Social Icons

marți, 4 august 2015

Harta creșterilor în turism de anul acesta față de anul trecut

În ce județe s-au înregistrat cele mai mari creșteri ale turismului
   Numărul sosirilor de turiști în structurile de cazare a crescut, conform INS, cu 14,5% în primul semestru al anului curent față de aceeași perioadă a anului trecut. Tot despre o creștere vorbim și în cazul înnoptărilor, numărul acestora crescând cu 14,3%  față de aceeași perioadă a anului trecut.
Creșterile înregistrate de structurile de cazare de anul acesta sunt rezultatul reducerii TVA-ului operată la începutul anului. 
   Numărul sosirilor de turiști străini în structurile de cazare a crescut cu 16,1%, iar numărul înnoptărilor de turiști străini a crescut cu 17,1%. Față de semestru I al anului trecut, anul acesta am avut cu 135 mii mai multe sosiri înregistrate ale turiștilor stăini (975 de mii față de 840 de mii). 48% din turiștii străini ce ne viziează țara aleg Bucureștiul ca destinație (468,6 mii din 975 mii). Dacă adăugăm și cele 3% ale Ilfovului, rezultă că mai mult de jumătate din turiștii străini aleg capitala ca destinație. Pe locul doi după București se află Brașovul, cu 7% din sosirile de turiști străini, urmat de Timiș, cu 4,3%, Cluj, cu 4,1% și Sibiu, cu 3,9%. Teleorman este județul cu cele mai puține sosiri ale turiștilor străini în primul semestru al anului curent (633 sosiri).
   La nivel teritorial, cele mai mari creșteri procentuale ale sosirilor totale de turiști din prima jumătate a anului față de aceeași perioadă a anului trecut s-au înregistrat în Caraș-Severin, Hunedoara, Mehedinți, Brăila și Alba. Totuși, cele cinci județe nu reprezintă cumulat decât 6,2% din numărul de sosiri (251 de mii din 4,024 milioane - vezi tabelul din imagine). În valori absolute, cele mai mari creșteri față de anul trecut s-au înregistrat în București (129,9 mii sosiri), Brașov (58,9 mii sosiri), Prahova (34,6 mii sosiri), Cluj (31 mii sosiri) și Mureș (28 mii sosiri). Cele mai mari scăderi procentuale și în valori absolute ale sosirilor totale de turiști s-au înregistrat în Botoșani (- 23,4% scădere și - 4,8 mii de sosiri), Sibiu (- 8,6% scădere și - 14,2 mii sosiri), Gorj (- 0,7% scădere și - 226 sosiri), Călărași (- 0,6% scădere și - 49 sosiri) și Neamț (- 0,05% scădere și - 34 sosiri) (vezi tabelul și harta din imagine). În Sibiu se întâmplă de șase luni lucruri ciudate, sosirile și înnoptările scăzând, lună de lună, față de aceeași perioadă a anului trecut. Poate n-ar strica niște controale ANAF.
   Topul județelor după creșterea procentuală a numărului de înnoptări ale turiștilor față de semestrul I din 2014 e condus de Suceava (36,3%), urmată de Caraș - Sverin (36,1%), Alba (35,1%), Mehedinți (34,8%) și Cluj (32,3%) (vezi tabelul și harta din imagine). În valori absolute, cele mai mari creșteri ale înnoptărilor s-au înregistrat în București (190 mii), Brașov (141 mii), Cluj (93 mii), Suceava (79 mii) și Constanța (72 mii). Sibiul (-11,4 mii), Gorjul (- 9,7 mii), Botoșaniul (- 7,8 mii), Dâmbovița (- 3,3 mii) și Neamțul (- 2,6 mii) sunt județele cu cele mari scăderi absolute ale numărului înnoptărilor (vezi scăderile procentuale în imagine).
   Turismul românesc e pe creștere statistică și, poate, mai puțin pe o creștere reală. Reducerea TVA-ului n-a adus un aflux masiv de turiști, ci, mai degrabă, a redus puțin din evaziunea fiscală. Dacă procentele de creștere se păstrează și la final de an, atunci măsura de reducere a TVA-ului a fost o decizie înțeleaptă.
   

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu