Social Icons

vineri, 18 iulie 2014

Unde sunt cele mai multe mașini de fițe

Mărcile de mașini de fițe înregistrate în România
   Românului îi plac mașinile de fițe. Păcat că n-are drumuri pentru ele, dar e bine și așa, cu ele în garaj. Când spun mașini de fițe, mă refer la cele de peste o sută de mii de euro, ce aparțin unor mărci exclusiviste, ce nu realizează producții de serie, chiar dacă, în prezent, unele dintre ele sunt deținute de marile grupuri din industria automobilistică. Deci, mărcile luate în calcul sunt: Rolls-Royce, Maybach, Bentley, Ferrari, Maserati, Lamborghini, Bugatti, McLaren, Aston Martin.

   În România anului 2014 existau circa 853 de astfel de jucării pentru milionari. Bentley conducea topul, cu 245 de autoturisme înmatriculate, urmată de Maserati, cu 199 și Ferrari, cu 165. În coada clasamentului se situa McLaren, cu un autoturism înmatriculat și Bugatti, cu două. La nivel de județe, exceptând Bucureștiul, topul e condus de Ilvov, cu 41 de autoturisme înmatriculate, urmat de Constanța, cu 35, Timiș, cu 20 și Cluj și Prahova, cu câte 19 fiecare. Constanța este, de altfel, singurul județ ce deține cele mai multe dintre mărcile luate în calcul, cu excepția McLaren. Capitala deține peste 60% din totalul autoturismelor de lux luate în calcul. Județele cu niciun autoturism de lux sunt Botoșani și Vaslui.

Topul județelor după mașinile exclusiviste   În clasamentul mărcii Ferrari, județe precum Olt și Mureș devansează Timișul, semn că această  marcă nu se mai bucură de atâta succes după accidentul din 2011. Oltul, de altfel, este surprinzător de bine poziționat și în topul general al autoturismelor exclusiviste, ocupând locul 14, cu 9 înmatriculări. Cei mai mulți James Bond din țară, în afara Bucureștiului, se află în Constanța, probabil costumațiile lui Mazăre le-au dat idei și altora de la malul mării, orientându-i către Aston Martin. Timișul și Ilfovul, și, din nou, facând excepție de capitală,  conduc în clasamentul deținătorilor de Maserati, filmulețele țaranului cu Maserati n-au avut un impact semnificativ în reducerea efectivului acestei mărci. Sibiul este, după capitală, amator de limuzine nemțești, cele două Maybach-uri, din totalul de 19 de la nivel național, îl poziționează mai sus de Ilfov, județ în care domiciliază Maybach-ul îndreptat cu ranga al locatarului temporar de la Poarta Albă - Gheorghe Becali. De fapt, şi posesorul Maybach-ului din Sibiu, Ilie Carabulea, a fost domiciliat prin diverse celule pâna la domiciliul forțat acasă din prezent. Observăm cum unii posesori de Maybach nu se pot cu adevărat bucura de limuzină din cauza schimbărilor dese de domiciliu.

   Patriotismul local exprimat uneori de mândria de a domicilia într-un județ cu „ cele mai bengoase mașini din țară” e de cele mai multe ori umflat de produsele de serie scumpe, luate la mâna a doua, condimentate, pe ici, pe colo, cu câte o marcă cu adevărat exclusivistă. Cifrele furnizate de poliția rutieră ne oferă o imagine a unei Românii cu sub o mie de astfel de mărci exclusiviste, cu un grad mare de concentrare în capitală și câteva județe și cu un grad mare de corelare între situația economică din teritoriu și numărul de autoturisme de lux înregistrate.



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu