Social Icons

joi, 20 august 2015

În ce regiune se mănâncă cel mai mult

În ce regiune se mănâncă cel mai mult
    Un român mediu consuma zilnic, în 2014, alimente al căror aport caloric însumat era de 2.413 calorii. Conform studiului INS - Coordonatele nivelului de trai în România. Veniturile și consumul populației, în anul 2014, cele mai multe calorii sunt consumate zilnic de către pensionari (2.555 calorii). Șomerii sunt la extrema cealaltă, consumând circa 2.078 de calorii zilnic.
Agricultorii (2.416 calorii), salariații (2.355 calorii) și lucrătorii pe cont propriu în activități neagricole (2.229 calorii) sunt categoriile ocupaționale cuprinse între cele două extreme.
   Unde se mănâncă cel mai mult în România? Cele mai mari consumuri calorice zilnice pe persoană se înregistrează în Banat (regiunea Vest), cu 2.707 calorii, din care 1.956 provenind  din alimente de origine vegetală. În clasamentul regiunilor urmează Ardealul de nord (regiunea Nord-Vest), cu 2.553 de calorii zilnic consumate de o persoană, din care 1.869 proveneau din alimentele de origine vegetală (vezi harta și consumurile detaliate din imagine). Pe locul trei se află Moldova, fără cele două județe din sud (regiunea Nord-Est), cu un consum zilnic de 2.528 de calorii, din care 1.876 de origine vegetală. Pe penultimul loc se află regiunile Centru și Sud-Est (vezi datele din imagine), cu aceeași medie zilnică de calorii consumate, respectiv 2.292 calorii. Bucureștenii și Ilfovenii (regiunea București-Ilfov) mănâncă cel mai puțin, media calorică zilnică fiind de 2.285 de calorii. Un bănățean consumă, în medie, cu 18,5% calorii mai mult decât un bucureștean.
   Cele mai multe calorii provenite din alimentele de origine animală se consumă în Banat (media zilnică din regiunea Vest fiind de 751 calorii), iar cele mai puține se consumă în regiunea Sud-Est (541 calorii). Cele mai multe grăsimi se consumă în același Banat (102,2 grame zilnic - vezi datele din imagine), iar cele mai puține în regiunile Sud-Muntenia și Sud-Est (76 grame zilnic - vezi imaginea). 34% din aportul caloric zilnic al unui locuitor din regiunea Vest provine din grăsimi, în vreme ce, în zona de Sud-Est, aportul e de 30%.
   Cele mai mari cheltuieli lunare pe persoană pentru cumpărarea de produse agroalimentare (excluzând băuturile alcoolice) le fac cei din regiunea București-Ilfov, cu 264,62 lei, urmați de locuitorii din regiunea Vest, cu 216,08 lei și locuitorii din regiunea Centru, cu 195,77 lei. Cheltuielile lunare pe persoană cele mai mici pentru cumpărarea de produse agroalimentare sunt alocate de locuitorii din Oltenia (regiunea Sud-Vest), cu 146,95 lei, și din regiunea Nord-Est, cu 171,26 lei.
   Harta consumului exprimat în calorii și factori nutritivi din România ne arată că cel mai mult se mănâncă în Banat, cel mai mult se cheltuiește pe mâncare în București, dar se mănăncă și cel mai puțin, și cei mai puțini bani se cheltuiesc pe mâncare în Oltenia.

   

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu