Social Icons

luni, 7 iulie 2014

Harta promovabilității la sesiunea de bacalaureat iunie-iulie 2014

Bacalaureat 2014 - harta promovării
   România are fainoșag și bacalaureați în creștere față de anul trecut, semn că umbra Abramburicii devine tot mai prezentă, indiferent de cine e la conducerea ministerului. După dezastrul din 2011 și 2012, de anul trecut rata de promovabilitate a început să urce. 
Să fie oare de vină pentru asta faptul că gubernia roșie vrea să avem o țară de bacalaureați și, mai apoi, facultați, ca să aibă ce să ciugulească și particularii, că de trei ani fac foamea? O fi, nu știu. Ce se vede anul ăsta e o creștere cu aproape trei puncte procentuale a ratei de promovare față de anul trecut (59,25% față de 56,44%). 
   Deocamdată vorbim doar de rezultate provizorii, cele definitive, după soluționarea contestațiilor, vor duce probabil la un plus de aproape cinci puncte procentuale față de anul trecut. În felul acesta, în 2-3 ani, vom atinge din nou miracolele de pe vremurile cu promovare de 80 și ceva la sută. 
   La nivel de județe, topul promovabilității este condus de Brăila, urmat de județul Cluj și Iași. În coada clasamentului se situează Teleorman, Giurgiu și Ilfov. Județele din sudul țării sunt în topul celor mai slabe rezultate și anul acesta. Regiunea Moldovei se situează peste media națională, tot peste medie se situează județele din nord-vestul Transilvaniei și unele din nordul Munteniei. Banatul o fi fruncea la altele, dar la promovabilitate a bacalaureatului de anul acesta nu e. Nici capitala nu stă pe roze, promovabilitatea de 56,34% e sub media națională și se înscrie în valorile scăzute înregistrate în sudul țării. 
   Examenul de bacalaureat din ultimii ani a arătat că liceele au devenit principala sursă de asistați pentru agențiile de șomaj județene și au dat măsura competenței cadrelor didactice atunci când nu dansează pinguinul în fața guvernului. 
Harta analfabetismului   Într-un alt articol de acum câteva luni abordam problema analfabetismului cuprins în statisticile oficiale. Harta desenată de rata analfabetismului semnala o tendință existentă la nivelul județelor din sud de a fi în topul analfabetismului. Harta promovării la bacalaureat confirmă o apetență scăzută în sud pentru studiu. În același articol, abordam problematica și din punct de vedere istoric, iar cifrele înregistrate la recensământul din 1948 indicau valori ridicate ale analfabetismului în județele din sud. Putem să dăm vina pe gradul economic de dezvoltare, dar această situație nu se aplică județului Ilfov, județ dezvoltat economic. Atunci rămâne explicația apetenței scăzute pentru studiu ca rezultat al unei mentalități regionale. 
   Gradul de dificultate redus al subiectelor de anul acesta poate să ofere explicația sporului față de anii anteriori. Dacă se urmărește creșterea gradului de promovabilitate atunci ne putem aștepta ca în anii următori dificultatea subiectelor să scadă. Deci, dacă nu se mai poate copia atunci se aplică tactica transferului subiectelor de la capacitate la bacalaureat, iar la capacitate bănuiesc c-o să se dea bastonașe și liniuțe. Sau, din contră, se vor da subiecte ca anul acesta de nivel de liceu, pentru că cei mici mai au până la facultatea particulară sau de stat, dar mai degrabă particulară.
   
   

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu