Social Icons

luni, 28 iulie 2014

Cei mai mari

Topul multinaționalelor
   Topul celor mai mari companii după vânzările din ultimul an e condus de Wal-Mart - retailerul american, cu 476,5 mld. $, umat de Royal Dutch Shell, cu 451 mld. $ și Sinopec-China Petroleum, cu 445,3 mld. $. În ceea ce privește profitul din ultimul an, topul e condus de Fannie Mae, cu 84 mld. $, urmată de Freddie Mac, cu 48,7 mld. $ și ICBC, cu 42,7 mld. $.
Primele două companii au atribuții de reglare a sectorului ipotecar american, fiind înființate de guvernul federal. ICBC (Banca Comercială și Industrială a Chinei) aparține statului chinez. Chiar și locul patru e ocupat de o companie controlată de un stat - Gazprom, companie ce a realizat un profit în ultimul an de 39 mld. $. Abia pe locul cinci găsim o companie privată - Apple, al cărei profit din ultimul an se ridica la valoarea de 37 mld. $.
   Cei mai mari din diferitele domenii în funcție de vânzările din ultimul an sunt în mare parte companii americane, prima economie a lumii încă are și cele mai puternice companii, cu unele excepții, în anumite sectoare. Un astfel de sector este cel al industriei auto, topul acestui sector fiind condus de Volkswagen, urmat de Toyota și Daimler. Cei doi mari constructori americani, General și Ford, sunt pe locurile 4 și 5 în ceea ce privește vânzările din ultimul an. Cu vânzări mai mici decât Volkswagen, Toyota îi ia fața în privința profiturilor, mai mari cu 56%.
   Bătălia dintre Pepsi și Coca-Cola e câștigată de Pepsi în privința vânzărilor, nu și în ceea ce privește profitul realizat, Coca-Cola impunându-se la acest capitol. Ambele companii sunt surclasate la profituri de Anheuser-Busch InBev, companie ce deține mai multe mărci de bere, printre care Stela Artois, Budweiser, Corona. 
   În industria hardware-ului, Apple domină autoritar, atât în ceea ce privește vânzările, cât și în privința profitului. Hewlett-Packard, competitorul din acest sector, a reușit anul trecut un profit de șapte ori mai mic decât Apple. În software, topul e condus de Microsoft, urmat de Oracle și SAP. Microsoft, liderul incontestabil din ultimile două decenii, începe să piardă teren în fața competitorilor.
   Industria carburanților și a gazelor naturale are în fruntea topului la vânzări pe olandezii de la Shell și chinezii de la Sinopec. Ambele companii sunt însă surclasate de Exxon Mobil când vine vorba de profituri realizate. Cele două sunt depășite și de BP și PetroChina în ceea ce privește profiturile din ultimul an.
   Topul primilor cinci producătorilor de medicamente după vânzări este dominat de companii americane, Novartis fiind singura companie din afara SUA ce intră în acest top. În ceea ce privește profitul, elvețienii de la Novartis surclasează companiile americane. De partea cealaltă a baricadei, industria tutunului e dominată de câteva companii, două din US, două din UK și una din Japonia. Cele cinci au realizat vânzări în ultimul an în valoare de 119 miliarde $ și profituri de 25 mld. $.
   Restul topurilor din diferitele ramuri sunt prezentate în fotografia articolului. Nicio companie din România nu intră în topurile extinse, pentru că cele ce ar fi putut intra nu mai aparține statului român sau altor acționari români, Petrom fiind o astfel de companie.



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu