Social Icons

duminică, 1 noiembrie 2015

Statul captiv

Pătratul negru al României
   Incendiul de la maternitatea Giulești, copil mâncat de câini, avion prăbușit în Apuseni, polițistul mort din escorta lui Oprea, incendiul de la clubul Colectiv - toate acestea s-au petrecut în ultimii cinci ani. Toate au un numitor comun - un stat captiv. România e arestată preventiv și vârâtă după gratiile incompetenței, corupției, indolenței.
De-acolo, de după gratii, încearcă, în zadar, să iasă, pe motiv de boală. Pe ea n-o crede nimeni c-ar avea vreo boală incurabilă. Nu, ea e ținută acolo, fără să fie trimisă în judecată, până când își recunoaște vinovăția.
   E vinovată că e condusă de mormane de pile și complicități puturoase, de analfabeți cu două-trei doctorate la activ și de ibovnice cocoțate pe Jimmy Choo și funcții deopotrivă. E vinovată că stă ca proasta în tramvai să fie buzunărită de toți șuții ce urcă și coboară odată la patru ani. E vinovată că există și, odată cu ea, există și cei ce o conduc, într-o simbioză perversă dintre parazit și gazdă, din care parazitul se alege cu ce vrea el, iar gazda, doar cu parazitarea. Dar vinovăția cea mai mare e că, de fiecare dată când e furată, umilită, bătută, rănită vede doar partea plină a paharului.
   Au murit 29 de tineri în incendiu și vreo sută și ceva sunt internați? Da, dar statul s-a mobilizat exemplar. Smurdul și-a făcut treaba, medicii și-au făcut treaba. Ura, și la gară!
   Au murit șase nou-născuți în incendiu? Da, dar justiția și-a făcut treaba, condamnând un Dorel și-o asistentă.
   Au murit oameni în Apuseni pentru că incompetenții nu i-au gasit la timp? Da, dar de vină sunt procedurile și soarta.
   A murit un copil mâncat de câini? Da, dar de vină e gardul spart și administrația sectorului 2 în general.
   A murit un polițist pentru că pe Oprea îl chema de urgență acasă o shaorma caldă? Da, dar deocamdată e anchetă și organele trebuie lăsate să lucreze.
   La un secol de la expunerea Pătratului negru a lui Malevici, care, după unii, simboliza o Rusie fără de perspective, vedem cum aceeași pictură se potrivește peisajului actual mioritic. Pătratul negru al României e, de fapt, un octogon rezultat după ce colțurile i-au fost furate și, momentan, se află în colecția lui Vâlcov.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu