Da, repetetul Uniunii Europene în materie de colectat taxe are tupeul să facă o listă a rușinii cu persoanele fizice care au întârzieri mai mari de 100 de lei la plata taxelor. Vorbim de aceleași persoane fizice văduvite de ineficiența ANAF în materie de colectare de taxe și impozite.
Din tot ce produce economia României într-un an, Fiscul, adică ANAF, colectează venituri de 33%, asta în condițiile în care în UE media de colectare e de 45%. Deci, dacă ANAF-ul și-ar face mediocru treaba și nu ca un repetent, bugetul general consolidat al României pe anul trecut ar fi avut venituri de 320 miliarde de lei și nu de 233,5 miliarde cum a avut de fapt (Produsul Inten Brut pe anul 2015 e estimat la 704,5 miliarde de lei, conform Ministerului de Finanțe). În aceste condiții, cine pune ANAF-ul pe lista rușinii? El e dator cu vreo 60 de miliarde de lei.
Lista rușinii cu care ne amenință e un curat exercițiu de imbecilitate demagogică românească. Să presupunem că din cei aproape 19,9 milioane de români, ce constituie populația rezidentă în pezent, 5 milioane au restanțe la plata taxelor și impozitelor de 200 lei în medie. Asta se transpune într-o datorie totală de 1 miliard de lei. Suma e importantă, dar raportată la sumele totale colectate pe parcursul anului trecut (233,5 miliarde de lei) înseamnă 0,42% din veniturile totale ale bugetului general consolidat. Deci, în loc să urmărească adevărații țepari ai bugetului, căutând să aducă cele 77 de miliarde ce lipsesc pentu a intra în categoria de mediocri, ANAF-ul o să fie anul viitor ocupat să actualizeze listele rușinii, pe care se vor regăsi Georgică și Vasilică cu restanțe de două-trei sute de lei. Penibil.
Guvernul se plânge că n-are bani. N-are bani pentru educație, n-are bani de autostrăzi, n-are bani pentu pensii, n-are bani pentru sistemul de sănătate. Ce mai, guvernul e un fel de Ilie Moromete ce n-are bani de fonciiere. Face ceva guvernul ca să aibă bani mai mulți? Nu. Dacă ar face ceva, procentul de colectare din ultimul deceniu nu s-ar învârti între 32% și 33% din PIB. Anul trecut, mândru nevoie mare, Victor Ponta ne prezenta lunar buletinul de execuție bugetară. Până în luna noiembrie am tot fost pe excedent bugetar, iar la un moment dat, prin vară, bugetul avea necheltuiți aproape zece miliarde de lei. Mi-am zis „Frate, s-a trezit ANAF-ul! Doarme el în papuci cât doarme, dar și când se trezește, face praf evaziunea!” Ei, aș! La final de an, Bugetul a intrat pe deficit, ca să nu le vină idei celor de la Comisia Europeană să nu ne mai lase cu deficit, iar din încordarea ANAF a ieșit tot un procent penibil. Unde mai pui că din cele 233,5 miliarde de lei, cât s-a colectat la buget, o parte reprezintă sume venite de la UE, redevențe ale statului și alte surse, ce duc sumele efective colectate de ANAF mai în jos.
Tot ce putem face noi e să criticăm ANAF-ul pentru ineficiența sa. Guvernul, în schimb, poate schimba lucrurile, dar n-o face. La Fisc, când se schimbă guvernul, se schimbă și șeful, dar modul ineficient de lucru, nu. ANAF-ul își schimbă șeful, dar gradul de colectare, ba!
P.S. Aștept cu nerăbdare să verific lista rușinii online. La cum merg la noi bazele de date (vezi cum funcționează baza sistemului de sănătate), va dura cam un an de zile să vezi dacă vecinul e restanțier sau nu.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu