumea se mulțumea să relateze sec datele execuției bugetare, fără nici cel mai mic comentariu, de genul: e bine, e prost, e minunat. Nimic. Dna Dragu repeta ca un papagal că se află în grafic cu colectarea prognozată, iar Cioloș repeta ce spunea dna Dragu, tot ca un papagal. Prin august am realizat că Cioloș habar n-are de finanțe și chiar despre economie în general și, orice îi spune dna Dragu, el ia de bun. Întrebat de cineva de ce s-a colectat mai puțin la buget, el a răspuns candid că s-a colectat mai mult, dovadă că nici nu știa cât se colectase sau dacă e mai mult sau mai puțin decât în anul precedent.

    Vezi aici articolul din iulie:


      Vezi aici articolul din august:


   Am continuat să scriu despre dezastrul de la buget și, abia prin septembrie, au mai apărut și alți cârcotași ca mine. Târziu. România a pierdut un an pe mâna unor ageamii. Prima condiție ca să faci ceva e să ai resurse, iar această condiție n-a fost îndeplinită. 

Analize economice a avut dreptate. Dezastrul colectării, anticipat încă de la începutul anului trecut, e confirmat oficial   Principalii vinovați pentru această situație sunt: Cioloș, pentru că el a numit-o pe dna Dragu și tot el l-a numit pe Doroș la ANAF și pe Cristian Ghinea la fonduri europene, dna Dragu, pentru că tot anul a repetat ca un contabil de SRL cât e deficitul și cum o să se încadreze în el, Doroș, pentru că tehnocratul importat de la KPMG a urmărit tot timpul să nu deranjeze cumva marile companii, pentru că avea de gând să se întoarcă în mediul corporativ, și Cristian Ghinea pentru că a reușit peformanța să facă nimic în materie de sume atrase de la UE .

   Acum avem dimensiunea dezastrului de la buget (vezi execuția bugetului în imaginea 2). -10 miliarde de lei la capitolul venituri față de anul 2015, în condițiile unui PIB cu peste 47 de miliarde de lei mai mare. Avem cel mai mic grad de colectare din PIB de la revoluție încoace. În niciun an după revoluție, gradul de colectare, oricât de prost i-ar fi mers economiei, n-a scăzut sub 30% din PIB. Anul trecut a fost de 29,5% din PIB. Scuzele cu scăderea TVA-ului sunt penibile, de vreme ce, ai avut o creștere economică bazată pe consum și un PIB mai mare cu peste 47 de miliarde de lei.

    În 2015 am părăsit ultimul loc din UE în materie de colectare din PIB, cedându-l Irlandei. Mai mult ca sigur, anul trecut ne-am reluat ultimul loc. România nu are cum și cu ce să se dezvolte, atâta timp cât vom avea un grad de colectare specific paradisurilor fiscale. Diferența între un paradis fiscal și noi e de dimensiune. Dacă nu vom deranja marile corporații și vom alege să fugim prin piețe după bătrânele ce vând două legături de verdețuri, nu vom avea bani la buget. Fără bani la buget, oricât de inventiv ai fi, nu poți face mare lucru.

   PS: Nici măcar astăzi, când avem datele oficiale, o bună parte din presa economică nu discută nimic despre dezastrul colectării la buget de anul trecut, mulțumindu-se să preia doar comunicatul MFP. O fi de rușine pentru că n-a zis nimic pe parcursul anului? O fi pentru că e ordin de servicii?


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu