Social Icons

vineri, 27 mai 2016

Care sunt cele mai verzi reședințe de județ

Topul reședințelor de județ după spațiul verde pe cap de locuitor
   Unui locuitor din Alexandria îi revine de 13 ori mai mult spațiu verde decât unuia din municipiul Arad. Același locuitor din Alexandria domiciliază într-un județ cu de două ori mai puține autoturisme decât cel din Arad (vezi datele din tabelele din imagine).

   Un oraș precum Brașovul, aflat la poale de munte, are totuși aceeași suprafață de spații verzi pe cap de locuitor ca și Aradul (5 metri pătrați pe cap de locuitor), iar județul are și mai multe autoturisme înmatriculate (160 de mii față de 121 de mii). Așadar, poți să locuiești într-un oraș aflat la poale de munte, dar, dacă nu te urci pe munți în fiecare zi, suprafața de spațiu verde ce-ți revine e cea din oraș și nu cea din împrejurimi.
   INS-ul înclude în spațiile verzi parcurile, grădinile publice, scuarurile publice, terenurile bazelor sportive din interiorul localităților. Nu sunt incluse serele, pepinierele, cimitirile, suprafața lacurilor, gradinile de zarzavaturi, terenurile agricole.

   Ce municipii reședințe de județe au cea mai mare suprafață de spații verzi pe cap de locuitor?

   Trebuie spus că suprafața de spații verzi s-a raportat la populația după domiciliu a orașelor și nu după populația rezidentă (INS-ul nu are statistici privind populația rezidentă la nivel de localități, ci doar la nivel de județe). Cea mai mare suprafață de spațiu verde pe cap de locuitor la nivelul reședințelor de județe se întâlnește în municipiul Alexandria (63,5 metri pătrați). Podiumul e completat de Miercurea Ciuc și Bistrița, cu 43 mp pe cap de locuitor, respectiv 34,9 mp pe cap de locuitor (vezi datele în detaliu în tabelul din imagine).
   Dintre orașele mari în funcție de populația după domiciliu (peste 200 de mii de locuitori), Craiova (34 mp), Cluj-Napoca (25,3 mp), Oradea (22,9 mp) și București (21,4 mp) sunt cele ce intră în top zece după spurafața de spații verzi pe cap de locuitor. 
   În coada topului, cu cele mai mici suprafețe de spații verzi pe cap de locuitor, sunt municipiile reședință: Tulcea (6,9 mp), Târgu Jiu (6,2 mp), Brașov (5 mp) și Arad (5 mp - vezi datele în tabelul din imagine).
   Cele mai mari suprafețe totale de spațiu verde sunt în București (4.506 ha), Craiova (1.039 ha), Cluj-Napoca (814 ha), Iași (660 ha) și Timișoara (525 ha). Zalău, Slobozia, Arad, Sfântu Gheorghe, Focșani, Tulcea, Târgu Jiu și Giurgiu sunt municipiile ale căror suprafețe totale de spațiu verde sunt mai mci de 100 de hectare (1 km pătrat).

   Dacă luăm în calcul și numărul de autorurisme, pentru că în interiorul localităților principala sursă de poluare o reprezintă autoturismele, atunci putem să ne formăm o părere despre gradul de poluare al unui oraș. Chiar dacă înmatriculările de autoturisme sunt repartizate pe județe (cu excepția Bucureștiului), în funcție de mărimea parcului auto județean, putem aprecia poluarea unui oraș, pentru că o mare parte din acest parc e concentrat în municipiul reședință al județului.
   Capitala, de exemplu, e pe locul 9 în privința spațiului verde pe cap de locuitor, dar e pe primul loc în ceea ce privește parcul auto. Dacă am privi gradul de poluare doar după acești doi indicatori, Bucureștiul s-ar situa în a doua jumătate a clasamentului celor mai verzi orașe din țară. De asemenea, dacă ținem cont de parcurile de autoturisme din județele Brașov și Arad (locurile 6 și 14 la nivel național - vezi datele din imagine) și de suprafețele verzi pe cap de locuitor din reședințele acestor județe, putem spune că cele două municipii nu sunt nici pe departe niște orașe verzi.

    Multe dintre orașele din România sunt considerate a fi verzi doar pentru că sunt în zone montane împădurite (Brașov, Baia Mare, Piatra Neamț sunt astfel de exemple). Se omite faptul că locuitorii nu zburdă zilnic prin împrejurimile orașului, ci locuiesc în cartiere fără niciun parc, cu o circulație intensă a autoturismelor, iar cele opt ore petrecute la locul de muncă sunt pe platforme industriale, ce pot fi considerate orice, dar numai zone verzi nu.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu