Social Icons

duminică, 2 octombrie 2016

Cioloș e un prințes pețit doar de Alinutza

Eșecul campaniei Cumințenia Pământului
   După eșecul răsunător al campaniei Cumințenia Pământului și prelungirea ei până la Sfântu`Așteaptă Că Vin Banii Direct De La Buget, Cioloș strâmbă din nas la avansurile Alinutzei, spre exasperarea PNL-ului.

   Blaga e istorie, hățurile sunt la Alinutza, iar biciul e la Cotroceni și, totuși, Cioloș face pe prețiosul în acest setup. Nu spune că nu vrea să fie premier, dar nici nu vrea să intre în cloaca politică, de frică să nu-și păteze imaginea de tehnocrat. Toate avansurile, deja porcoase, ale PNL-ullui se lovesc de puditatea, oarecum gratuită, a tehnocratului, dacă ținem cont că au petrecut deja un an în iatac. 

   PNL-ul e ca un tăuraș în călduri, priponit de un procent de 20%, ce scoate aburi pe nări și bale pe gură la vederea juvincii, nu mai mare de un an, ce paște placid și tehnocrat pe pajistea alăturată. 

   E greu de înțeles de ce se mizează atât de mult pe cartea Cioloș, de vreme ce, în anul petrecut la guvernare, n-a făcut mare lucru. Da, tehnocratul nostru e o varză de Bruxelles, cu idei puține, ridicate la rang de vizionarism de către lingăii cu trese din presă.

   Avem același sistem de sănătate criminal, cu un ministru al sănătății ce nu uită să ne amintească de fiecare dată cât voluntariat a făcut el prin spitale. Băiatul e subțire, gângâit și habar n-are pe ce lume se află, dar e ținut acolo ca să dea bine la hipsteri. 

   Avem un ministru al finanțelor incapabil să-și depășească condiția de contabil de SRL. Tot ce urmărește dna ministru e să nu depășească deficitul. Dacă știam că la asta se rezumă fișa postului pentru un ministru de finanțe, băgam toate cheltuielile într-un excel și tot ce ar fi dus la depășirea deficitului convenit, ne da error. Excelul era și mai ieftin și nici nu-i veneau idei de a modifica pe șest, peste noapte, codul fiscal.

   Și mai grav e că la ANAF, tehnocratul adus ne ia de proști. Nu numai că n-a reușit să aducă mai mulți bani la buget (vezi aici execuția bugetului pe primele opt luni și, mai ales, nivelul veniturilor fiscale colectate), deși avem una din cele mai mari creșteri economice din UE, dar, acum ne scoate ochii cu prostioare de genul celor care închiriază locuințe și nu plătesc taxe la stat. 

   Acum o lună de zile apărea raportul FMI despre dezastrul colectării de la marile companii din economie (vezi aici). Ce face ANAF-ul pentru a remedia acest dezastru? Pune inspectorii să-i vâneze pe cei ce închiriază locuințe la negru. Mâine, probabi, va da o raită prin piețe după pătrunjelul bătrânelor. Unde sunt Marii Contribuabili în această ecuație? Nu sunt, dar dl Doroș, fost angajat al unei firme de audit ce audita marile companii, nu vrea să se pună rău cu mediul din care provine și unde probabil se va întoarce. Deci, fuga după chiriile la negru și pătrunjelul evazionist sunt mai importante decât fuga după Lukoil, de exemplu. Pătrunjelul și chiriașii nu au bani de auditori, dar Lukoilul are.

   La fonduri europene dezastrul e evident. Tehnocrații au reușit să atragă în primele opt luni ale anului 600 de miilioane de lei de la UE (vezi aici execuția bugetului). Anul trecut, în aceeași perioadă, sumele atrase erau de peste zece ori mai mari.

   La transporturi treaba merge ca și până acum. CNADNR-ul tocmai ne-a anunțat că, din „cauza ploilor” (ei, probabil, au trăit vara trecută în alt climat) nu vor termina la timp autostrada demolată. Tipic, nu? Am mai aflat zile acestea că o să avem ciu-ciu metrou până la Otopeni, dar, cică, ministrul ne pregătește o surpriză. Nu știm ce, dar, așa e în cazul surprizelor, nu știi în ce constau. Probabil că nici el nu știe încă, dar se mai gândește.

   Mai putem continua cu dezastrul din învățământ, unde iar am fost surprinși cu pantalonii în vine în latrinele din fundul curții școlilor de la sate și cu tavanul în cap în cazul celor de la orașe. Copii au aflat că, dacă sunt cuminți, până vara viitoare vor primi și manuale.

   Cam așa arată, pe scurt, performanța guvernului Cioloș. Întocmai ca în cazul campaniei pentru Cumințenia Pământului, unde eșecul e evident și-a intrat în prelungiri, eșecul acestei guvernări se vrea a fi prelungit și după alegeri. De ce? Pentru că Alinutza și adunătura pe care o conduce n-au fost în stare să scoată un lider. În partea cealaltă, penalii din PSD încă speră că vor ajunge la ciolan cu mustăcioara condamnată din Teleorman. Nu le spune nimeni că mustăcioara e o marionetă ce va sfârși la lada de gunoi a politicii în momentul în care se va vrea la guvernare, cel mai probabil, printr-o nouă condamnare penală.

   În aceste condiții, alegerile din iarnă sunt un exercițiu de mimare democratică inutilă. Dacă tot vom merge cu varza de Bruxelles în continuare, ce rost mai au alegerile? Desființăm parlamentul și declarăm varza premier pe viață și, ca bonus, prelungim campania Cumințenia Pământului până când se strânge toată suma.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu