Dobânda real negativă, adică un câștig din dobândă mai mic decât devalorizarea monedei poate deveni o realitate cu care ar trebui să ne obișnuim la nivel mental. BNR-ul prognozează o inflație de -0,3% la finele anului, iar băncile cele mari au în vedere scăderi de dobânzi la depozite.
Chiar dacă inflația va reveni pe plus anul viitor, dobânzile la depozite se estimează că vor mai scădea, făcând astfel, din dobânda real negativă, un scenariu foarte probabil. Ai neșansa ca atunci când mergi la o bancă șă-ți faci un depozit pe un an de zile, să afli că la scadența depozitului te vei trezi cu bani mai puțini, la valoarea reală, decât la depunere.
La momentul actual, dobânzile oferite la depozitele pe un an sunt peste inflația prevăzută de BNR, dar acest lucru e de așteptat să se schimbe. Deja unele bănci mari au scăzut sub 1,5% dobândă anuală și lucrurile nu se vor opri aici. Din dobânda obținută se scade impozitul pe veniturile din dobânzi perceput de stat. Adică, dacă tu ți-ai făcut un depozit de 10.000 lei pe un an la Cec Bank la o dobândă de 1,75% (vezi datele din imagine), la finalul anului vei încasa, în loc de 10.175 lei, 10.147 lei - aceasta e suma ce-ți va rămâne după impozitul de 16% pe veniturile din dobânzi, perceput de stat. Deci, în realitate, tu încasezi o dobândă de 1,47% și nu de 1,75%. Cele mai mari dobânzi sunt oferite de băncile mici, semn că acestea au nevoie mai mare de banii voștri. Cu cât e mai mare dobânda, cu atât trebuie să vă ridice mai multe semne de întrebare banca respectivă, pentru că pe timpurile acestea nimeni nu-și permite să fie mărinimos.
Creditele de nevoi personale luate pe un an de zile sunt purtătoare a unor dobânzi de 2 până la 6 ori mai mari decât cele oferite le depozite (vezi tabelul din imagine). Unele sunt dobânzi variabile, altele sunt incredibil de mari, semn că banca nu vrea să dea credite de nevoi personale. Raiffeisen e banca cu cea mai mare dobândă anuală efectivă la un credit de nevoi personale de 10 mii lei, de 10,15%. La depozite, banca oferă o dobândă de 1,65% pe an, deci 1,39% dacă aplicăm impozitul de 16%. Dacă treceți pe lângă această bancă și vă bate gândul să vă luați un credit de nevoi personale, atunci, mai bine vă răzgândiți. Există cămătari cu dobânzi mai decente. Cea mai mică dobândă anuală la un credit de nevoi personale în valoare de 10 mii lei e practicată de Banca Românească. Doar că, Banca Românească e, de fapt, grecească, iar National Bank of Greece e celebră prin fotografiile cu pensionarii stând la cozi, aşteptând deschiderea băncilor grecești. Deci, aveți mare grijă la clauzele și comisioanele percepute, ce vă pot crește ratele.
Dacă o bancă îți oferă dobânzi mari la un depozit, înseamnă că are nevoie mai mare, decât celelalte bănci, de banii tăi. Dacă aceeași bancă te cămătărește, înseamnă că nu are chef să-ți dea ție credite de nevoi personale. Unele bănci pot practica dobânzi mari la creditele de nevoi personale, fie pentru că s-aufript cu ele și nu mai are chef, fie pentru că scopul lor e să atragă economii. Dacă vor să atragă economii, atunci trebuie mare atenție la țara de origine sau la eventualele probleme cu justiția ale patronilor. Dacă o bancă îți dă dobândă mică la depozite și te bărberește la credite, atunci ai de-a face, pur și simplu, cu niște nesimțiți. Dobânzille medii, băncile cunoscute și mari, sunt variabilele cu care trebuie să lucrezi atunci când faci un depozit sau vrei un credit.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu