Social Icons

duminică, 20 septembrie 2015

Marea reușita a lui Tsipras - deschiderea robinetului cu imigranți

Tsipras e noul Putin al Europei. Putin are gaze, iar Tsipras, imigranți.
   Angela Merkel e liderul cu un orizont vizionar ce se întinde pe două - trei săptămâni. Cam atât a durat schimbarea poziției de la 800 de mii de refugiați, la 40 de mii, și cam tot atât durează fiecare din crizele datoriei Greciei din 2011 încoace.
Cu două - trei săptămâni înainte de achitarea unei rate, lumea intră în panică, Angela amenință, se încruntă și se întâlnește cu grecii, iar, după câteva runde de negocieri la sânge, iese trimfătoare, iar grecii, ca de obicei, înfrânți. Asta, până la următoarea rundă, când lumea finanțelor realizează că grecii n-au restructurat nimic în economie, ci, doar au luat bani de la BCE și i-au dat înapoi FMI-ului și băncilor nemțești.
   Ăsta era jocul până la Tsipras. De la alegerea acestuia, în ecuație au fost introduse câteva variabile - demagogia prin întoarcerea la popor și, mai nou, șantajul cu deschiderea robinetului cu imigranți. Dacă din jocul cu oxi/nei, Tsipras a ieșit cu niște cucuie, dar, per ansamblu, înfrângerea a fost, de fapt, o victorie, Grecia obținând încă vreo 80 miliarde de euro în plus, în cazul conductei cu refugiați, ce devin, pe zi ce trece, tot mai imigranți, chiar și în ochii presei simpatizante, Tsipras e noul Putin al Europei. Putin are gaze, iar Tsipras, imigranți. Iar acum, Angela realizează că Alexis are un orizont vizionar mai mare decât al ei, sau că Germania e un fel de Troia, căreia Grecia i-a vândut un cal, Germania l-a plătit, iar acum, din cal, ies pe toate orificiile, imigranți. Dacă la început și-a zis că nu-i o problemă și că poate să primească mai mulți cai, acum, când bavarezilor le este dat peste cap Oktoberfest-ul, a început tranșarea calului.
   Astăzi sunt alegeri în Grecia, iar Tsipras candidează din nou. Cu ce realizări vine el după opt luni? N-a terminat cu austeritatea, a obținut un nou împrumut condiționat de reforme, economia n-a luat-o din loc, dar a rezolvat o problemă mare în Grecia - a dat drumul unui număr important de imigranți către vest. Cei ce au fost în Grecia au văzut că țara avea un număr mare de imigranți, cel mai vizibili fiind cei de pe drumul spre plajă, ce încercau să-ți vândă ochelari, tricouri, genți fake și alte nimicuri de genul acesta. Marea temere a vestului era că, în cazul aderării noastre și a bulgarilor la Schengen, toți acești imigranți, sau o parte importantă a lor, vor lua drumul vestului. Tsipras a dat drumul conductei de imigranți, după ce a obținut acordul de prelungire a împrumuturilor. În felul acesta, a obținut un avantaj de negociere a condițiilor în cadrul acordului de împrumut și o parte din vânzătorii ambulați din stațiuni au luat drumul vestului de la primele valuri de imigranți. Public, Alexis nu se laudă cu acest lucru, dar grecii știu că, odată cu cei veniți din Turcia, și o parte din imigranții anteriori au plecat.
   Tsipras, cel mai probabil, va câștiga alegerile și, de acum încolo, dna Merkel îl va căuta la telefon tot mai des, dar nu pe tema împrumutului și a reformelor, ci pe cea a robinetului cu imigranți. Merkel nu știe încă, dar, în disputa cu Grecia, ea a pierdut deja războiul, iar Tsipras începe să realizeze ce armă puternică are, dacă știe cum s-o folosească, adică, nu șantaj direct, ci subînțeles.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu