Social Icons

marți, 3 ianuarie 2017

Prognoze economice pentru anul 2017

5 prognoze economice pentru anul 2017
   La început de an încercăm să facem câteva prognoze pentru anul acesta. Și anul acesta, ca și anul trecut, am putut constata că liderii adevărați de la nivel mondial sunt păsări pe cale de dispariție. 

   În anul ce-a trecut, lumea a părut un freak show, cu lovituri de stat de rahat în Turcia, cu un stat islamic lovit din toate părțile, dar care reușește cumva să fie implicat în mai toate atentatele, în timp ce e sub asaltul a câtorva armate, cu o spoială pe sfârșit de mandat la Casa Albă, ce lasă loc unui Hugh Hefner mai gras, frezat dubios și fardat cu o tonă de fond de ten porocaliu, cu un Brexit ce seamănă cu o mahmureală după o noapte de pomină în Magaluf, cu o babă la Berlin, ce candidează pentru încă un mandat de senilitate și cu un fanfaron la Elysee ce nu mai candidează pentru că a reușit „performanța” să-l facă pe Sarkozy să pară un titan al politicii mondiale și, peste tot acest circ, mai avem parte de constanta Estului, reprezentată de cel mai mare pitic din lume, nimeni altul decât tovarășul Vladimir Putin.

   Cu un astfel de fundament politic, economia mondială e orice, dar numai predictibilă nu. Totuși, încercăm câteva prognoze pentru a avea ocazia ca, dacă vreuna se confirmă, să ne dăm rotunzi c-am avut dreptate.

1. Leul nu va depăși nivelul de 4,65 pentru un euro. Anul trecut am estimat că va urca un etaj mai sus între 4,55 și 4,65 pentru un euro (vezi aici). Am avut dreptate, iar acum, pe baza faptului că n-a reușit să spargă acest interval nici după ultima minicriză, estimăm că leul  va coborî spre intervalul de 4,40 - 4,50 pentru un euro în prima parte a anului, iar în a doua parte va reveni în intervalul 4,55 - 4,65 pentru un euro.

2. Economia României va culege roadele unei creșteri bazate doar pe stimulare fiscală, deci pe creștere doar a consumului. Nu prea există motoare care să mai susțină creșterea de anul acesta, pentru că în ultimii trei ani investițiile au fost la un nivel chiar mai redus față de anii de criză 2009 și 2010. Spuneam anul trecut că în 2016 problemele economiei vor fi ascunse sub preș din rațiuni electorale (vezi aici). Anul acesta le vom afla, fie ascultând melodia cu „greaua moștenire”, fie din hitul „americanii sunt de vină”. Ne putem aștepta la o alunecare ușoară economiei, vecină cu stagnarea, în a doua parte a anului.

3. Euro și dolarul vor ajunge la paritate în prima parte a anului, după care dolarul se va deprecia, revenind în intervalul de 1,05 - 1,10 pentru un euro. Anul trecut am estimat că se va ajunge la paritate pe parcursul anului. Motivul pentru care a întârziat atingerea parității cu peste trei luni ține de alegerile din SUA. Dacă sondajele anticipau corect victoria lui Trump, atunci, paritatea putea fi atinsă la începutul lui decembrie, așa, ea va fi atinsă după instalarea noului președinte, deci spre finalul lui ianuarie.

4. Petrolul crud nu va depăși pragul de 75 de dolari pe baril. Tot anul trecut, prognozam că petrolul va urca de la nivelul de 36 de dolari spre nivelul de 60 de dolari (vezi aici). Am avut dreptate, astăzi nivelul de tranzacționare era de 56,2 dolari pe baril. Motivul pentru care estimăm că nu va trece de 75 de dolari e dat de intervalul 60 - 70 de dolari, interval în care devin rentabile exploatările de gaz de șist. Așadar, estimăm o creștere de până la 65 de dolari în prima parte a anului și o scădere în a doua parte spre nivelul de 50 de dolari.

5. Anul acesta vom asista la începutul unui război economic mondial între SUA și China. Războiul celor două puteri poate fi privit și ca un război al celor mai mari datornici la nivel public și la nivel privat. SUA poate supravețui unui astfel de război, China nu. Toate probleme structurale ale Chinei se vor acutiza, dacă SUA decid să adauge noi ziduri în materie de comerț internațional.

   Toate aceste prognoze au un grad ridicat de îndeplinire dacă freak show-ul planetar nu devine mai grotesc decât e. În privința României, doar o minune ne poate salva de o nouă perioadă ajustare economică. Știm că, în România minunile sunt rare, discutabile și mai toate se manifestă prin imagini cu Arsenie Boca, deci, mari șanse să evităm nota de plată a consumului crescut nu prea sunt.
   

2 comentarii:

  1. Frenezia consumului nu se va stinge ca un foc de paie, asa cum ar fi firesc, caci se vor inventa stimuli noi.. PSD a descoperit artificiul de a face asta, fara a depasi deficitul bugetar de 3% PIB. Un perpetuum mobile al consumului. In anii dinainte de criza era un efect al fluxurilor financiare externe; acum, smecheria se va chema Fond Suveran, cel prin care se vor derula investitiile, iar spatiul fiscal lasat liber va fi ocupat de cresterea anvelopei salariale cu 56%!! si masuri de relaxare fiscala. Pretul? Cresterea accelerata a datoriei publice si pericol de implozie si ajungere in postura Greciei. In orice situatie, creste nota de plata pentru generatiile viitoare.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Fondul suveran nu are cum să stimuleze consumul, atâta timp cât nu produce bani pentru ca guvernul să aibă de unde să se aprvizioneze pentru derularea investițiilor. Deocamdată e la nivelul de proiect, iar de la nivelul de proiect până la listarea pe bursă pentru a produce bani e cale lungă. Datele consumului de pe trimestrul trei de anul trecut aratau deja o încetinire a consumului, așa că, stimulii de anul acesta, cu mult mai slabi decât cei de anul trecut, nu pot să mai susțină o creștere solidă a consumului. Prin urmare, un consum cu o creștere diminuată, corelat cu un nivel scăzut al investițiilor, nu poate duce la o creștere economică solidă.

      Ștergere