Social Icons

miercuri, 17 ianuarie 2018

Care e nivelul salariului mediu net la nivel de județe în România, Bulgaria și Ungaria

Topul județelor din România, Ungaria și Bulgaria după salariile nete
   Acum o săptămână, am abordat subiectul productivității exprimată prin PIB pe cap de locuitor de la nivelul județelor sau echivalentul administrativ al județelor din România, Bulgaria și Ungaria (accesează aici analiza). De data asta, analiza are ca subiect salariul mediu de la nivel de județe din cele trei țări.

   În analiza de săptămâna trecută, hărțile PIB-ului pe cap de locuitor din cele trei state vecine membre UE ne arătau multe similitudini privind distribuția bogăției la nivel de teritoriu. Și în cazul salariului mediu de la nivel de județe există similitudini între cele trei state.
   Din datele preluate de la institutele de statistică din cele trei țări a rezultat că în anul 2016, cele mai mari salarii medii nete lunare s-au înregistrat în Ungaria (551 euro - la cursul mediu). România, așa cum ne așteptam, era pe locul doi, cu un salariu mediu net lunar echivalent cu 456 euro (vezi datele din imagine). Bulgaria era pe ultimul loc, cu un salariu net echivalent cu 380 euro.

   În analiza de săptămâna trecută, privind PIB-ul pe cap de locuitor de la nivel de județe din cele trei state, datele erau din anul 2015 (accesează analiza aici), dar putem lua datele Eurostat de la nivel național din anul 2016 (acceseză datele aici). 
   Comparând nivelul PIB-ului pe cap de locuitor de la nivel național din 2016 cu cel al salariilor medii nete din cele trei state, constatăm că diferențele de productivitate sunt mai mari decât cele de salarizare.
   În Ungaria, PIB-ul pe cap de locuitor în prețuri curente din 2016 era echivalent cu 11,6 mii euro, cu 35% mai mare decât cel din România (8,6 mii euro), în schimb, salariul mediu net de la vecinii maghiari era cu 21% mai mare decât cel de la noi (551 față de 456 euro). 
  Noi aveam în 2016 un PIB pe cap de locuitor cu 26% mai mare decât vecinii bulgari (8,6 mii față de 6,8 mii euro), dar salariul net lunar era cu 20% mai mare.

   În ce județe din România, Ungaria și Bulgaria se înregistrează cele mai mari și cele mai mici salarii?

   Cele mai mari salarii nete de la nivelul fiecărei țări, așa cum era de așteptat, se înregistrau în capitale. Salariații din Budapesta primeau cele mai mari salarii (712 euro net), urmați de cei din București (651 euro) și cei din Sofia (523 euro - vezi datele din imagine).  

   Dacă ne uităm per ansamblul la cele trei state, salariile din Sofia de la nivelul anului 2016 erau mai mici decât cele din județul Ilfov (530 euro), dar și decât în alte trei județe din Ungaria, care sunt și județele cu cele mai mari salarii din Ungaria în afara Budapestei (Győr-Moson-Sopron - 571 euro, Komárom-Esztergom - 543 euro și Fejér - 526 euro).
   În România, la nivelul anului 2016, cele mai mari salarii din afara capitalei se înregistrau în Ilfov (530 euro), Timiș (522 euro) și Cluj (521 euro - vezi datele din imagine).
  În Bulgaria, cele mai mari salarii în afara capitalei Sofia se înregistrau în județul Stara Zagora (376 euro), județul Sofia (375 euro) și județul Vratsa (367 euro).

   Cele mai mici salarii dintre cele trei țări se înregistrau în județele din Bulgaria, 17 județe din cele 28 de județe (inclusiv capitala) înregistrând salarii nete mai mici de 300 de euro în anul 2016. Cel mai mic salariu net s-a înregistrat în județul Vidin (251 euro), acesta fiind unul din cele trei județe ce voiau să se unească cu România.
  În România, 29 din cele 42 de județe (inclusiv capitala) au înregistrat în 2016 salarii mai mici de 400 euro, cel mai mic fiind în județul Harghita (338 euro - vezi datele din imagine).
   În Ungaria, în 14 județe din cele 20 (inclusiv capitala), salariul net lunar era mai mic de 500 de euro, iar într-un județ, Szabolcs-Szatmár-Bereg, salariul era mai mic de 400 de euro (376 euro).

   Hărțile salariilor din cele trei țări ne arată că lefurile din capitale sunt cu 30% - 40% mai mari decât mediile naționale, iar cele mai mici salarii de la nivel de județe sunt cu 25% - 34% sub decât media națională
    Cel mai mare ecart între salariile din capitală și cel mai mic salariu de la nivel de județ se înregistrează în Bulgaria (108% în favoarea capitalei). În România și Ungaria ecartul dintre cele două extreme ale salariului net e mai mic, de 93%, respectiv 90%.

   Se observă că și în privința salarizării de la nivel de județe în cele trei țări există diferențe mari între capitale și majoritatea județelor. Totuși, aceste diferențe sunt mult mai atenuate decât în cazul PIB-ului pe cap de locuitor de la nivelul județelor (accesează aici datele).
   În România, de exemplu, PIB-ul pe cap de locuitor din capitală e cu aproape 500% mare decât cel din Vaslui, în timp ce salariul net de doar cu 80% mai mare. Situații asemănătoare se întâlnesc și la vecini incluși în analiză.

   Analiza salarizarii de la nivel de județe din cele trei țări ne arată că statisticile Eurostat de la la nivel de regiuni ascund mari decalaje între județele componente atunci se merge cu analiza mai în profunzime, pentru că, nu-i așa, diavolul se ascunde în detalii. 


Un comentariu:

  1. Conform datelor statistice,este corect ceea ce scrieti.
    Eu am locuit 8 luni in Budapesta si pot spune ca preturile(la orice produs) sunt mai mari decat in Bucuresti.Fata de Sofia nu mai vorbesc.Transportul este mai scump,chiriile sunt mai mari,imobilele sunt mai scumpe,serviciile de orice fel au un cost mai ridicat.Chiar si achizitionarea unui automobil nou este mai costisitoare.
    Budapesta are un mare avantaj ! Patrimoniul mostenit de sute de ani,care nu trebuie decat intretinut.Turistii vin garla si le umplu buzunarele.La noi primarita Firea are alte prioritati.

    RăspundețiȘtergere