Social Icons

joi, 12 iulie 2018

Capitala și 13 județe depășesc jumătate din media UE a PIB-ului pe cap de locuitor la paritatea de cumpărare

Topul județelor după PIB-ul la paritatea de cumpărare din UE în anul 2017
   Ultimele date ale Eurostat dau România la un nivel al PIB-ului pe cap de locuitor la paritatea de cumpărare standard de 63% din media UE. Asta înseamnă că PIB-ul pe cap de locuitor în prețuri curente de anul trecut din România (9,6 mii euro) e echivalent cu 18,8 mii euro la paritatea de cumpărare din UE.

   Ultima prognoză în profil teritorial a Comisiei Naționale de Prognoză ne oferă cele mai recente estimări privind PIB-ul pe cap de locuitor în prețuri curente de la nivel de județe. Date definitive privind PIB-ul pe pe cap de locuitor la nivel de județe în anul 2017 vor fi publicate peste doi ani, pentru că INS-ul nostru se mișcă mai greu. Așa că, dacă vrem date mai recente, trebuie să ne ghidăm după estimările CNP. 
   Aplicând paritatea de la nivel național a PIB-ului pe cap de locuitor avansată de Eurostat pentru România, putem estima cum se situau județele noastre în raport cu media UE în privința PIB-ului pe cap de locuitor la paritatea de cumpărare.

   Cum arată topul județelor după PIB-ul pe cap de locuitor la paritatea puterii de cumpărare din UE?

   Capitala conduce detașat în acest top. Anul trecut, conform ultimei prognoze CNP, PIB-ul pe cap de locuitor din București a ajuns la 25,4 mii euro. Aplicând paritatea de cumpărare a Eurostatului, ne rezultă un PIB pe cap de locuitor în euro la paritatea de cumpărare standard din UE (euro pps) de 50 de mii de euro pentru București, asta însemnând 167% din media UE (vezi tabelul din imagine).
   Trebuie precizat faptul că, anul trecut, media PIB-ului pe cap de locuitor din UE a fost de 29,9 mii euro. Iată că, deși PIB-ul din capitală în prețuri curente e sub această medie (25,4 față de 29,9 mii euro), nivelul scăzut al prețurilor face ca la paritate de cumpărare valoarea PIB-ului pe cap de locuitor să fie mult peste media UE.

   La mare distanță după capitală, conform calculelor efectuate pe baza datelor CNP, județul aflat pe locul doi după PIB-ul pe cap de locuitor la paritatea de cumpărare din UE e Timișul (25,4 mii euro pps; 85% din media UE).
   Constanța e județul aflat pe locul trei, media PIB-ului pe cap de locuitor la paritate din acest județ fiind de 25 mii euro pps (84% din media UE - vezi tabelul din imagine).

   Locurile patru și cinci în acest top sunt ocupate de județele Cluj (23,5 mii euro pps; 79% din media UE) și Brașov (22 mii euro pps; 74% din media UE). 
   Ilfovul, județ care în urmă cu un deceniu era pe locul doi după capitală în privința PIB-ului pe cap de locuitor, în prezent nu intră în top 5 (21,3 mii euro ppc; 71% din media UE). Cauza principală a pierderii bătăliei cu celelalte județe o reprezintă creșterea accelerată a populației în urma migrației dinspre capitală spre localitățile din Ilfov (un plus de 125 de mii de locuitor între 2008 și 2018).
   În afară de aceste cinci județe și capitala, în alte șapte județe valoarea PIB-ului pe cap de locuitor la paritatea de cumpărare depășește 50% din media UE (vezi tabelul din imagine).

   Cele mai mici valori ale PIB-ului pe cap de locuitor la paritatea de cumpărare din UE se înregistrau anul trecut în județele Suceava (10,8 mii euro ppc; 36% din media UE), Mehedinți (10,6 mii euro ppc; 36% din media UE), Teleorman (10,6 mii euro ppc; 36% din media UE), Botoșani (9,3 mii euro ppc; 31% din media UE) și Vaslui (8,6 mii euro ppc; 29% din media UE - vezi tabelul din imagine).

    Datele ne arată că un bucureștean are în medie o productivitate de aproape șase ori mai mare decât a unui vasluian și de 2,7 ori mai mare decât media națională. Această productivitate crescută în capitală nu are legătură cu localizarea unor mari companii, pentru că în PIB-ul județelor intră doar cea ce se produce local. Asta înseamnă că dacă o companie are sediul central în capitală și fabrici în alte județe, în PIB-ul județelor va intra activitatea acelor fabrici, iar în PIB-ul capitalei va intra activitatea de la sediul central.

   

3 comentarii:

  1. In fiecare articol subliniati ca PIB/capita al capitalei nu are legatura cu faptul ca marile companii au sediul central in Bucuresti. Faptul ca salariile in toate sediile centrale sunt cu mult mai mari decat in sucursalele din provincie face ca si capitala sa apara “superproductiva”.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Dacă managementul unei companii se află în capitală și producția în alte județe, atunci salariile managerilor și a celorlalți angajați de la sediul central se vor înregistra în capitală, dar valoarea adăugată, va fi direct proporțională cu ceea ce produc ei. Dacă cei din județe, unde au producția, vor înregistra mai multă valoare adăugată în PIB, atunci aceasta se înregistrează. PS: Valoarea adăugată brută a depășit 91% din PIB anul trecut.

      Ștergere
  2. tabelul este neclar. MA INTERESA ARGESUL

    RăspundețiȘtergere