Social Icons

joi, 13 octombrie 2016

Cât de grași sunt, cât fumează și cât de des beau românii față de ceilalți europeni

Topurile statelor UE după procentul de obezi, cheflii și fumători înrăiți
   Eurostatul a publicat zilele acestea date privind indicele masei corporale, al frecvenței consumului de alcool și al frecvenței fumatului în statele UE

   Datele sunt aferente anului 2014 și nu cuprind toate statele membre UE, probabil pentru că în unele state nu se colectează astfel de date.

   Din cele 23 de state membre UE (vezi tabelul din imaginea 2) luate în calcul, românii sunt cei mai puțin obezi, cu un procent de 9,5% din populația totală. Suntem, în schimb, pe primul loc în ceea ce privește ponderea supraponderalilor în populația totală (44,8%). 

   Doar 4,9% din români fumau 20 de țigări zilnic sau mai mult în 2014, procent ce ne situează pe locul 17 din 23 de state membre UE. 19,8% dintre români fumează în mod regulat, conform Eurostat. Acest procent ne poziționează pe locul 13 din 23 de state membre luate în calcul (vezi tabelul din imaginea 2). Datele sondajelor naționale dau procente mai mari de fumători obișnuiți, cel mai avanstat procent fiind de 25%. 
   Tot din datele Eurostat aflăm că în 2014, pe lângă procentul de 19,8% din populație ce ce fumează regulat, mai există un procent de 5,8% din populație ce fumează ocazional (vezi aici datele).

Cât de grași sunt, cât fumează și cât de des beau românii față de ceilalți europeni   Românii sunt pe podium, ocupând locul trei din 24 de state membre, în privința consumului ridicat de alcool cel puțin odată pe săptămână. 
   10,6% din români o fac lată cel puțin odată pe săptămână, 24,3% se pilesc rău o dată pe lună și 15% întrec măsura o dată la mai multe luni (vezi tabelul din imaginea 2).

   Unde sunt cei mai grași europeni?

   Malta e prima în topul obezității, peste un sfert din populația acestui stat fiind afectată de obezitate. Letonia și Ungaria sunt statele aflate pe locurile 2 și 3 în topul obezității, cu procente de peste 20% (vezi tabelul din imaginea 2). 

   Noi avem cel mai mic procent de obezi (9,5% din populație), dar compensăm acest lucru cu procentul cel mai mare de supraponderali dintre cele 23 de state membre UE luate în calcul de Eurostat (44,8% din populație - vezi tabelul din imaginea 2). Avem, așadar, un procent de peste 54% din populație cu probleme ponderale. Cum între supraponderal și obez nu e nicio barieră, e de așteptat ca procentul obezilor să crească în viitor. 

   Unde se fumează cel mai mult?

   Bulgaria (27,3%), Grecia (27%) și Ungaria (25,8%) sunt țările cu cele mai mari procente de fumători care fumează în mod regulat în populația totală. Suedia și Finlanda sunt statele cu cele mai mici procente de fumători în populația totală.

   Cei mai înrăiți fumători, adică cei ce fumează 20 de țigări zilnic sau mai mult, sunt în Bulgaria (15,15 din populație), Grecia (12,7%) și Cipru (12,1%). În Finlanda, 0% din populație sunt fumători înrăiți (vezi tabelul din imaginea 2).

   Unde se bea cel mai des?

   11,2% din luxemburghezi trag la măsea serios cel puțin o dată pe săptămână. Topul chefliilor săptămânali e continuat de finlandezi (11%) și de români (10,6% - vezi tabelul din imaginea 2). 

   Luxemburghezii sunt bogați, deci au cu ce, finlandezii sunt la cercul polar, deci se înțelege, noi nu suntem nici bogați, nici la pol, dar nu lăsăm astfel de amănunte să ne strice cheful.

   Cei mai mulți abstinenți sunt în Cipru (88,4% din ciprioți n-au făcut chef niciodată în ultimul an, asta însemnând ultimul an dinaintea lui  2014). Tot cu un procent de abstinenți mai mai mare sunt italienii (83,5%), grecii (77,7%) și ungurii (77,7%). La noi, puțin peste jumătate din români (50,1%) s-au abținut de la un chef de pomină în ultimul an dinaintea anchetei Eurostat.

   Nu suntem cei mai grași din UE, dar suntem cei mai dolofani, dacă e să spunem că supraponderalii sunt dolofani. Nu suntem mari fumători, dar ne luptăm să fim cei mai cheflii. Cu sistemul nostru medical, nu putem decât să sperăm că norocul ne va feri să apelăm la el, pentru că stilul de viață nu ne poate feri.
   

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu