Social Icons

miercuri, 9 iulie 2014

Cine stă în spatele legalizării marihuanei în SUA

Legalizarea Marihuanei în SUA
   Piața consumului de canabis este estimată a se situa între 10 și 120 de miliarde USD anual. Ecartul între cele două valori este prea mare pentru a oferi o imagine realistă asupra potențialului pieței de care vorbim.
Limita inferioară e acceptată și vehiculată de cei ce se opun legalizării  acestei piețe și, vice-versa, cei ce militează pentru legalizare estimează piața la valoarea maximă a intervalului. Jeffrey Miron, profesor de economie la Harvard, a estimat piața anuală în 2010 ca situându-se între 14 și 20 miliarde de USD. Criticii acestei estimări acceptă evaluarea făcută de profesorul John Gettman de la Universitatea George Mason, care, în 2006, folosind cifrele furnizate de DEA, ajungea la o cifră de 120 miliarde USD. Cele mai multe organizații pro-legalizare estimează piața ca situându-se între 35 și 45 miliarde de USD. Aceste cifre sunt sub piața băuturilor alcoolice din SUA, ce se ridică la 260 miliarde anual, și cea a tutunului, estimată la 75 miliarde USD.
   La asemenea cifre  nu este de mirare că ordonatorii bugetelor din diferitele state au luat în calcul acapararea prin taxe a unei părți din această piață. Începând din 1996, odată cu acceptarera în California a uzului de marihuana pe bază de prescripție medicală, statele americane au făcut pași în această direcție. Drumul a fost deschis de acceptarea uzului în scopuri medicale. A urmat apoi o modificare a legilor în diferite state prin reducerea pedepselor pentru deținerea și consumul de marihuana, pentru ca, din 2012, să fie permis consumul în statul Whashington și, mai apoi, în Colorado, pentru scopuri recreative. În prezent, în 23 de state americane, plus Whashington DC, este permis consumul de marihuana în scopuri medicale, dintre acestea, în 2 este permis consumul, atât în scop medical, cât și recreativ, iar în 17 state s-au redus pedepsele pentru deținere și consum.
   Port-drapelul luptei pentru legalizarea consumului și schimbarea legislațiilor la nivel de state este dus de NORML (Organizația Națională pentru Reformarea Legislației Marihuanei), care, alături de alte organizații, a adoptă politica pașilor mărunți. Pasul cel mai important l-a constituit acceptarea consumului în scop medical. După acest pas, odată cu formarea unui capital incipient al producătorilor autorizați din noul sector creat, au urmat acțiunile de lobby la nivelul senatelor statale. Cei care au militat pentru legalizarea consumului au înțeles că schimbarea trebuie să vină de la nivel de state și nu de la nivel federal, sumele pentru un lobby reușit în Washington fiind mult mai mari decât cele folosite la nivel de stat. Așa se face că, în 2013, în Colorado, sumele cheltuite pentru lobby-ul pe lângă senatorii statali au fost circa 330 mii de dolari, dublu față de sumele cheltuite în anii anteriori. Suma este însă infimă față de cele obișnuite într-o acțiune de lobby în capitala federală. Totuși, suma a fost deajuns pentru a trece Amendamentul 64 - legea statală ce permite consumul de marihuana în scop recreativ de către persoanele ce-au împlinit 21 de ani.
   Încet, încet, se adună bani, cei cu afaceri în domeniu se organizează și vor impune schimbarea legislației în tot mai multe state americane. Următorul stat pe listă este Alaska, urmează California, Massachusetts, Oregon și, probabil, districtul Washington. Vor urma probabil și altele, pentru că odată pornit mecanismul de lobby, sursele atrase se vor înmulți. Adversarii legalizării - industria tutunului și cea farmaceutică, bine reprezentați la Washington DC, au ignorat senatele statale sau, poate, au început să privească această piață potențială ca pe o oportunitate și nu ca pe o amenințare. Dacă și-au dezvoltat divizii în această perioadă pentru a acapara piața medicală, sigur se vor alătura acțiunilor de lobby pentru schimbarea legislației. Deocamdată, există doar speculații în acest sens și nimic oficial, dar pare greu de crezut că o piață de 35-45 miliarde de USD poate fi ignorată.
   Iarba de pe plantația Unchiului Sam va deveni legală în majoritatea statelor în mai puțin de un deceniu, și asta pentru că factorul politic a devenit maleabil, iar maleabilitatea nu e rezultatul unui lobby sufocant, ci al unuia de anduranță, bine gândit, și, mai ales, bine afumat încă din adolescență.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu