Social Icons

joi, 5 mai 2016

De ce evită parchetele să investigheze Hexi Pharma

Scandalul Hexi Pharma - o nouă rundă în războiul serviciilor
     Hexi Pharma Co. SRL e departe de a fi un rechin pe piața medicamentelor și echipamentelor medicale din România. Cifra de afaceri a acestui SRL s-a dublat între 2010 și 2014, de la 9,9 milioane de lei la aproape 19 milioane de lei (pentru 2015, Ministerul de Finanțe n-a publicat situațiile financiare ale companiilor).
Dacă ținem cont de creșterea medie anuală, putem estima că anul trecut a avut o cifră de afaceri în jur de 20 milioane de lei, deci, cam 4,5 milioane de euro. Cifra de afaceri nu ne arată un gigant, ci, mai degrabă, un jucător mic spre mediu pe această piață. E, probabil, un jucător important pe segmentul de piață reprezentat de dezinfectanți, dar la nivelul întregii piețe e minor.

   Atunci, de ce parchetul, DIICOT-ul și DNA-ul se codesc să investigheze acest SRL?

   Asistăm oare la un nou episod din bătălia dintre servicii? Modul cum au reacționat cele trei instituții, aliniate SRI-ului, la plângerile penale anterioare și încadrarea de ieri a faptelor la „infracțiunea de zădărnicire a combaterii bolilor”, un fel de frecție la un picior de lemn, față de alte infracțiuni mult mai grave ce erau mai potrivite ca încadrare în această situație, ne poate face să credem că Hexi Pharma e o pușculiță a SRI-ului. Nu e mare, dar e a lor, și nu trebuie atinsă, pentru că, odată ridicat preșul, se vede ditamai mormanul de gunoi dosit sub el. Hexi Pharma e o picătură în oceanul de căpușe ale sistemului de sănătate din România.

   Nu e o teorie a conspirației, ci doar o obsevație de bun simț. Adevărul e că niciunul din parchete nu vrea să deranjeze mușuroiul de furnici cu ochi albaștri ce au grijă de sănătatea noastră. În războiul dintre SRI și SIE, Hexi Pharma e o mănușă de catifea aruncată pe post de avertisment de către SIE. Palmele și pumnii vor urma mai târziu, dacă nu se ajunge la o înțelegere.

   Ministrul sănătății, „neamțul nostru” ce ne trimetea să muncim ca-n Germania, își dă iarăși măsura competenței sale. Peste noapte, când nici măcar nu-și terminase Tolontan postarea, a făcut Achimaș al nostru un control supernemțesc. Ministerul n-are laboratoare acreditate de testare a dezinfectanților, așa că, a frecat bine dușumelele cu dezinfectant, după care a luat probe și le-a testat de două-trei bacterii. Cică 5% au căzut testul, restul de 95% au fost curate ca lacrima. Când a fost întrebat ce tip de bacterii au fost testate, s-a răstit că e abuzat de presă și că dosarul e secret, pentru că e în lucru. Nu știm dacă a efectuat controlul la ordin de servicii sau pentru că a ținut să ne demonstreze cât de buni sunt dezinfectanții pe care i-a cumpărat el când era director la Cluj, dar, personajul devine mai mult decât sinistru.

   E clar că produsele Hexi Pharma sunt cel puțin dubioase și devine tot mai clar că patronul și SRL-ul său e protejat de structuri. Dosarul se va stinge treptat, iar infecțiile intraspitalicești vor continua, pentru că și gura serviciilor trebuie să mănânce. Corupția ucide doar când vorbim de politicieni, când e vorba de cazuri concrete, subiectul rămâne de dezbătut, anchetat, orice, pentru că, se știe!, serviciile ne vor doar binele și dacă nu ni-l vor, oricum, nu-i anchetează nimeni. 


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu