Social Icons

joi, 19 noiembrie 2015

Dna Guseth conduce o fundație prosperă

Ce venituri anuale are fundația Freedom House
   Multe ONG-uri din România ar muri de invidie dacă s-ar uita pe situațiile financiare ale fundației Freedom House România, condusă de celebra dnă Cristina Guseth. De exemplu, față de veniturile Societății Academice din România, condusă de Alina Mungiu Pippidi, veniturile din ultimii șase ani ale Freedom House sunt doar cu 1,3 mil. lei mai mici (6,726 mil. lei la Freedom House, față de 8,034 mil. lei la SAR - vezi tabelul din imagine), asta, deși efectivul de personal de la SAR e dublu față de cel de la Freedom House.

   Din 2009 încoace, Freedom House a avut venituri totale de peste 6,7 mil. lei și cheltuieli de 6,5 mil lei. În unii ani a dus-o mai greu, înregistrând pierderi (în 2010 și 2011 - vezi tebelul din imagine), dar s-a scos în ceilalți patru, cu profituri în unii ani ce ar face invidioase unele companii de dimensiuni mai mici (în 2009, de exemplu, a avut un profit de 340 mii lei cu un efectiv de 4 persoane - vezi tebelul din imagine). Suntem pe tărâmul perplexității. Aceeași dnă Guseth care se bâlbâia ca repetentul clasei la întrebările din comisia juridică, e, în realitate, un geniu managerial! Ei, și numai ei, i se datorează succesul fundației, de vreme ce ea o conduce de la înființare. E greu de crezut că ceilalți membri ai fundației (vezi aici) ar avea vreun merit. Nici experiența și nici calificările nu-i recomandă.
   Văzând echipa dnei Guseth, te sperii de dimensiunea la care a ajuns diletantismul în România. Expertiza fundației Freedom House în profesoionalizarea presei și specializarea ziariștilor, în apărarea drepturilor omului și promovarea acțiunilor cu caracter social și în consolidarea statului de drept și îmbunătățirea calității actului de justiție (am citat din principalele domenii ale fundației) e dată de: o fostă angajată în cadrul companiei Vodafone, un puști, aproape să ia masterul în la Științe Politice, o domnișoară, aproape să ia și ea masterul în Managementul Relaților Publice, o domnișoară aproape să ia doctoratul la arhitectură, deși e licențiată în istorie și, peste toți acești experți, tronează dna Guseth - inginer electronist ce nu și-a practicat meseria de cel puțin două decenii. Mai e trecut pe site și un pisic decedat. Cei cinci fantastici și pisicul decedat (nu știm când) au grijă de statul nostru de drepți, scuze!, de drept, pe sume ce depășesc, anual, un milion de lei, uneori, chiar două milioane.
   De mai bine de 17 ani aflăm cum stă treaba cu statul de drept, corupția, de la Freedom House România. A fost îndeajuns o scoatere în față a președintelui acestei fundații ca să ne dăm seama ce expertiză are acest ONG. Problema e că nu reprezintă un caz singular. Diletantism vândut drept expertiză întâlnim la mai multe ONG-uri ce se erijează în purtătoarelei de mesaj ale opiniei publice. Acum am dat puțin cortina la o parte și ne-am speriat de ce am văzut îndărătul ei, dar vizuina iepurelui e mult mai adâncă.
   Adepții teoriei conspirației spun, zilele acestea, că dna Guseth a căzut pradă unor jocuri de culise ale serviciilor secrete, că, de fapt, ea ar fi o capacitate, dar comisia parlamentară, mai întâi, și presa, mai apoi, au fost setate să-i distrugă imaginea. O lege a lui Murphy spune că, într-o ierarhie, orice angajat tinde să fie promovat până la nivelul lui de incompetență. Dna Guseth a ajuns la acest nivel de mult, doar că, noi abia acum descoperim acest lucru. Cât de genial poate fi un serviciu secret dacă poate să inducă țintei „îîîî”- uri și „ăăăă” - uri, pauze jenante și tăceri incompetente? MOSSAD și CIA dați-vă palme și învățați de la SRI!
   Dna Guseth s-a dat momentan la fund, așteaptând să treacă furtuna. Va scoate capul mai târziu, dacă nu ea, atunci, poate, un membru nou al fundației. Vom mai auzi de acest ONG și, pe viitor „expertizele” sale ne vor mai bântui, fără îndoială.



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu