Social Icons

joi, 12 noiembrie 2015

Câți hamburgeri Big Mac poți să cumperi cu salariul minim în Europa

Câți hamburgeri Big Mac poți să cumperi cu salariul minim în Europa
   Indexul Big Mac e folosit din anii `80 ca un istrument alternativ la măsurarea puterii de cumpărare din diferite state. Adică, se ia prețul hamburgerilor Big Mac din diferite state în moneda locală, raportat la dolarul american și, în funcție de diferențe, îți poți face o imagine asupra puterii de cumpărare din țara respectivă și despre supraevaluarea sau subevaluarea monedei autohtone în raport cu dolarul, dacă iei în calcul și cursul de schimb.
Noi, românii, deși suntem amatori de Big Mac, nu suntem luați în calcul de index. La calculul acestuia sunt luate în calcul 57 de state plus zona euro a UE. Totuși, conform prețurilor hamburgerilor Big Mac din iulie, anul curent, McDonald`s România redusese prețul de la 9,9 lei la 8,7 lei, în urma reducerii TVA-ului. Deci, în luna iulie a anului curent, un hamburger Big Mac din România costa 2,16 dolari (la un curs de 4,03 lei pentru un dolar).

   Cum stă România în clasamentul prețurilor la Big Mac și al indexului?

   România ar fi printre ultimile state după prețul hamburgerilor Big Mac, dacă ar fi inclusă în calculul indexului. Din cele 57 de state, plus zona euro, doar în șase state prețul Big Mac e mai jos decât în România (vezi tabelul din imagine). Suntem, așadar, și la nivel mondial, spre coada clasamentului. Dacă s-ar fi păstrat prețul anterior ieftinirii, de 9,9 lei (2,46 $), atunci am fi urcat în top încă două locuri, depășind Indonezia și Egiptul. Cei mai scumpi Big Maci, în luna iulie, erau în Elveția, Norvegia și Suedia, cu prețuri de 6,82 $, 5,65 $, respectiv 5,13$ pe bucată. SUA, patria natală a Big Mac-ului, era pe locul cinci, cu un preț de 4,79$. Niciun stat din UE, ce intră în calculul indexului, nu avea prețuri ale hamburgerilor mai mici decât în România (vezi tabelul din imagine).
   Calculând indexul Big Mac din România, ne rezultă că leul românesc era, în iulie, subevaluat în raport cu dolarul cu 54,93%. Deci, rata de schimb calculată după indexul Big Mac ar fi trebuit să fie de 2,21 lei pentru un dolar și nu de 4,03 lei cum era. Într-o situație asemănătoare se afla și Polonia, rata de schimb a zlotului ar fi trebuit să scadă de la 3,77 zloți pentru un dolar, la 2 zloți pentru un dolar. Zona euro, luată ca întreg, avea o subevaluare a monedei euro cu 15,4% față de dolar, adică, rata de schimb conform indexului Big Mac ar fi trebuit să fie de 0,77 euro pentru un dolar și nu de 0,91 euro pentru un dolar cum era în luna iulie.

   Câți Big Maci poți cumpăra cu salariul minim în diferite state, inclusiv în România?

   Conform statisticilor Eurostat, la începutul lunii iulie, în România puteai să-ți cumperi 120 de hamburgeri Big Mac cu un salariu minim (vezi datele din imagine). În realitate, cifra e mai mică deoarece statistica Eurostat se referă la salariul minim brut din statele care au reglementat salariul minim. Așa se face că, din cei 258 de dolari, cât reprezintă salariul minim brut, unui român îi rămân pentru Big Maci doar 193 de dolari, cu care poate să-și cumpere aprozimativ 90 de hamburgeri, deci trei mese pe zi, fără alte cheltuieli. Viață la McDonald`s, frate! Și în celelalte state salariile brute sunt impozitate, așa că numărul de hamburgeri este, cu siguranță, mai scăzut decât cel rezultat din raportarea la datele Eurostat. Oricum, datele ne oferă o imagine asupra locului nostru la masa McDonald`s-ului.
   Cei mai mulți Big Maci se pot cumpăra cu salariul minim în Olanda. Aici, prețul mai scăzut al Big mac-ului corelat cu salariul minim ridicat, îți transformă salariul în 439 de hamburgeri. Pe locul doi se află Germania, cu 412 hamburgeri la salariul minim brut, iar pe locul trei urmează Belgia, cu 408 Big Maci. SUA e pe locul 6, cu 258 hamburgeri (vezi tabelul din imagine). În coada clasamentului stăm noi, turcii și ungurii, cu 120, 121, respectiv 115 de hamburgeri. Dacă impozitul pe salariul minim brut din Turcia și Ungaria e mai mic decât cel din România, atunci avem șanse să fim iar pe ultimul loc. Acolo, pe ultimul loc, suntem, se pare, în starea noastră naturală.


   

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu