Social Icons

vineri, 6 mai 2016

Topul județelor după sporul efectivului de salariați, al salariilor nete și al ratei șomajului, din ultimul an

Topul județelor după sporile  a salariilor nete și a ratei șomajului
  La sfârșitul anului trecut, conform Buletinului Statistic al Județelor pe luna februarie, publicat de INS, rata șomajului a scăzut cu 9,2% (de la 5,4% în decembrie 2014 la 4,9% îndecembrie 2015). Tot de la INS aflam că salariul mediu net la nivel de economie în februarie a fost de 1.950 lei, cu 12,7% mai mare decât în febr0uarie 2015, când ajunsese la valoarea de 1.731 lei.

   În majoritatea județelor, efectivul salariaților a crescut, între februarie 2015 și februarie 2016, cu peste 3%, excepție făcând județul Ilfov, unde creșterea a fost de peste 4% (vezi tabelul din imagine).

   Unde au crescut, în ultimul an, cel mai mult efectivele de salariați de la nivelul județelor?
   
   Campionul creșterii procentuale a efectivului de salariați din februarie 2015 până în februarie 2016 e județul Ilfov, cu un spor de 4,4% (peste 5 mii de salariați în plus - vezi tabelul din imagine). După Ilfov, surprinzător, a doua creștere procentuală a efectivului de salariați, de 3,6%, s-a înregistrat în județul Botoșani. Urmează apoi în topul creșterilor procentuale județele Dolj (3,57%), Giurgiu (3,51%) și Bacău (3,45%). În topul creșterilor procentuale ale efectivelor de salariați sunt atât județe dezvoltate economic, precum Timișul, Sibiul și capitala, dar și județe sărace, precum Giurgiu, Botoșani, Vaslui, Olt, ceea ce ne semnalează că unele zone sărace ies din amorțire (vezi tabelul din imagine).
   În coada topului, situația e la fel. Pe lângă județe bogate ca Brașovul, Constanța și Mureșul, găsim și județe sărace precum Călărași, Mehedinți și Tulcea.

   Cum arată topul creșterilor salariului net?

   Un bucureștean câștigă, în medie, de două ori mai mult decât un harghitean. Salariul mediu net din București în februarie a fost de 2.702 lei, iar în Harghita, județul cu cele mai mici salarii, a fost de 1.355 lei (vezi tabelul din imagine).
   Topul creșterilor procentuale ale salariilor nete din februarie 20015 până în fabruarie anul curent e condus de Bacău, cu un spor al salariului net de 25,4%. Creșteri mari, de peste 17% (la nivel național creșterea salariului net a fost de 12,7%), s-au mai înregistrat în județele Giurgiu, Vaslui și Călărași (vezi tabelul din imagine). Observăm că județele sărace, cu excepția Bacăului, au înregistrat creșteri mai mari ale salariului net. Asta poate fi și o consecință a creșterii salariului minim și a creșterii salariilor bugetarilor. În coada topului creșterilor procentuale ale salariilor e județul Teleorman, considerat un județ sărac, cu un spor de doar 6,5%, dar, chiar înaintea lui sunt județele Mureș, Constanța și Ilfov, județe mai dezvoltate din punct de vedere economic.
   Observăm că nu există o corelație puternică între creșterea efectivului de salariați și creșterea salariului. Județul Ilfov e primul la creșterea de salariați și printre ultimele la cea a salariului net. Călărași, în schimb, e printre ultimele județe la creșterea procentuală a efectivului de salariați, dar printre primele la creșterea de salarii (vezi tabelul din imagine).

   Cum arată topul scăderilor ratei șomajului?

   În decembrie (ultimile date publicate de INS), rata șomajului cea mai ridicată se înregistra în Teleorman (11%), Vaslui (10,7%) și Mehedinți (10,7%). La polul opus, cu cele mai mici rate ale șomajului, erau Bucureștiul (1,9%), Ilfovul (1,3%) și Timișul (1,3%).
   Topul celor mai mari reduceri procentuale ale ratei șomajului, de la sfârșitul anului 2015 față  de sfârșitul lui 2014, s-au înregistrat în județele Alba (-24,7%), Bistrița-Năsăud (-22,2%) și Vâlcea (-19,6%). Maramureș și Mehedinți sunt județele în care rata șomajului a înregistrat o creștere procentuală a ratei șomajului (vezi tablelul din imagine). Într-un singur județ, Buzău, rata șomajului a rămas la fel în decembrie 2015 ca și cea înregistrată în decembrie 2014.



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu