Social Icons

marți, 10 aprilie 2018

La un deceniu de la aderarea la UE, România era tot codașă la capitolul absolvenți de studii superioare

Topul statelor UE după ponderea absolvenților de studii superioare
   Anul trecut, doar 15,3% din populația de la noi cu vârsta cuprinsă între 15 și 64 de ani avea studii superioare. Din acest punct de vedere, suntem pe ultimul loc din UE și, de asemenea, stăm mai prost decât alte state extra-comunitare (vezi tabelul din imagine).

   În anul aderării la spațiul comunitar, conform datelor Eurostat, eram țara cu cel mai mic procent de absolvenți de studii superioare din populația cu vârsta cuprinsă între 15 și 64 de ani (9,9%). În afara spațiului comunitar, dintre statele incluse în seria de date a Eurostatului, doar Turcia avea un procent mai mic decât noi (8,8% - vezi tabelul din imagine). Turcia a înregistrat o creștere a ponderii absolvenților de studii superioare între 2007 și 2017 mai mare decât România

   Cu toate generațiile de absolvenți de Spiru Haret și alte „universități de prestigiu” din România, nu reușim să ne creștem ponderea absolvenților de învățământ superiorBineînțeles, printre cele 15,3 procente de absolvenți de studii superioare din populația cu vârsta între 15 și 64 de ani din anul 2017 se regăsesc și câteva sute de mii, dacă nu chiar mai mulți, de posesori de diplome universitare emise de instituții de genul Spiru Haret. Asta ridică și problema competențelor absolvenților de studii superioare. Pe lângă faptul ca avem cei mai puțini absolvenți de studii superioare din UE, o parte semnificativă dintre aceștia sunt posesori ai unor diplome universitare cel puțin îndoielnice.

    Care sunt statele comunitare cu cei mai mulți absolvenți de studii superioare din UE?

   Marea Britanie (38,7%), Irlanda (38,3%), Cipru (37,9%), Finlanda (36,3%) și Suedia (35,7% - vezi tabelul din imagine) erau anul trecut statele comunitare cu cele mai mari ponderi ale absolvenților de studii superioare în totalul populației cu vârsta cuprinsă între 15 și 64 de ani
   În 2007, Finlanda era pe primul loc (30%), urmată de Cipru și Irlanda (29,7% și 28,9%).

   Malta (19,2%), Italia (16,3%) și România (15,3%) erau statele comunitare cu cele mai mici ponderi ale absolvenților de studii superioare în populația cu vârsta cuprinsă între 15 și 64 ani. Surprinde procentul relativ scăzut al celei mai mari economii comunitare, Germania (24,6%), procent ce o plasează pe locul 20 între statele comunitare

   În afara spațiului comunitar, procente semnificative ale ponderilor absolvenților de studii superioare se înregistrau în Norvegia (36,8%), Elveția (36,5%) și Islanda (34,9% - vezi tabelul din imagine). Cele trei state balcanice extra-comunitare incluse în datele Eurostat (Turcia, Muntenegru și Macedonia) aveau procente superioare României (vezi tabelul din imagine).

    Între 2007 și 2017, la nivelul UE, ponderea absolvenților de studii superioare în populația cu vârsta cuprinsă între 15 și 64 de ani a crescut cu mai mult de o treime (de la 20,5% la 27,7%). Cel mai spectaculos salt s-a înregistrat în Austria, ponderea absolvenților de studii superioare dublându-se în ultimul deceniu (de la 14,6% la 29,6% - vezi tabelul din imagine). 

   În România, în ultimul deceniu, ponderea absolvenților de studii superioare a crescut cu ceva mai mult de 50% (de la 9,9% la 15,3% din populația cu vârsta între 15 și 64 de ani). Dacă nu aveam fabricile de diplome, e foarte probabil ca ponderea absolvenților de studii superioare să fi fost mult mai scăzută.

   

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu